REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Un parlamentar liberal susţine că a primit sute de telefoane de ameninţare, înainte de votul la Legea minelor - vezi SMS-uri!

Un parlamentar liberal susţine că a primit sute de telefoane de ameninţare, înainte de votul la Legea minelor - vezi SMS-uri!

Replica API 11 decembrie 2013 | 00:00 227

"Roşia Montană 2" a picat şi la Camera Deputaţilor

"Roşia Montană 2" a picat şi la Camera Deputaţilor

Modificarea Legii minelor, respinsă, luni, în plenul Senatului, după dispute aprinse, nu a trecut nici de Camera Deputaţilor. Luni, reprezentanţii opoziţiei au acuzat că: "Această lege poate fi numită Legea Roşia Montană doi, sau reloaded, sau Legea Roşia Montană sub acoperire. În ea sunt trecute toate drepturile şi procedurile speciale, cu derogări, trecute în legea anterioară pe care am respins-o".

În cursul zilei de marţi, situaţia a devenit şi mai tensionată, în sensul că în mai multe localităţi din ţară au fost organizate acţiuni de protest, inclusiv la Constanţa. În faţa Prefecturii judeţului Constanţa, protestatarii, care au declarat că susţin cauza "Roşia Montană", l-au "arestat" simbolic pe premierul Victor Ponta, mai exact o bucată de carton care îl înfăţişa pe acesta. Spectacolul derulat în stradă s-a mutat şi în Parlament, la Camera Deputaţilor. Între şedinţe de comisii, iniţiative controversate, abţineri, respingeri, retrageri de proiecte, USL nu a reuşit să se pună de acord în mai multe privinţe; spre exemplu, la Legea minelor, modificările intrate marţi la votul final nu au trecut. Legea a întrunit 160 de voturi "pentru", 105 voturi "împotrivă" şi 22 de abţineri. Fiind vorba despre o lege cu caracter organic, pentru adoptare erau necesare voturile favorabile a cel puţin jumătate plus unul din totalul deputaţilor, respectiv 204. Votul "în bloc" nu a funcţionat nici la nivel de membri ai aceluiaşi grup parlamentar, darămite la nivel de uniune politică.

Revenind la "spectacol", chiar dacă acest lucru nu s-a văzut la transmisia în direct de la Camera Deputaţilor, parlamentarii susţin că au fost supuşi unor presiuni imense, care au degenerat în ameninţări. Cel puţin aşa ne-a declarat deputatul PNL Mihai Lupu. "Nu ştiu cum au votat colegii mei din PNL, a fost vot secret", a răspuns liberalul, la întrebarea dacă preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, s-a abţinut la această lege. Însă, a adăugat el: "Eu îmi asum votul, am votat pentru această lege. Din păcate, nu a trecut. Era o lege care reglementa foarte clar licenţele de exploatare, la fel şi partea de mediu, iar foarte important - asigura locurile de muncă ale celor din domeniul mineritului", a precizat Lupu. Revenind la ameninţări, facem precizarea că deputatul susţine că a primit sute de mesaje şi telefoane, de la diverse persoane, înainte de votul pentru Legea minelor: "Nu ştiu cine sunt, dar am primit sute de telefoane şi mesaje de ameninţare, prin care mi se spunea că ne vindem ţara şi aşa mai departe. Plus 500 de e-mailuri de acest gen. Nu este normal, suntem oameni până la urmă. Nu se poate ca un parlamentar să fie ţinta unor astfel de atacuri, consider că trebuie, cumva, să fie protejaţi", a conchis deputatul.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367