REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Traseul ororilor, de la tren către staţiuni: de la înşelăciuni, furturi şi tuciurii puşi pe prosteală!

Traseul ororilor, de la tren către staţiuni: de la înşelăciuni, furturi şi tuciurii puşi pe prosteală!

Replica API 2 septembrie 2015 | 23:16 243

Turiştii au început să se integreze în peisaj…

Turiştii au început să se integreze în peisaj…

Despre zona Gară din Constanţa s-a tot dus vorba, ajungând, probabil, la urechile tuturor. Locul în care unii turişti ajung cu gândul către un sejur de vis şi care, atunci când dau ochii cu realitatea, încep să aibă îndoieli. Că „peisajele” sunt jalnice nu mai este o noutate, că tuciurii cereau o aşa-zisă „taxă a lui Mazăre” iar nu mai este un subiect tabu. Au fost şi cazuri de înşelăciuni, furturi şi câte şi mai câte. Un real labirint al ororilor, care ţine până la staţiunea unde sunteţi cazaţi, inclusiv şi acolo.

Însă, se pare că şi turiştii au început să se integreze în peisaj. Dansuri în plină stradă pe manele, mâncare pe asfalt sau întinşi pe prosop în aşteptarea trenului. Astfel, la o singură privire, dacă nu eşti familiarizat cu zona, ai tendinţa să crezi că ai greşit destinaţia şi ai ajuns într-un loc destinat refugiaţilor, într-un cătun rupt de civilizaţie. Poate că toate acestea se vor rezolva când se va amenaja un sediu al Poliţiei Locale în interiorul vaporului din zonă, aşa cum a promis Decebal Făgădău.

Labirintul de la intrare în urbe! Este vorba despre un adevărat traseu al pericolelor, care pare că nu se mai sfârşeşte. De cum păşeşti pe peronul gării din Constanţa te trezeşti într-o lume a haosului. Şi nu ne referim la faptul că lumea este grăbită în a prinde trenul, întrucât acest lucru este perfect normal. Nu, aici este vorba despre tot felul de indivizi mai închişi la culoare, care se simt discriminaţi într-o ţară a românilor şi care, se pare, că au chiar mai multe drepturi şi treceri. Şi cunoaştem foarte bine despre ce e vorba atunci când vine vorba despre amenzi sau ajutoare.

Dar sărim peste această parte şi o lăsăm în grija ONG-urilor care s-au ancorat în lupte titanice pentru a-i proteja pe cei ce sunt... minoritari. În urmă cu vreun an de zile, un turist era de-a dreptul stupefiat de faptul că nici bine nu ajunsese în Constanţa şi un astfel de „protejat” se ţinea după el, cerându-i „taxa lui Mazăre”. Bineînţeles că aşa ceva nu a existat şi nici nu există, dar de unde să ştie omul venit din alt judeţ? O taxă de peron, susţineau cei ce agasau oamenii, suma oscilând în funcţie de hainele purtate.

Trecem şi peste acest episod şi ajungem la taximetriştii care sar pe tine precum ulii şi care îţi bagă nişte „scoruri” de rămâi stană de piatră. Apoi vine partea cu cazarea, ţigărele, ţigărele, ciorapi la super preţ şi cerşetori. Poţi răsufla uşurat că ai trecut cu bine şi de această parte a labirintului ororilor. Însă, „călătoria” nu s-a sfârşit. Mai este încă un hop, reprezentat de petele de culoare cu cosiţe slinoase şi bănuţi prinşi de ele. Dacă mai ţin în braţe şi un sugar, bine înfofolit, e clar: mâna pe poşetă/ buzunar şi fugi!

Aceste femele umblă, în general, în haită şi te abordează pentru a-ţi ghici în palmă/ ghioc sau te miri ce alte servicii îţi pun la dispoziţie. Cert este că scopul este unul singur: să te lase fără bani. La începutul sezonului estival 2015, un tânăr de vreo 20 de ani era prins în centrul unei astfel de haite, cu ochii cât cepele, spunând cu glasul stins către un trecător: „Mi-au furat toţi banii!”.

