REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tragedie aviatică în Ucraina. Un Boeing 777 a fost doborât: nu există supravieţuitori

Tragedie aviatică în Ucraina. Un Boeing 777 a fost doborât: nu există supravieţuitori

Replica API 18 iulie 2014 | 00:00 413

Există o înregistrare care ar demonstra că racheta a fost trasă de separatiştii proruşi

Există o înregistrare care ar demonstra că racheta a fost trasă de separatiştii proruşi

Situaţia de la graniţa Ucraina - Rusia a fost subevaluată de liderii lumii. La câteva ore de la momentul în care liderul german Angela Merkel era felicitată, cu ocazia zilei de naştere, de către colegii europeni, în Ucraina avea să se producă un carnagiu de neimaginat: un Boeing 777 a fost doborât de o rachetă sol-aer, toţi cei 283 de pasageri, civili, cât şi cei 15 membri ai echipajului fiind declaraţi morţi.

"Avionul zbura la înălţimea de 10.000 de metri. Au murit toţi", a precizat ministrul ucrainean de interne Anton Gheraşenko, citat de agenţia Interfax. Ulterior, acelaşi oficial a confirmat că la mijloc nu a fost un accident cauzat de o eroare umană, ci că a fost lansată o rachetă care a condus la tragedie. Aparatul de zbor, care aparţinea companiei Malaesya Airlines s-a prăbuşit lângă Enakievo, în regiunea Doneţk, la graniţa cu Rusia. Avionul decolase din Amsterdam şi urma să ajungă în Kuala Lumpur. Ruta este una frecvent aleasă de europenii care doresc să îşi petreacă vacanţele în Malaezia. La scurt timp de la producerea incidentului, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a sunat pe omologul american Barack Obama, pentru a transmite că armata rusă nu este implicată, gestul său venind în ideea de a contracara acuzaţiile Ucrainei. Anterior prăbuşirii acestui avion, două avioane militare aparţinând Ucrainei au fost doborâte, acuzaţiile şi în aceste situaţii fiind îndreptate împotriva Rusiei.

Insurgenţii proruşi din Doneţk au revendicat însă atacurile, dar s-au delimitat de prăbuşirea avionului cu pasageri, afirmând că nu au armament atât de complex. Chiar şi aşa, se presupune că racheta a fost trasă de rebelii proruşi din estul Ucrainei, iar în acest sens site-ul deschide.md oferă traducerea înregistrării convorbirii telefonice dintre rusul Igor Bezler, conducătorul teroriştilor din detaşamentul BES, cu coordonatorul său, Gheranin Vasilii Nicolaevici, colonel în Statul Major al Serviciului de Spionaj Militar al armatei ruse. Convorbirea a avut loc la puţin timp după prăbuşirea avionului civil Boeing 777 şi a fost preluată de pe site-ul Securităţii Naţionale a Ucrainei (SBU):

"(...) - Deci cei de la postul Cernuhin l-au doborât. Kazacii de la Cernuhino (localitate).

- Avionul s-a prăbuşit în regiunea minei Petropavlovska. Am găsit primul mort, e civil. (...)

- La televizor transmit? Parcă se anunţa despre AH-26, un cargo ucrainean, pe care spun că scrie Cursă malaesiană. Ce caută el pe teritoriul Ucrainei?

- Înseamnă că aducea spioni. Pentru ce să zboare... acum doar merge războiul? - Am înţeles!".

O altă informaţie publicată de agenţiile de ştiri este aceea că separatiştii proruşi au găsit cutia neagră a avionului, dar au precizat că o vor oferi Moscovei. Liderii lumii au anunţat că vor oferi ajutor Ucrainei pentru stabilirea adevărului şi au condamnat atacul. Conform presei internaţionale, la bordul avionului se aflau 154 de pasageri din Olanda, 27 de australieni, 23 malaiezieni, 11 persoane din Indonezia, 6 din Marea Britanie, 4 germani, 4 belgieni, trei din Filipine şi un canadian.

Până la finalizarea anchetei, spaţiul aerian din estul Ucrainei a fost închis. Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că SUA va trimite o echipă de specialişti în Ucraina, să ajute autorităţile în derularea investigaţiei. Liderii Marii Britanii au cerut o reuniune de urgenţă pe teme de securitate.

Pe de altă parte, compania Malaesya Airlines nu este la primul incident. Pe data de 8 martie, un avion al companiei, cu 239 de pasageri la bord, a dispărut fără urmă, şi se presupune că s-a prăbuşit în Oceanul Indian. El nu a fost găsit nici până în prezent.

Rocsana CRISTEA

Vezi şi:

LINK

foto: Reuters, AP, RT.com

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108