REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Trimis în judecată de DNA, subprefectul Constanţei va fi eliberat din funcţie

Trimis în judecată de DNA, subprefectul Constanţei va fi eliberat din funcţie

Replica API 19 decembrie 2013 | 00:00 152

"Artificiul" care l-a propulsat pe funcţie

"Artificiul" care l-a propulsat pe funcţie

Ancheta DNA în cazul subprefectului Selamet Iucsel scoate la iveală o practică mai puţin ortodoxă privind detaşarea sa la Instituţia Prefectului. Pentru a putea ajunge subprefect, legea impunea statutul de funcţionar public. Cum în România este posibil orice, Iucsel a găsit o primărie din judeţul Constanţa care să-l "adopte" pentru câteva zile. După ce a devenit "funcţionar public", cu acte în regulă la Primăria Municipiului Medgidia, Iucsel a fost detaşat pe postul dorit la Instituţia Prefectului.

"Domnul Iucsel a fost încadrat ca funcţionar public în cadrul Direcţiei de Administraţie Publică Locală. Dânsul se ocupa de chestiuni legate de documentele pentru şedinţele de Consiliu Local din câte reţin. A stat foarte puţin la noi, pentru că a fost detaşat la Prefectură. A fost angajatul nostru, a fost funcţionar public şi a fost transferat la Prefectură pentru funcţia de subprefect. Acum înţeleg că are o problemă. M-a sunat şi dumnealui, dar şi prefectul (Eugen Bola -n.r.), şi o să-l suspendăm din funcţia public", a declarat, pentru "Replica", primarul Marian Iordache. Întrebat în ce perioadă a activat ca funcţionar public la Medgidia, primarul a replicat: "Are vreo importanţă? Vreo lună a activat la Primărie, înainte de a fi subprefect". Trimis în judecată pentru luare de mită, subprefectul Selamet Iucsel va fi suspendat din funcţia deţinută la Primăria Medgidia. "Acum mă aflu la Ministerul Industriilor, dar când revin la Medgidia voi semna actul de suspendare din funcţie", a explicat primarul Iordache. Menţionăm că subprefectul nu s-a mai prezentat miercuri la Instituţia Prefectului. Acesta a solicitat o zi liberă din concediul de odihnă. "În acest moment, (miercuri, 18 decembrie a.c., ora 12.00 -n.r.) domnul Iucsel nu se află la Prefectură. A solicitat o zi liberă din concediu", a declarat prefectul Eugen Bola. Conform acestuia, a primit informarea din partea DNA, iar Guvernul ar fi dat verdictul în acest caz. "Cu domnul subprefect se întâmplă următorul fenomen. El este încadrat ca funcţionar public la Primăria Medgidia. De acolo a fost detaşat la Prefectura Constanţa. Primăria Medgidia este obligată să ia act de situaţia domnului subprefect, cea de trimitere în judecată, şi să pună în aplicare dispoziţia Legii 188/1999. Legea aceasta prevede suspendarea funcţionarului public în momentul în care este trimis în judecată. În ceea ce priveşte Instituţia Prefectului, noi am anunţat Ministerul de Interne. Funcţia de subprefect este o funcţie de înalt funcţionar public, iar articolul 19 din Legea 188/1999 prevede în mod expres că numirea, suspendarea, încetarea raportului de activitate, precum şi sancţionarea disciplinară se fac de către Guvern. Deci, Guvernul numeşte, Guvernul suspendă. În şedinţa de Guvern de astăzi (miercuri, 18 octombrie a.c. -n.r.) s-a hotărât eliberarea din funcţie a subprefectului", susţine Bola. Iucsel a fost învestit în funcţie pe 4 martie.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218