REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

THR Marea Neagră SA şi-a găsit şef ascultător: mandatul interimarului Virgil Stan, prelungit un an

THR Marea Neagră SA şi-a găsit şef ascultător: mandatul interimarului Virgil Stan, prelungit un an

Replica API 26 octombrie 2015 | 00:16 839

După „ciudaţii” care voiau să oprească furturile,

După „ciudaţii” care voiau să oprească furturile,

Zbaterile de la THR Marea Neagră, cuprinsă anul acesta de o criză fără precedent în istoria sa, au luat sfârşit, după ce patronii de la SIF Transilvania au găsit şeful ascultător care să nu le mai scoată la iveală furturile de milioane de euro. Consiliul de Administraţie (CA) al THR a anunţat prelungirea mandatului acordat în iulie lui Virgil Stan pentru o perioadă de 3 luni până în septembrie 2016. Virgil Stan l-a înlocuit pe mult mai tânărul Mihai Zamfir, numit director general la THR în februarie 2015, cu un mandat de un an, cel din urmă punând capăt mandatului de un deceniu la şefia societăţii al Linicăi Stan.

Virgil Stan a fost directorul Centrului de Profit (CP) Mioriţa, care avea în administrare hotelul cu acelaşi nume din Neptun, până în 2007, în timp ce la şefia THR Marea Neagră SA de atunci se afla chiar Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania. Scandalul de la THR Marea Neagră a fost muşamalizat rapid, după ce administratorii aduşi în toamna lui 2014 pentru a revigora societatea au încercat să facă publice furturile de milioane de euro care se fac la THR de ani de zile. Conducerea SIF Transilvania a renunţat brusc la restructurarea diviziei de turism şi a concediat echipa care elaborase un plan de acţiune pe trei ani, angajată de doar câteva luni, riscând un proces cu managerii demişi şi plata unor compensaţii de sute de mii de euro, se arăta pe mediafax.ro, la sfârşitul luni aprilie.

SIF Transilvania este cel mai mare proprietar de unităţi de cazare din turismul românesc, cu un portofoliu de 36 de companii hoteliere, cele mai importante fiind Orizont – Predeal, Aro Palace Braşov, THR Marea Neagră, Băilea Felix şi Turism Covasna. Turismul reprezintă, de altfel, mai mult de o treime din valoarea la zi a portofoliului (35%), respectiv 361,7 milioane lei, deşi valoarea nominală a activelor deţinute în acest domeniu reprezintă aproape jumătate din totalul calculat la finele anului trecut. Profiturile din turism sunt însă modeste, în ciuda investiţiilor efectuate în ultimii ani, companiile unde SIF este majoritar având o contribuţie negativă în 2013, cu o pierdere de 5,6 milioane lei.

SIF Transilvania a anunţat pentru anul trecut un profit total la mai puţin de jumătate faţă de 2013, de 55 milioane lei, iar contribuţia participaţiilor majoritare din turism este nesemnificativă, fiind estimată la sub 2 milioane de lei, potrivit sursei citate.

Afacere marca SIF Transilvania: hotel modernizat cu doar 30 milioane de euro

În aceste condiţii, vicepreşedintele executiv Radu Toia, numit în în conducerea SIF Transilvania la mijlocul lui 2014, l-a recrutat în toamna anului trecut pe Bruno Negoiţă, specializat în restructurări şi redresări de afaceri, care avea mandat să selecteze şi să coordoneze echipa ce urma să restructureze activitatea hotelurilor din portofoliu. Planul de îmbunătăţire a performanţelor financiare urma să fie implementat de Sigma Hotel Management SA, noua denumire a firmei Transilvania Travel, din portofoliul SIF, şi avea ca obiectiv creşterea valorii de piaţă a celor opt companii unde SIF Transilvania deţinea pachete majoritare: THR Marea Neagră, Aro Palace, Orizont Turism, Turism Covasna, THR Prahova, Tuşnad, Tratament Balnear Buziaş şi Turism Felix.

Potrivit avocatului managerilor, Alexandru Dumitrescu, la jumatatea lunii martie, „fără vreo justă cauză”, a fost revocat mandatul managerului de proiect, Bruno Negoiţă, iar în Consiliul de Administraţie al Sigma a fost respins planul de business propus de echipa managerială, fără nici un fel de explicaţie. De asemenea, managerilor li s-a comunicat că toate contractele de muncă sunt nule şi li s-a pus în vedere să semneze încetarea contractelor cu acordul părţilor. Avocatul crede că SIF Transilvania a preferat să ţină ascunse de acţionari furturile practicate în divizia de turism, dând ca exemplu colosala sumă de 30 de milioane de euro cheltuită pentru renovarea unui singur hotel.

„Oare nu este suspect că această schimbare radicală în atitudinea societăţii vine după momentul în care la urechile mai marilor SIF Transilvania au ajuns întrebările unor oameni cu experienţă în turism şi industrie hotelieră care, pe bună dreptate, întreabă cum a fost posibil ca renovarea unui hotel şi aducerea acestuia de la 2 la 5 stele să coste peste 30 milioane de euro, o sumă exorbitantă şi neconformă cu nici o realitate de business din lumea civilizată?”, declara, cu acea ocazie, Alexandru Dumitrescu, referindu-se la hotelul Lotus din Băile Felix.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218