REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

TEROARE LA ISTANBUL! Explozii şi focuri de armă la aeroportul Ataturk

TEROARE LA ISTANBUL! Explozii şi focuri de armă la aeroportul Ataturk

Replica API 29 iunie 2016 | 16:43 436

Atac terorist

Atac terorist

Două explozii şi schimburi de focuri au fost auzite, marţi seara, la aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul, cel mai mare aeroport din Turcia. Potrivit agenţiilor internaţionale de ştiri, ar fi 106 de răniţi şi cei puţin 32 de morţi. Un martor a relatat, la CNN, că focurile de armă s-au auzit dinspre un autoturism. Doi suspecţi s-au aruncat în aer la aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul în faţa punctelor de control de la terminalul de sosiri după ce poliţia a deschis focul asupra lor, a anunţat un oficial turc, citat de DPA. Aeroportul a fost închis, iar avioanele – redirecţionate!

Doi suspecți s-au aruncat în aer la aeroportul internațional Ataturk din Istanbul în fața punctelor de control de la terminalul de sosiri după ce poliția a deschis focul asupra lor, a anunțat un oficial turc, citat de DPA.

De pe aeroport urma să decoleze şi o cursă spre Bucureşti! Circa 100 de români ar fi blocaţi în Istanbul ca urmare a închiderii aeroportului şi a anulării cursei.

Fostul premier Victor Ponta se afla, în momentul atentatului terorist, în drum spre Ataturk, aeroportul vizat de atac, informează Realitatea TV. Acesta urma să revină în ţară miercuri noapte. Cursa care trebuia să plece către Bucureşti nu a mai decolat. Un număr de 107 români ar fi blocaţi pe aeroport.

UPDATE:

Primele indicii arată că atentatul care a avut loc marți seară la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul a fost comis de gruparea jihadistă Stat Islamic, a informat agenția de presă Dogan, citând surse din cadrul poliției, transmite Reuters. Trei teroriști kamikaze s-au aruncat în aer marți seară la aeroportul internațional Ataturk omorând 28 de persoane și rănind alte 60, a afirmat guvernatorul Istanbulului, Vasip Sahin, potrivit CNN Turk, citate de agerpres.ro.

UPDATE2:

Unul dintre atacatori a "deschis focul la întâmplare" în interiorul terminalului, cu puțin timp înainte se se producă trei explozii, a povestit un martor ocular, conform agerpres.ro.

Informaţii actualizate privind atacul terorist de pe aeroportul Ataturk din Istanbul

În continuarea informaţiilor privind atacul terorist produs la data de 28 iunie 2016 pe aeroportul Ataturk din Istanbul vă transmitem următoarele:

- Pe tot parcursul nopții, echipele consulare constituite la nivelul Consulatului General al României la Istanbul s-au deplasat la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află și cetățeni români.

- Cetățenii români aflați în atenția Consulatului nu sunt răniți, cu excepția unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomeraţiei provocate de panică. Viața persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată și cazată la hotel la puțin timp după producerea exploziilor.

- Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanență asistența consulară unui număr de aproximativ 40 de cetățeni români, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. Totodată, familiile din România a peste 20 de cetățeni români aflați în aeroport în momentul deflagrațiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul.

- Consulatul General al României la Istanbul continuă demersurile susținute pe lângă autoritățile turce pentru a verifica existența vreunui cetățean român decedat sau rănit și rămâne în legătură cu persoanele de cetățenie română cazate la Istanbul sau aflate în zona liberă a aeroportului. Totodată, se depun eforturi pentru identificarea unor soluții cât mai rapide pentru repatrierea cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate.

- Situația este monitorizată permanent de către Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipă consulară din cadrul MAE fiind pregătită, în caz de necesitate, să se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistenței consulare cetățenilor români.

- Cetățenii români precum şi rudele acestora au la dispoziţie contactele telefonice ale Consulatului General la Istanbul +90 2123583541, +90 2123580516, +90 2123583537, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, precum şi telefonul mobil de urgenţă al oficiului consular român de la Istanbul + 90 5335420695. Precizăm că, pe parcursul nopţii precedente, Call Center-ul MAE a preluat operativ un număr de 10 apeluri telefonice din partea cetăţenilor aflaţi în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistenţa necesară.

"Am sosit la terminalul de plecări internaționale și l-am văzut pe individ trăgând la întâmplare. Împușca pe oricine se afla în fața lui. Era îmbrăcat în negru. Nu avea mască pe față. Mă aflam la 50 de metri în spatele lui", a spus Paul Roos, 77 de ani, un turist sud-african care dorea să se întoarcă la Cape Town cu soția.

UPDATE:

Noul bilanț al atentatului comis marți seară la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul a ajuns la 41 de morți și 239 de răniți, a anunțat miercuri Biroul guvernatorul metropolei turce, citat de Reuters și DPA, citate de agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920