Din staţia de autobuz şi până la destinaţie trebuie să ieşiţi învingători din lupta cu hoţii din buzunare

Revenind la acest capitol, dacă ai trecut de el şi te îndrepţi către mijlocul de transport în comun, tot nu poţi răsufla uşurat. În staţie, escrocii acţionează prin tot felul de metode. Printre acestea se află şi cele denumite generic „curea” sau „politeţe”. Prin urmare, dacă un individ te opreşte pentru a-ţi lăuda accesoriul şi mai şi pune mâna, trebuie să-ţi verifici buzunarul. Au fost înregistrate mai multe cazuri la malul mării, unul dintre infractorii specializaţi fiind Cătălin Ciocoiu, din Cerchezu, care a fost prins de poliţişti.

Suspect trebuie să vi se pară şi dacă sunteţi oprit cu pretextul că respectiva persoană vă cunoaşte. Vă relatează o povestioară şi atunci picaţi pe gânduri pentru a vă aduce aminte. În acel timp, individul pune mâna pe victimă, o bate pe spate sau o zgâlţie, pe ideea: „Hai, mă, chiar nu mai ştii?”. În acel moment, de asemenea, trebuie să vă verificaţi buzunarele. Şi tipurile de abordare ale infractorilor sunt multe. Ulterior trebuie să aveţi grjă şi la aglomeraţia din autobuz/ microbuz.

Acolo, buzunăreala este în floare şi puteţi rămâne fără bunuri într-o clipă. Pentru a evita aceste fenomene nefericite, poliţiştii constănţeni vă sfătuiesc, atunci când sunteţi în mijloacele de transport în comun, sau când staţi la rând pentru a cumpără ceva, să nu va înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi. Poziţionaţi geanta sau poşeta în faţa dumneavoastră şi protejaţi-o cu mâna. Nu va lăsaţi atraşi în locuri izolate pentru a cumpăra lucruri de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea.

Nu păstraţi banii în buzunarele de la spatele pantalonilor. Dacă sesizaţi un hoţ că atentează la buzunarul dumneavostră sau al altei persoane, sunaţi de urgenţă la 112. După care aţi ajuns în staţiune. Dar trebuie să continuaţi să fiţi în gardă. Bunurile dispar şi de pe plajă!

Turiştii au început să se integreze în peisaj: dansuri pe manele în plină stradă sau mâncare întinsă pe asfalt

Şi dacă traseul plin de tot felul de hopuri a fost descris, trebuie să menţionăm faptul că şi unii turişti au început să se „adapteze” la peisaj. Şi nu în sensul bun, adică să fie vigilenţi, ci să fie parte din circul grotesc. În plus, aceştia se mai şi mândresc, îşi fac poze, se filmează şi postează pe internet. Pe Facebook sunt o grămadă de imagini cu cei ce anunţă poporul că sunt în Gara CFR Constanţa, dar mânâncă pe asfalt sau sunt întinşi pe jos, pe prosoape, spunând veseli: „În aşteptarea trenului”.

Alţii se laudă că pun pietroaie la uşile trenului pentru a evita căldura, pe când alţii încep să danseze pe manele în plină stradă. La o primă privire îţi vine un gând că ai greşit locul şi că ai ajuns într-o tabără de refugiaţi. Dar poate că toate acestea se vor schimba când se va amenaja un sediu al Poliţiei Locale în interiorul vaporului din zonă, aşa cum a promis Decebal Făgădău. „Vom organiza noi, municipalitatea, împreună cu ordinul arhitecţilor, Registrul urbaniştilor şi, probabil, alte instituţii de specialitate, câteva concursuri de specialitate pentru proiecte ce vin să schimbe faţa blocurilor A şi B, cele ce gardează Muzeul de Istorie, astfel încât să le integrăm în ceea a devenit şi va deveni zona Peninsulară.

Vom face un concurs de soluţii, de idei, pentru redesenarea Casei de Cultură: piaţeta cu parcul etc. Vom face un concurs pentru realizarea de tonete de legume fructe şi pentru tonete de vânzare flori, astfel încât ele să nu mai fie acele puncte semnal: galbene agresive În plus, vaporul din zona Gării, după ce va fi pictat, va fi transformat într-un punct de informare turistică dar acolo va avea un birou şi Poliţia Locală, care va deservi zona”, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar, când a fost inaugurat vaporul de la intersecţia bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu, proaspăt pictat.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614