REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Vântu a vrut să pună mâna pe cantonul Apelor Române din Deltă

Vântu a vrut să pună mâna pe cantonul Apelor Române din Deltă

Replica API 31 mai 2011 | 00:00 833

În timp ce Deltacons e abonatul de serviciu la lucrările din zona Sulina,

În timp ce Deltacons e abonatul de serviciu la lucrările din zona Sulina,

Sulina este o localitate complexă, captivantă. Este un oraş cu o istorie interesantă, cu zone unice, dar extrem de trist şi nu din cauza cimitirului. Dacă ai ocazia să-l vizitezi în extrasezon îţi vei da seama că este un oraş mort, în care trăiesc doar interesele. Sunt câţiva afacerişti gen Sorin Ovidiu Vântu sau Alexandru Stroie, cel care controlează Deltacons, care deţin tot: unităţi turistice, nave de transport. Ceilalţi - adică muritorii de rând sunt liniştiţi, parcă împăcaţi cu sărăcia în care trăiesc.

Cu toate acestea, instituţiile subordonate Ministerului Mediului au demarat numeroase proiecte de investiţii în Sulina. Aici ne referim la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL). Dacă ar fi să recapitulăm toate contractele încheiate de Dobrogea Litoral, care numai în ultimii ani au "hrănit" puternic firma Deltacons din Tulcea, ne-ar trebui, cu siguranţă, un spaţiu generos. Nu a contat ce partid a controlat instituţia condusă în prezent de Marian Mitrea, căci mereu Deltacons a fost declarată câştigatoare a licitaţiilor organizate pentru diverse lucrări. Aşa că angajaţii afaceristului Stroie au creat breşe la cordonul litoral pentru a evita inundaţiile în oraşul Sulina, au supraînălţat, de asemenea, drumul Tulcea-Pardina pentru a nu fi întreruptă circulaţia auto dinspre Tulcea spre satele de pe Braţul Chilia şi lista poate continua. Dar să ne referim la lucrările pe care ABDAL le desfăşoară în judeţul Tulcea prin intermediul unui program de investiţii în valoare de 36.717.000 lei, susţinut din fonduri de la Bugetul de Stat, Fondul de Mediu şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. "ABADL are trei tipuri de lucrări în Delta Dunării. Discutăm de lucrări de apărare împotriva inundaţiilor localităţilor riverane Dunării, lucrări de alimentare cu apă pentru populaţia localităţilor Partizani, Ceatalchioi, Caraorman, Patlageanca, Tudor Vladimirescu şi Periprava şi lucrări de reconstrucţii ecologice în complexul Roşu-Puiu şi Sontea-Fortuna. Implicarea instituţiei noastre, în astfel de lucrări, survine faptului că Delta este o zonă izolată pentru populaţie. Practic, noi încercăm să păstrăm echilibrul natural care există în Deltă, încercăm să implementăm strategiile stabilite la nivel european prin Stategia Dunării şi să corelăm toate programele cu cele ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi cu cele ale autorităţilor locale", susţin reprezentanţii ABADL. Practic, discutăm de foarte multe tipuri de lucrări şi de investiţii separate. "Avem investiţii de alimentare cu apă în 7 localităţi din Delta Dunării. Referitor la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor, specificul localităţilor din Deltă este unul aparte, practic aceste localităţi trebuie izolate de acele zone şi de infiltraţiile de apă. Pe lângă faptul că noi trebuie să construim diguri care să apere populaţia şi casele acestora, trebuie să implementăm şi să folosim şi pompe de desecare a zonelor inundabile. Sunt investiţii care au început în anii 1980-1990, investiţii noi care au fost stabilite după adoptarea unor programe naţionale sau internaţionale. Lucrările de alimentarea cu apă, în 2-3 ani trebuie finalizate şi predate autorităţilor locale", spun reprezentanţii ABADL. În Sulina, cât şi în celelalte localităţi, lucrările se derulează în permanenţă. Sulina are 14 kilometri de dig de apărare împotriva inundaţiilor, o staţie de pompare cu 4 electropompe şi un canton, spun specialiştii ABADL.

Staţiile de pompare, vechi din 1978

"Avem în dotare o ambarcaţiune pe care o folosim la observarea zonelor în vederea întocmirii planurilor de inundaţii, un canton, un tractor şi o bicicletă. Am fost pe muchie de cuţit de multe ori. În urma analizei, am zis că numai norocul a guvernat şi nu experienţa, dar în situaţii critice ne-am descurcat. Primăvara aceasta, din cauza ploiilor şi topirii zăpezii am fost nevoiţi să punem staţiile de pompare în funcţiune, pentru evacuarea apei din incintă. Chiar dacă cele 8 staţii de pompare sunt vechi, din 1978, am reuşit să le punem în funcţiune pe toate. Pentru înlocuirea staţiilor avem nevoie de analize şi de studii performante. La Sulina apa am scos-o cu patru electropompe, dar din conductele de 7 milimetri apa ţâşnea pentru că rugina le-a străpuns în timp. Numai să schimbi conductele ai nevoie de sume considerabile. Avem nevoie de ţevi speciale, dar multe întreprinderi au falimentat. Toate staţiile de pompare funcţionează, mai puţin caraormanul la care linia de aspiraţie nu este funcţională", afirmă reprezentanţii ABADL. Tot aceştia s-au mai plâns şi de faptul că afaceristul Sorin Ovidiu Vântu a vrut să le ia cu japca cantonul din Sulina. "Vântu a vrut să pună mâna pe canton prin manevre şi cred că ar fi reuşit dacă... (n.r.- dacă nu intervenea arestarea omului de afaceri), aşa cum a luat şi complexul turistic Roşu, unde nu mai intră nimeni. Era un complex turistic puternic. Delta a ajuns să fie îngrădită numai de unii. Iniţial a vrut să folosească stâlpul de comunicaţii din curtea cantonului, care a fost ridicat în 1980, şi pe care oameni de-ai lui Sorin Ovidiu Vându l-au văruit sub pretextul de transmisiuni radio, dar numai norocul ne-a salvat. "Mireasa" era frumoasă, i-a plăcut din exterior când a trecut pe apă cu rapida, pentru că era văruită şi a vrut să ne lase fără ea. Acum 5 ani au fost schimbate geamurile cantonului cu termopane pentru că şuiera vântul prin clădire. Pentru că avea pereţii coşcoviţi şi erau plini de mucegai, am reabilitat cantonul", au mai spus angajaţii ABADL, cu ocazia unei vizite la Sulina, împreună cu reprezentanţii presei.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102