REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Una din firmele care cer falimentul Apolodor aparţine unui mic afacerist din Constanţa

Una din firmele care cer falimentul Apolodor aparţine unui mic afacerist din Constanţa

Replica API 19 august 2015 | 00:01 2506

Între timp, noul pod de la Agigea aşteaptă alte inaugurări electorale

Între timp, noul pod de la Agigea aşteaptă alte inaugurări electorale

Prima firmă care s-a înscris pe lista creditorilor Apolodor, intrată în insolvenţă la cerere pe 6 august a.c., este din Constanţa şi aparţine unui mic afacerist local, asociat cu ţigani din Piaţa Griviţei. Apolodor Com Impex SRL, unul dintre cei mai mari constructori români, a încasat de la stat zeci de milioane de euro, dar a preferat să se ascundă sub protecţia legii falimentului, decât să-şi plătească datoriile, deşi anul trecut a declarat un profit net de 4 milioane lei.

Cea mai bună dovadă a felului în care ştie să facă afaceri Apolodor este noul pod de la Agigea, de peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, care a depăşit vreo 5-6 termene de finalizare şi a fost deja inaugurat o dată, în noiembrie 2014, cu tam tam electoral, cu sute de aplaudaci aduşi să preamărească înţelepciunea conducătorilor, pod deaspre care absolut nimeni nu ştie, în prezent, când şi dacă va mai fi gata vreodată, după mai bine de 5 ani de la începerea lucrărilor. Fără doar şi poate, firma din Constanţa care cere acum falimentul Apolodor trebuie să fi fost unul din micii subcontractori locali folosiţi de firma din Bucureşti pentru a construi, strâmb, podul de la Agigea.

Apolodor Com Impex SRL, deţinută de milionarul Radu Octavian Ouatu, a declarat pentru anul 2014 o cifră de afaceri de 117.887.648 lei şi un profit net de 3.856.936 lei, cu 297 de angajaţi, dar şi datorii de 124.901.359 lei. Pe 6 august a.c., la dosarul de insolvenţă aprobat de Tribunalul Bucureşti, a fost anexată şi cererea creditorului Tomis Divers Construct SRL din Constanţa, judecătorul sindic stabilind ca termen limită pentru înregistrarea cererilor de admiterea a creanţelor asupra averii debitorului data de 21.09.2015.

Relaţia dintre Apolodor şi creditorul constănţean este una destul de interesantă. Tomis Divers Construct SRL are sediul la parterul imobilului cunoscut drept Casa Germană din Constanţa şi a fost înfiinţată în iunie 2014. În scurtul răstimp scurs de la fondarea sa, firma ori a prestat diverse lucrări pentru Apolodor, ori a preluat creanţele celeilalte societăţi deţinute de patronul său, tot la Apolodor, pentru care au existat şi procese în instanţă, neplăceri care nu l-au oprit însă pe afaceristul constănţean să continue colaborarea cu firma bucureşteană. Tomis Divers Construct SRL este deţinută în proporţie de 95% de Mihai Vişan, de 51 de ani, restul de 5% revenindu-i soţiei acestuia, Nicoleta Vişan, de 49 de ani.

Soţii Vişan controlează şi VM Nicos SRL, de asemenea specializată în construcţii, cu ultimul sediu în acelaşi birou din Casa Germană, de pe strada Sarmisegetuza nr. 8, în prezent în faliment. În dosarul de insolvenţă al firmei, Tribunalul Constanţa reţinea faptul că unul din motivele pentru care VM Nicos SRL a dat faliment era datoria de 34.479 lei, pe care Apolodor Com Impex trebuia s-o achite firmei constănţene conform unui contract încheiat între cele două părţi pe 20.11.2010. A fost nevoie de o decizie judecătorească definitivă a Tribunalului Bucureşti pentru ca Apolodor să achite 35.652,8 lei, în octombrie 2013, după ce, anterior, ignorase orice solicitare de rezolvare amiabilă a litigiului sosită dinspre administratorul judiciar şi instanţa constănţeană.

Firma VM Nicos, preluată de la un ţigan din Piaţa Griviţei, condamnat după lupte de stradă cu clanul Oaie

Şi un amănunt inedit legat de afacerile lui Mihai Vişan: acesta a preluat VM Nicos SRL în 2002 de la Petrică Zapan, pe atunci unic asociat şi administrator al firmei. Petrică Zapan este unul din duşmanii clanului Oaie (Mircea Alexandru, liderul Partidei Romilor din Constanţa- n.red.), implicat în nenumărate scandaluri şi lupte de stradă din Piaţa Griviţei, cartierul general al ţiganilor tomitani.

A şi fost condamnat, în 2012, la doi ani de închisoare, definitiv, dar cu suspendare, evident, după un scandal monstru pe care l-a avut, alături de fraţii Mihai Eugen şi Liviu Marian Vlad, împotriva nepoţilor lui Oaie, în 2009, când au distrus mai multe maşini pe strada din faţa barului deţinut de liderul Partidei Romilor. Potrivit judecătorilor, Petrică Zapan era înarmat cu un pistol cu care îi ameninţa pe toţi cei de pe stradă, înainte să fie încătuşat de poliţişti.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614