REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tartorul privatizărilor din guvernarea PSD, la umbra unor eoliene de 1 miliard de euro

Tartorul privatizărilor din guvernarea PSD, la umbra unor eoliene de 1 miliard de euro

Replica API 16 iunie 2011 | 00:00 1906

Dorinel Mucea, acuzat de trădare şi spionaj

Dorinel Mucea, acuzat de trădare şi spionaj

Dobrogea a devenit, fără doar şi poate, un El Dorado pentru investitorii în energia eoliană. S-au investit până acum sute de milioane de euro, alte miliarde sunt în proiect, iar piaţa e departe de a fi saturată. Ultima afacere de anvergură în domeniu va fi derulată de austriecii de la Verbund, au anunţat ieri reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, potrivit e-energia.ro. Consorţiul alcătuit de Verbund şi firma românească IMA Partners SRL va dezvolta un parc eolian de 600 MW la Casimcea- Topolog, zonă situată la graniţa judeţelor Constanţa şi Tulcea.

Proiectul este demarat de 3 ani, susţin oficialii asociaţiei, iar primele livrări de energie electrică vor avea loc în toamna anului viitor. Investiţia este uriaşă, de peste 1 miliard de euro, una din cele mai mari vehiculate în industria eoliană din Dobrogea. La fel de mari sunt şi numele românilor din această mega-afacere. IMA Partners SRL Bucureşti are ca domeniu de activitate consultanţa pentru afaceri şi management şi este deţinută de Adelina Elena Cireşaru şi Marius Iliev, ultimul fiind şi administratorul firmei. Cei doi sunt nume cunoscute în businessul românesc, chiar dacă multe din societăţile controlate de ei au dat faliment sau nu se simt deloc bine din punct de vedere financiar. Astfel, Adelina Elena Cireşaru este unul dintre acţionarii Amco Otopeni (importantă companie din industria chimică), ai Combiur SA Traian (falimentată între timp), deţine, tot alături de Marius Iliev firma Winstar Trading International, dar şi Alpha Wind SRL şi Beta Wind SRL, toate cu pierderi financiare semnificative. În plus, Adelina Elena Cireşaru are o afacere şi pe litoral, prin SC Residence Paradis SRL din Jupiter, firmă care nici nu mai funcţionează de câţiva ani. Cea mai importantă firmă deţinută de Cireşaru şi Iliev a fost însă Tec Miaco, unul dintre cei mai mari producători de pui din România, de asemenea falimentat. Aici ajungem şi la cel mai interesant nume din suveica de firme învârtite şi falimentate de Iliev şi Cireşaru, până la asocierea de un miliard de euro cu Verbund pentru eolienele de la Casimcea- Topolog. Este vorba despre celebrul Dorinel Mihai Mucea, asociat în Tec Miaco, alături de Adelina Elena Cireşaru, Daniela Valeria Iliev, Dumitru Iliev şi Kemin Europa NV. Mucea este fostul consilier al ministrului PSD Dan Ioan Popescu şi unul dintre principalii artizani ai marilor privatizări realizate de către guvernarea Năstase. Extrem de discret cât a fost la guvernare, deşi a semnat contracte de miliarde de euro, a devenit celebru în toamna lui 2006, după ce a fost arestat pentru spionaj şi trădare, în faimosul dosar privind privatizările ilegale. Fostul adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie a fost acuzat de trădare prin trasmitere de secrete şi de constituirea unui grup infracţional în cazul mai multor privatizări. Cum-necum, acelaşi Dorinel Mucea apare acum, ce-i drept, prin rândul doi, într-o grupare care anunţă investiţii de peste 1 miliard de euro în eolienele din Constanţa.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108