REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Suntem PENIBILI: de Ziua Marinei, submarinul „Delfinul” va fi expus ca piesă de muzeu

Suntem PENIBILI: de Ziua Marinei, submarinul „Delfinul” va fi expus ca piesă de muzeu

Replica API 7 august 2015 | 09:48 925

Tractat de alte nave!

Tractat de alte nave!

Submarinul „Delfinul” a fost scos, joi, de la cheu. În contextul în care acumulatorii motorului sunt epuizaţi iar înlocuirea lor este costisitoare, submarinul a fost tractat de alte nave. El va avea prima misiune, după 19 ani de staţionare, mai… aparte. „Delfinul” va fi disponibil sâmbătă pentru vizitare cu prilejul organizării Zilei Porților Deschise de către Forțele Navale Române, cât și de Ziua Marinei, 15 august a.c. În aceste zile, turiştii sau curioşii constănţeni pot vizita cea mai complexă şi, totodată, cu soarta cea mai tragică din toate armele Forţelor Navale Române.

„Nu pot să dau din start răspunsul la această întrebare, pentru că toate răspunsurile ce ţin de activităţile noastre nu sunt întotdeauna pentru publicare despre orice navă care mişcă să vă dau răspunsul despre ea”, ne-a spus cpt.cdor. Ion Burghişan, însă alţi militari au fost cooperanţi şi ne-au confirmat că submarinul a fost scos de la cheu, tractat de alte nave, pentru a participa la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei, în zona danei de pasageri a Portului Constanţa. Practic, submarinul îşi va lua rolul de piesă de muzeu, în ciuda promisiunilor Ministerului Apărării că va intra în renovare. „În anul acesta vor intra într-un program de modernizare, pe un program multianual, una din fregate şi submarinul Delfinul. Pe un program multianual deoarece nu se poate realiza modernizarea nici a fregatelor, nici a submarinului într-un singur an, dar demarăm acest proces în 2014. Pentru a realiza programul multianual trebuie să facem evaluările necesare, dar am alocat banii ca programul să poată începe. Prin bugetul Ministerului Apărării, am alocat în acest an peste un miliard două sute de mii de lei pentru modernizarea şi restructurarea tuturor capabilităţilor pe care le avem la trei categorii de forţe”, spunea, exact acum un an, ministrul Mircea Duşa. Între timp, nici vorbă de reparaţii. „Delfinul” stă la cheu deoarece acumulatorii motorului sunt epuizaţi iar înlocuirea lor costă în jur 20 de milioane dolari.

Până în 1996, a avut misiuni în aproape fiecare lună, ieşind în larg pentru câte 15 zile efectuând misiuni de cercetare, patrulare, recunoaştere sau teste de tragere. „Delfinul” a fost construit în URSS, a costat 40 de milioane de dolari şi a fost predate ţării noastre în 1985. Aducerea sa în ţară, în ciuda pompei comuniste a vremurilor respective, a fost în secret. Submarinul face parte din clasa Kilo, iar în publicațiile de specialitate este trecut „vânător de submarine nucleare” și, în ultima sa misiune, avioanele americane specializate nu au putut depista submarinul scufundat, spre surprinderea comisiei americane. Submarinul a efectuat în perioada 1985- 1996 peste o sută de misiuni în Marea Neagră. În toată această perioadă, întreaga flotă NATO din Marea Neagră intra în stare de alertă ori de câte ori „Delfinul” părăsea portul Constanţa.

Submarinul are 70 metri lungime, şase guri de foc, trei torpile lansate pe minut, rachete şi mine, o viteză de 40 de kilometri pe oră sub apă şi imposibilitatea de a fi detectat pe sonar.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614