REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Te roade gelozia şi intri să citeşti conversaţiile partenerului de pe internet? Te paşte puşcăria!

Te roade gelozia şi intri să citeşti conversaţiile partenerului de pe internet? Te paşte puşcăria!

Replica API 21 martie 2016 | 00:00 382

Mare atenţie!

Mare atenţie!

Cum mediul online s-a dezvoltat în ritm alert în ultimii ani, în peisaj au apărut şi infracţiunile. Pe lângă cunoscutele înşelăciuni ce se dau prin intermediul site-urilor care se ocupă cu vânzarea de bunuri sau a celor care fură identitatea în vederea accesării conturilor bancare, precizăm că infracţiune este şi fapta prin care o persoană accesează contrul de facebook a altei persoane, spre exemplu, fără acordul acesteia. În acest sens, poliţiştii constănţeni trag un semnal de alarmă şi atenţionează cetăţenii că se pot trezi în situaţii neplăcute.

Neştiind, probabil, că recurg la o infracţiune, mulţi dintre tineri pun întrebări pe internet cu privire la modul în care ar putea sparge un cont de email sau chiar de Facebook. Este suficientă o simplă căutare pe Google şi veţi găsi o sumedenie de rezultate prin care, chipurile, suntem învăţaţi cum să facem acest lucru. Tutoriale sunt chiar şi pe youtube, iar cei creduli poate că pun în aplicare ceea ce văd. Bineînţeles că mai toate sunt simple trucuri, la mijloc fiind vorba doar despre atragerea de vizitatori, însă dacă se ajunge până la spargerea unui cont, este bine de ştiut că acest fapt este o infracţiune.

În aceeaşi categorie intră şi gelozia dintre parteneri, care-i împinge la a intra pe conturile celor de lângă ei pentru a le verifica activitatea. Numai că, dacă respectivii sesizează ceva în neregulă şi depun plângeri, se ajunge la cercetări penale şi condamnări. Astfel, Art. 302 din Noul Cod Penal se referă la Violarea secretului corespondenţei, adică deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală. Aceste fapte se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. În plus, dacă faptele au fost săvârşite de un funcţionar public care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

Când nu se consideră infracţiuni

Nu constituie infracţiune atunci când făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni sau dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate. Deţinerea sau confecţionarea, fără drept, de mijloace specifice de interceptare ori de înregistrare a comunicaţiilor se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Precizăm că, în cazul accesării corespondenţei electronice, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369