REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Verificări la apartamentele cumpărate pentru medicii care vin să profeseze la Constanţa

Verificări la apartamentele cumpărate pentru medicii care vin să profeseze la Constanţa

Replica API 28 iulie 2016 | 00:07 298

Reorganizare

Reorganizare

În 2011, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu la acea dată, anunţa că preluarea unităţilor spitaliceşti, ca prim pas spre descentralizare, aduce şi resposabilităţi. O primă responsabilitate era legată de actul medical, iar cum altfel puteau fi aduşi medici buni la Constanţa decât prin asigurarea unor condiţii decente pentru aceştia? Cu un ditamai Spitalul Judeţean trecut de la Ministerul Sănătăţii în grija Consiliului Judeţean, preşedintele Constantinescu a decis ca specialiştii care vin la Constanţa pentru a profesa să beneficieze de spaţii de cazare. Locuinţele doctorilor sunt situate în blocurile din cartierul exclusivist Mamaia Summerland, pe plaja Fratelli. Apartamentele, a căror valoare a fost calculată la suma totală de 3,7 milioane de euro, se achită în rate, cu scadenţă în 2017.

Achiziţia de locuinţe pentru medici a fost un subiect controversat, dar nu în sensul că este greşit să asiguri cazare medicilor care nu sunt din Constanţa. Discuţiile aprinse au fost în privinţa alegerii apartamentelor – zona şi preţul pentru acestea. Însă, aşa cum a precizat un moment dat şi fostul vicepreşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, pentru aceste locuinţe a fost organizată o licitaţie. Chiar şi aşa, achiziţia de apartamente pentru medici este un punct din multele dosare deschise pe numele lui Nicuşor Constantinescu de către pocurorii DNA Constanţa. Una peste alta, achiziţia există, iar banii se vor plăti integral până în 2017. Cu menţiunea că, în iunie 2014, când Nicuşor Constantinescu era suspendat din funcţia de preşedinte, consilierii judeţeni întruniţi în şedinţă la apelul lui Cristinel Dragomir, votau pentru trecerea apartamentelor cu pricina din administrarea CJC în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“. „Este vorba de un număr de 25 de apartamente pentru medici, achiziţionate de CJC în urmă cu câţiva ani. Abia acum am terminat intabularea lor. Le-am însuşit în domeniul public al CJC şi acum putem să le dăm în administrare spitalului. Aceste contracte de închiriere vor fi ca nişte anexe la contractele de muncă ale medicilor care locuiesc în ele. La ora actuală, în apartamente locuiesc medici şi este normal ca aceste contracte de închiriere să fie încheiate cu instituţia la care muncesc. Costul apartamentelor a fost de aproximativ 3 milioane de euro. Un apartament de trei camere a ajuns pe undeva la 100.000 de euro“, a declara, la acea vreme, Cristinel Dragomir. Ajungem şi în anul 2016, când, având în vedere schimbările de la nivelul conducerii CJC, dar şi de la cârma Spitalului Judeţean, a început o… reorganizare, care vizează inclusiv apartamentele din cartierul Mamaia Summerland. „Facem verificări dacă apartamentele sunt locuite de medici, încercăm să ne organizăm aşa încât să nu existe spaţii excedentare nefolosite”, a precizat actualul manager al Spitalului Judeţean, Cătălin Grasa. Mai exact, în anumite situaţii, medicii vor fi cuplaţi şi câte doi într-un apartament. Potrivit lui Grasa, este vorba despre 19 apartamente cu 3 camere şi 6 apartamente cu 2 camere. În ele locuiesc, teoretic, medici aduşi să profeseze în clinicile Ortopedie, Chirurgie II, Chirurgie Cardiovasculară. Despre medicii respective, Nicuşor Constantinescu declara, în 2011: „Vin medici din Bucureşti, din Munchen, cum este medicul Marius Militaru, pe care l-am adus de la o clinică privată din Munchen, şi căruia trebuia să-i asigurăm o locuinţă decentă, condiţii pe care le avea şi în Germania”. În prezent, spune Grasa, pe lângă verificările privind situaţia reală a apartamentelor şi a medicilor care se presupune că le ocupă, a fost adus de dată recentă, de la Braşov, un specialist în chirurgie plastică, el fiind cazat tot la Summerland.

Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367