REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Tragedia de la Beirut, premeditată de patroni: muncă la negru şi angajaţi neinstruiţi în caz de pericol. Ancheta ar putea dura luni de zile

Tragedia de la Beirut, premeditată de patroni: muncă la negru şi angajaţi neinstruiţi în caz de pericol. Ancheta ar putea dura luni de zile

Replica API 8 aprilie 2014 | 00:00 173

Parchetul de pe lângă Înalta Curte a preluat dosarul

Parchetul de pe lângă Înalta Curte a preluat dosarul

Noi detalii au ieşit luni la iveală în cazul incendiului de la cunoscutul restaurant Beirut, cel care a ars ca o torţă în groaznicul incendiu de sâmbătă seara. Nimeni nu mai are voie să intre în respectivul local, până nu va fi gata ancheta. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au demarat o cercetare în cazul accidentului de muncă în urma căruia trei fete au ars de vii. "Reacţia autorităţilor este una fermă. ISU, Poliţia Judiciară şi noi dorim să facem lumină în acest caz. Avem o comisie care se va ocupa de soluţionarea acestui accident de muncă. Sunt chemaţi administratorii şi personalul la ITM. Noi am început cercetarea accidentului de muncă. Sunt întrunite toate elemente constitutive ale accidentului de muncă. Până când nu apare o expertiză care să ne spună că se poate lucra, noi vom sista activitatea în zonă. Nu va mai intra nimeni în clădire, în afară de organele de cercetare. Trebuie să ştim dacă putem da drumul activităţii. Poate intră cineva să strângă din lucruri şi mai cade o bucată de tavan", a declarat, pentru "Replica", Eugen Bola, directorul ITM.

Patronii restaurantului Beirut au fost sancţionaţi de mai multe ori de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă. "Au fost controlaţi şi anul acesta şi anul trecut şi au fost sancţionaţi", a declarat Eugen Bola. "Contractul uneia dintre cele patru fete, trei decedate şi una aflată în spital, era încheiat cu o întreprindere individuală, cu un anume I.I. Nu avem cunoştinţă dacă există o legătură între această întreprindere individuală şi restaurantul Beirut, pentru că fetele nu aveau ce să caute acolo. Contractul a fost făcut pe numele unei fete care a decedat în urma incendiului. Două fete au avut contracte cu două societăţi, dar raporturile lor de muncă au încetat în septembrie 2013. Contractele nu erau încheiate cu reprezentanţii restaurantului Beirut. Ţin să precizez că fata care se află acum în spital nu a avut niciodată contract de muncă", a spus şeful ITM. Cei care administrează cazinoul Vega, restaurantul Beirut şi Legendary Pub sunt aşteptaţi cu documente la ITM. "Vrem să înţelegem care au fost legăturile lor cu cele patru fete, pentru că nu aveau ce să caute acolo. Noi am făcut verificări şi la alte cluburi, iar fetele care dansau acolo aveau contracte individuale de muncă. În cazul în care erau detaşate la alte localuri, primeau o leafă şi toate activităţile lor erau stipulate în contractele de muncă. Or, în acest caz vorbim de muncă la negru", a adăugat directorul ITM Constanţa. Angajaţii nu erau instruiţi în cazul securităţii muncii, mai spune şeful ITM, Eugen Bola. "Protecţia muncii nu există în acest caz. Vor veni şi cei de la ISU şi vom vedea, dar angajaţii nu erau instruiţi în cazul securităţii muncii. La unităţile de alimentaţie publică, alături de normele PSI, mai sunt acele norme cu ajutorul cărora oamenii ştiu ce au de făcut în caz de incendiu. Unde ne refugiem în caz de incendiu? Cine sună la numărul unic 112? Cine pune mâna pe extinctor? Toate aceste lucruri trebuiau aduse la cunoştinţa salariaţilor. La maniera în care s-a produs incendiul, o clădire cu tavan din lemn, nu a existat o reacţie de apărare din partea angajaţilor conform unui plan. Vă imaginaţi că putea să fie un botez acolo şi petrecerea se transforma într-o torţă, pentru că oamenii nu ştiau cum să manevreze un extinctor. Cercetarea abia a început în acest caz şi noi vom solicita toate actele legate de securitatea în muncă şi protecţie în caz de incendiu", a declarat Bola.

