REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Un investitor în eoliene şi un consilier local din Constanţa, pe lista persoanelor cu averile verificate de ANAF

Un investitor în eoliene şi un consilier local din Constanţa, pe lista persoanelor cu averile verificate de ANAF

Replica API 22 aprilie 2016 | 00:49 403

Mai bogaţi decât au declarat la stat

Mai bogaţi decât au declarat la stat

Un important om de afaceri, din industria eoliană de la malul mării, dar şi un consilier local din Constanţa sunt verificaţi de ANAF, după ce s-au constatat diferenţe între veniturile declarate la stat şi averea pe care o deţin în realitate, se arată într-un amplu material publicat de profit.ro. Fiscul a anunţat peste 300 de persoane, printr-o notificare trimisă la domiciliu, că veniturile pe care le-au obţinut în perioada 2011-2013 le sunt verificate de către inspectori, pentru ca instituţia să-şi lămurească anumite neconcordanţee cu sumele declarate statului spre impozitare.

Pe lista acestor persoane, aflată în posesia Profit.ro, se află, printre altele, sportivi, cântăreţi de muzică populară, vedete din show-business, redutabili oameni de afaceri. Acţiunea a început în mandatul fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Gelu Ştefan Diaconu. Notificările au fost transmise după ce ANAF a început, anul trecut, verificarea a 313 persoane fizice cu venituri mari, care, în accepţiunea instituţiei, prezintă un risc fiscal, dintr-un total de 14,3 milioane persoane cu venituri impozabile în România.

Înainte de a prezenta lista, este de amintit că primul filtru aplicat de Fisc a fost identificarea celor care au cheltuieli semnificative, mai exact asociaţi/ acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 lei sau persoane fizice care cumpără bunuri sau case în valoare de peste 70.000 euro sau care au depozite anuale mai mari de 150.000 lei ori care au cumpărat maşini mai scumpe de 25.000 euro. Astfel, un număr de 295.253 persoane fizice au intrat în eşantionul semnificativ supus analizei de risc.

În al doilea filtru au fost analizate veniturile personale declarate în perioada recentă (2011-2013, ţinându-se cont şi de eventualele venituri declarate în perioada anterioară, până la nivelul anului 2006), cheltuielile personale şi creşterea valorii patrimoniului (achiziţii de locuinţe şi terenuri, constituiri de depozite bancare, împrumuturi către firme, achiziţii de autovehicule, nave ºi aeronave), precum şi care au fost sursele neimpozabile la care au apelat (estimări de sume retrase din depozite bancare).

În urma acestei analize, pentru verificări au fost păstrate 132.246 persoane fizice cu o diferenţă între veniturile estimate şi cele declarate mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei. Al treilea filtru a presupus determinarea cazurilor semnificative, respectiv cu un risc anual de nedeclarare mai mare de 1 milion de lei (circa 220.000 euro) în oricare dintre anii 2011-2013, achiziţii de proprietăţi imobiliare în 2011-2013 de minimum 700.000 lei (circa 150.000 euro), achiziţii de autoturisme în valoare însumată de minimum 350.000 lei (circa 75.000 euro) între 2011-2013.

Astfel au mai rămas în analiză 5.884 persoane. Al patrulea filtru a fost pentru determinarea posibilităţii de acoperire a riscului între rude, cu identificarea rudelor de până la gradul II, verificarea veniturilor declarate semnificative ale soţilor care ar putea compensa sau diminua riscurile calculate, verificarea apartenenţei la grupul de risc a persoanelor aflate în diverse grade de rudenie.

Practic, 7.879 contribuabili au fost propuşi pentru verificare amănunţită, împărţiţi în patru grupe: patron bogat de firmă săracă (deţin un patrimoniu semnificativ - case, maşini, împrumuturi către firme - care nu corespunde cu veniturile declarate, mult mai mici), persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice cunoscute (în cazul cărora există posibilitatea ca persoanele să obţină venituri din activităţi legale, dar nedeclarate, fie din activităţi ilegale precum cămătărie, trafic de persoane), persoane cu venituri volatile (caracterizate prin faptul că în domeniile lor de activitate - showbiz - veniturile sunt volatile şi provin inclusiv din exploatarea comercială a dreptului de imagine, din participarea la evenimente, fără să existe un contract permanent care să permită urmărirea veniturilor) şi alte persoane care nu au intrat în aceste trei categorii, dar prezintă riscuri semnificative.

Au fost selectaţi 5.399 contribuabili pentru prima serie de verificări şi au fost aleşi primii 60 de inspectori care să se ocupe exclusiv de acest program. Lor le-au fost alocate 313 cazuri pentru prima etapă, cea de verificare fiscală prealabilă documentară. Notificările au fost transmise exclusiv către persoane fizice, indiferent dacă acestea sunt acţionari minoritari la o companie sau deţin integral firmele. Spre exemplu, arată Profit.ro, sunt verificaţi şi deţinătorul unui centru comercial din Cluj-Napoca, trei oameni de afaceri din sud-estul ţării implicaţi în producţia alcoolului, trei hotelieri din Călăraşi, Braşov şi Târgu Mureş, ca şi proprietarii unor reţele importante de clinici medicale şi farmacii.

Notificări au mai primit, tot strict ca persoană fizică, fără ca ale lor companii să fie în vreun fel implicate, şi oameni de afaceri care au investit în parcuri solare sau marmură şi granit în Braşov, în materiale de construcţie din lemn în Harghita, în produse lactate în Argeş, în electricitate în Baia Mare, în energie eoliană în Constanţa, în operaţiuni piscicole în Tulcea, în produse din carne în Bacău, în operaţiuni de construcţii în Suceava. De pe lista ANAF nu lipsesc nici politicieni, fiind verificaţi un fost prim-vicepreşedinte al unei organizaţii locale PDL, un fost consilier local şi vicepreşedinte de organizaţie locală a PNL, un consilier local din Constanţa şi un altul din Urziceni, un consul onorific al României în Africa, mai notează http://www.profit.ro/

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614