REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Un şofer din Constanţa susţine că este victima unui ABUZ: a fost sancţionat în parcare la Aqua Magic. „La mine în curte fac ce vreau!”

Un şofer din Constanţa susţine că este victima unui ABUZ: a fost sancţionat în parcare la Aqua Magic. „La mine în curte fac ce vreau!”

Replica API 25 mai 2016 | 00:26 906

Tinerii, la „CUŢITE” cu poliţiştii

Tinerii, la „CUŢITE” cu poliţiştii

Un tânăr din Constanţa este indignat de faptul că a fost amendat de poliţiştii constănţeni întrucât ar fi... derapat controlat, în staţiunea Mamaia. Enervat de cele întâmplate, şoferul a filmat o parte din scenă, hotărât fiind să atace în instanţă procesul verbal de contravenţie. În plus, prietenii acestuia au specificat că se afla pe domeniu privat, adică în parcarea de la Aqua Magic, şi că amenda nu are temei legal. Însă, ceea ce nu ştiu tinerii este faptul că respectiva parcare este de utilitate publică şi, automat, se aplică şi regulile Codului Rutier!

De multe ori au apărut discuţii cu privire la faptul că Poliţia nu are competenţa de a aplica legea în parcările private şi aici ne referim la cele ale centrelor comerciale sau cum ar fi cele din staţiunea Mamaia etc. În plus, unii şoferi chiar s-au enervat când au fost contraziş, iar când s-au trezit cu amendă au declarat că este ilegală şi o vor ataca în instanţă. Aşa s-a întâmplat şi în seara de 15 mai, când Andrei D. a fost sancţionat de un poliţist constănţean întrucât ar fi derapat controlat în parcarea de la Aqua Magic, adică ar fi făcut drifturi, zona fiind cunoscută pentru aşa ceva.

Prin urmare, tânărul şofer a decis să filmeze în timp ce se contrazicea cu omul legii, convins fiind că este un abuz. Filmarea începe în timp ce persoana sancţionată citeşte cu voce tare cifrele şi literele numărului de înmatriculare al autospecialei Poliţiei, după care afirmă: „Cică am derapat controlat... dar e carosabilul de aşa natură (ud – n.r.)”. Tot în video, agentul de poliţie îl întreabă: „Carosabilul? Sunteţi pe gheaţă?”, la care Andrei invocă faptul că are cauciucurile uzate: „Uitaţi-vă la cauciucuri...”.

Numai că, afirmând acestea, lucrurile puteau lua o întosătură şi mai urâtă. „Să mă uit la cauciucuri? Păi am putea să mergem şi la ITP să vedem dacă sunt în stare bună. Păi dacă faceţi acvaplanare înseamnă că nu aveţi cauciucuri bune, nu?”, i-a spus omul legii. „Da, e ud pe jos”, intervine şi şoferul. În acel moment, agentul constatator a decis să nu mai intre în polemici şi, cum cel sancţionat nu a vrut să semneze procesul verbal, a plecat. Ulterior, Andrei D. s-a ales cu amendă, fiind absolut convins că este o nedreptate. Acesta a postat filmuleţul pe un grup de pe Facebook, adunându-se multe comentarii.

"E parcare privată, la mine în curte fac ce vreau!" Oare?

"Parcare privată? Îţi spune ceva? Fac în curte la mine cerculeţe şi mă dau pe două roţi şi Poliţia vine şi îmi da amendă. Pe bune? E aceeaşi chestie! Singura amendă pe care o poţi lua este pentru deranjarea liniştii publice", a scris la postare Mihai M.. Cam de aceeași părere este și Eugen S.: "O aroganţă mai mare ca a acestui gabor nu am văzut! Și eu fac drifturi şi cerculeţe în parcări private şi nu m-a oprit nici unul. Dă-i în judecată pentru neprezentarea procesului verbal, fă contestaţie şi ai grijă data viitoare să pleci la Rutieră Palas şi să arăţi imediat dovezile. Din moment ce el era în parcare la Aqua are câștig de cauză, e parcare privată".

Și părerile au continuat să fie expuse, existând și cele care susțin varianta polițistului. Însă, ce trebuie cunoscut, înainte de a ne lansa în afirmații, este faptul că, potrivit polițiștilor rutieri, parcările şi aleile de acces, inclusiv ale centrelor comerciale, sunt drumuri în administrare privată cu utilitate publică, pe care se aplică Codul Rutier. Un drum privat este semnalizat printr-o plăcuţă cu “Accesul Interzis”.

"Este un drum cu utilitate publică și este vorba de punerea în pericol a siguranței persoanelor și circulației, chiar dacă este parcare. Conform OUG 195 avem dreptul să aplicăm sancțiuni", au spus oamenii legii. Potrivit textelor de lege, fac parte integrantă din drum: podurile, viaductele, pasajele denivelate, tunelurile, construcţiile de apărare şi consolidare, trotuarele, pistele pentru ciclişti, locurile de parcare şi staţionare, plantaţiile rutiere, indicatoarele de semnalizare rutieră şi alte dotări pentru siguranţa circulaţiei, precum şi terenurile care fac parte din zona drumului, mai puţin zonele de protecţie.

Din punct de vedere al destinaţiei drumurile se împart în: a) drumuri publice - obiective de utilitate publică destinate transportului rutier în scopul satisfacerii cerinţelor economiei naţionale, ale populaţiei şi de apărare a ţării; acestea aparţin proprietăţii publice; b) drumuri de utilitate privată, care servesc activităţilor economice, forestiere, petroliere, miniere, agricole, energetice, industriale şi altora asemenea, de acces în incinte, ca şi cele din interiorul acestora, precum şi cele pentru organizări de şantier. Ele sunt administrate de persoanele fizice sau juridice care le au în proprietate sau în administrare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102