REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Terenuri doar pe hârtie! Localnicii din Deleni aşteaptă de ani de zile să fie despăgubiţi

Terenuri doar pe hârtie! Localnicii din Deleni aşteaptă de ani de zile să fie despăgubiţi

Replica API 10 decembrie 2015 | 18:56 629

Dosar pasat de la o instituţie la alta

Dosar pasat de la o instituţie la alta

Cetăţenii care aşteaptă să fie puşi în posesia unor terenuri sau să fie despăgubiţi financiar în baza legilor Fondului Funciar, acuză Primăria Deleni de tergiversarea unor dosare. Sătui să aştepte ani la rând fără un rezultat concret, moștenitorii lui Ştefan Dicu s-au adresat instanțelor de judecată, în încercarea de a-și recâștiga drepturile pierdute cândva. Localitatea Deleni nu mai deține terenuri pentru retrocedări, cel puţin asta reiese dintr-o adresă a Primăriei.

“De la bunicul meu, Ştefan Dicu, avem de primit aproximativ 7 hectare de teren. Patru-cinci persoane au acest drept. Am înţeles că terenul există. De la Primăria Deleni m-au trimis la Prefectură. Pământul nu ni se dă. Nici bani, dar nici pământul nu vrea să ni-l dea. Ne-au plimbat de la Ana la Caiafa. Am vorbit cu domnul avocat şi s-a făcut demersul în instanţă acum 10 zile”, a declarat Monica Voineagu, fiica lui Dumitru Dicu. Conform unei adeverinţe din 16.06.2015, emisă de Primăria Deleni, reiese faptul că moştenitorii Georgeta Popa, Dumitru Dicu, Stelian Dicu şi Maria Săpunaru au dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 6,25 de hectare.

“În urmă cu şase ani s-a descoperit că mai este o suprafaţă de teren de retrocedat. S-a tergiversat şi nu ne-au chemat să ne pună în posesie. Spun că nu au teren. Mi se cuvine din partea bunicului 1,5 hectare de tern. Valoarea depăşeşte 100 de milioane (lei vechi –n.r.) pentru un hectar. Am făcut cerere la primărie şi cu cererea am rămas. Nu avem nici o certitudine că vom mai primi acel teren. Mai sunt şi alţii în situaţia noastră. Ne duc cu vorba”, a declarat Georgeta Popa, fiica lui Ion Dicu. Primarul Marian Dan exclude varianta tergiversării dosarului. Tot din adresa semnată de primar mai reiese faptul că pe raza comunei Deleni nu există teren disponibil în vederea punerii în posesie a dreptului de proprietate în natură.

“Dosarele au fost depuse şi la Prefectură, pentru inventariere în baza Legii 165 şi acolo unde se găseşte teren să le dea. Nu la noi, poate în altă parte. În localitate, după inventariere, s-au găsit 194 de hectare. Sunt trei hotărâri judecătoreşti. Celelalte cazuri, care depăşesc suprafaţa aceasta, sunt la dispoziţia Prefecturii. Nu se tergiversează cazul”, a declarat primarul Marian Dan. Secretarul administraţiei locale confirmă faptul că dosarul moştenitorilor ar fi fost înaintat Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, fiind în evaluare.

“(…) Proprietarii care mai au de pus în posesie suprafeţe de teren, şi fac dovada proprietăţii, li se vor reconstitui dreptul. La Deleni s-a dat o hotărâre în urma inventarierii tuturor terenurilor. Din documentele existente a reieşit faptul că nu mai aveam rezervă de teren. Această hotărâre a Comisiei Locale a fost aprobată şi verificată de Oficiul de Cadastru şi Intabulare, cât şi de Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa. S-a luat măsura trecerii acestor cazuri în Anexa 23, prin care spunea că în cazul proprietariilor pentru care nu vor fi găsite terenuri se vor da despăgubiri în formă financiară. Dosarul domnilor a fost trimis către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, fiind în evaluare. Despăgubirea nu intră în sarcina primăriei, despăgubirea intră în sarcina statului român, prin Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor”, a declarat Cătălina Claudia Grigore, secretarul Primăriei Deleni.

Întrebat câte astfel de cazuri există în atenţia Primăriei Deleni, Grigore a precizat faptul că: “Nu am o situaţie centralizată, dar vă spun că sunt 50-60 de lucrări în aceeaşi situaţie. (…) Noi nu primim de la Autoritate vreun act din care să ni să spună că numiţilor moştenitori ai defunctului X li s-au acordat despăgubiri financiare. Ei primesc un raport de evaluare ca şi procedură. Se face o evaluare a suprafeţelor, în funcţie de grila notarială, pe zona respectivă. Acel raport de evaluare se supune aprobării moştenitorilor. Ei sunt obligaţi să comunice dacă sunt sau nu de accord cu acele sume şi cred că li se sugerează să deschidă un cont, iar Autoritatea Naţională virează toţi banii unui împuternicit, asta dacă sunt mai mulţi moştenitori. Dacă dosarul a fost înaintat la Autoritatea Naţională, Primăria nu mai poate să facă demersuri. Nu mai are această calitate, nu mai are obligaţia de a face demersuri pentru a-i pune în posesie pe respectivii. Am uitat să vă spun că aceşti domni au fost de accord cu înlocuirea terenului agricol cu despăgubiri. Au avut o adresă prin care Primăria le-a adus la cunoştinţă că nu există teren şi dacă doresc să fie puşi în proprietate pe păşune sau să primească despăgubiri financiare. Bănuiesc că ei au vrut despăgubiri financiare. Faptul că ei nu au răspuns la adresa noastră se constituie un acord tacit”.

Prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin, susţine că aceleaşi probleme de la Deleni sunt întâlnite şi în celelalte localităţi. “Noi avem foarte multe sesizări. Chestiunile acestea cu Fondul Funciar sunt foarte complicate şi dacă nu ai toate datele în faţă nu te poţi exprima. Dacă doamna face o petiţie către Prefectură, atunci voi fi în măsură să iau urma acelui dosar, să văd ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat. Sunt foarte multe cazuri. Statul Român încearcă să pună în proprietate pe cei care au fost desproprietăriţi în mod ilegal de regimul comunist”, a declarat Ion Constantin, prefectul judeţului Constanţa.

Din ce cauză se tergiversează soluţionarea dosarelor? „Din cauza faptului că nu au fost depuse toate documentele la dosar. Pot fi mai multe cauze. Noi am deblocat şi am început să facem aceste şedinţe de fond funciar aşteptând propunerile de la primărie. Avem fixată ziua de miercuri ca fiecare primar sau secretar să vină cu propunerile la Prefectură, pentru a putea să le introducem pe ordinea de zi a Comisiei Judeţeane de Fond Funciar. Deleni nu este o chestiune aparte faţă de situaţia generală. Aceleaşi probleme de la Deleni sunt şi în restul localităţilor”, a explicat prefectul.

Ca urmare a hotărârilor luate la nivelul comisiilor judeţene, la Secretariatul Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor au fost înregistrate 29.815 dosare constituite în temeiul legilor fondului funciar. “Dintre acestea, au fost soluţionate până în prezent 17.998 de dosare. După apariţia Legii nr. 165/2013, dosarele constituite în temeiul legilor fondului funciar se lucrează în ordinea strictă a numărului de înregistrare. Până la data de 05.12.2015, au fost repartizate consilierilor, spre analiză, dosarele înregistrate până la numărul 24.000”, se arată pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369