Direcţia Regională în Construcţii Sud-Est a solicitat o expertiză în cazul restaurantului Beirut şi punerea în siguranţă a clădirii

Directorul tehnic din cadrul Direcţiei Regionale în Construcţii Sud-Est, Harry-Michelle Boiagian, susţine că în cazul restaurantului Beirut au fost solicitate de la proprietarul clădirii o serie de documente. "Lucrurile sunt foarte simple. Atribuţiile noastre legale, în situaţii de urgenţă, cum a fost acest caz, sunt acelea de a dispune expertizarea şi punerea în siguranţă a construcţiei. Construcţia a fost pusă deja în siguranţă. Accesul în clădire este interzis pentru public. Numai organele abilitate să ancheteze au acces acolo. Expertiza poate să dureze o săptămână sau două. Până când nu apar concluziile expertului nu se întâmplă nimic acolo. Expertul decide ce se întâmplă ulterior cu această construcţie", a spus directorul tehnic al Direcţiei Regionale în Construcţii Sud-Est. Autorităţile locale verifică dacă în cazul restaurantului Beirut a fost emisă vreo autorizaţie de construire şi dacă s-au făcut lucrări de modificare a pereţilor de rezistenţă în interiorul imobilului. Clădirea datează din anii 1920-1930, iar în urma incendiului devastator a fost grav afectată şi riscă să se prăbuşească. Mai adăugăm că accesul în Legendary Pub şi cazinoul Vega se făcea cu ajutorul unei scări din lemn. Cele trei tinere au murit în vestiarul aflat la etajul restaurantului Beirut. În urma incendiului devastator, plafonul clădirii a căzut. Pompierii le-au descoperit pe cele trei tinere la parterul clădirii, unde s-au prăbuşit în flăcări.

Prefectul Volcinschi: E o tragedie ce s-a întâmplat la Beirut. Aşteptăm rapoartele de control

Prefectul Constanţei, Radu Volcinschi, aşteaptă rapoartele de control în cazul anchetei de la restaurantul Beirut, acolo unde trei tinere au ars de vii într-un incendiu devastator. "Este un dosar deschis, este o anchetă în desfăşurare şi aşteptăm toate datele pentru a putea trage o concluzie clară. Este o tragedie ce s-a întâmplat la Beirut", a declarat, pentru "Replica", Radu Volcinschi, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Reamintim faptul că, în restaurantul Beirut, şi-au pierdut viaţa Nicoleta Vasiliţeanu, de 23 de ani, din Constanţa, Mihaela Tucă, de 24 de ani, din Mangalia, şi Nicoleta Cengher, de 22 de ani, din Costineşti. Din câte se pare, restaurantul nu deţinea avizul de securitate în caz de incendiu. Cauza probabilă a incendiului nu va fi stabilită nici în decursul acestei zile, a spus Liliana Musuret, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. "Este o anchetă în derulare. Durează. Cauza probabilă a incendiului se poate stabili în câteva zile sau într-o lună. În cazul incendiului de la Histria a durat foarte mult, iar în cazul de la Beirut nu ştiu cât va dura. Cert este că nu poate fi făcută în grabă. Sunt multe instituţii implicate şi sunt multe aspecte care trebuiesc lămurite. După ce se va termina ancheta, vă vom da şi detalii", a declarat reprezentantul ISU Dobrogea. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat luni Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa înaintarea dosarului penal privind incendiul produs la imobilul situat pe bulevardul Tomis, nr. 122, în vederea aprecierii oportunităţii preluării acestuia. "Ca urmare a acestei solicitari, dosarul penal menţionat urmează să fie înaintat în cursul zilei de astăzi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a se aprecia cu privire la preluarea acestuia, conform dispoziţiilor art. 325 alin. 1 din C.p.p", susţin reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102