REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Vila Ştirbey, în paragină! Monumentul istoric îşi aşteaptă obştescul sfârşit

Vila Ştirbey, în paragină! Monumentul istoric îşi aşteaptă obştescul sfârşit

Replica API 4 august 2016 | 23:00 259

De vânzare. De la 1 milion de euro, a ajuns la 400.000 de euro, negociabil

De vânzare. De la 1 milion de euro, a ajuns la 400.000 de euro, negociabil

Un monument istoric amplasat în zona centrală a staţiunii Mamaia pare să fie lăsat în bătaia timpului. La 11 iunie 1948, mii de imobile treceau în mâinile statului, abuziv, conform Legii 119 a naţionalizării. Prin lege, aceste bunuri private erau luate şi puse în domeniul statului, iar acţiunea era prezentată ca fiind „pentru binele poporului şi în numele lui”. Printre acestea, se numără şi Vila Ştirbey, care a aparţinut prinţului Barbu Alexandru Ştirbey.

După decembrie 1989, când statul a dat liber la recuperarea bunurilor, moştenirorii prinţului au recuperat imobilul, însă, mai târziu, mai exact în 2004, l-au pus în vânzare. Cumpărătorul nu a investit prea mult în reabilitarea clădirii, pentru că legea nu i-a dat voie, fiind monument istoric. Iar o reabilitare cu respectarea caracteristicilor clădirii… este atât de scumpă, încât parcă nimeni nu şi-o permite ! Aşa că, de ani buni, proprietarii actuali se chinuie s-o vândă. Numai că, nimeni nu este interesat de achiziţia imobilului. Prin urmare, clădirea riscă să rămână doar a mării şi a vremii.

Vila Ştirbey, construită în anul 1926 de Prinţul Barbu Alexandru Ştirbey, a rămas neschimbată! Doar buruienile şi gunoaiele aduc ceva „noutăţi” în curtea clădirii. Actualul proprietar doreşte să o vândă, însă, ofertele lipsesc cu desăvârşire. Iniţial, preţul de vânzare a fost 1 milioan de euro. Acum, a ajuns la 400.000 euro şi, în perioada imediat următoare, ar putea să mai scadă. „Înainte de criză, noi am primit o ofertă foarte generoasă de aproximativ 1 milion de euro şi am ţinut de un preţ care era destul de aberant având în vedere că între timp venise criza. Am cerut 800.000 de euro, apoi am evaluat-o şi am pus un preţ de 500.000 de euro şi acum vreo doi ani de zile fosta soţie a făcut un contract cu o firmă din Bucureşti care o promovează destul de serios.

Reevaluând-o, am ajuns la un preţ care este mai aproape de realitate, şi anume 400.000 de euro. Părerea mea este că nu am vândut-o întrucât am cerut destul de mult”, a declarat bărbatul. Originar din Baia Mare, proprietarul acum este stabilit în Londra, însă imediat cum se va întoarce în ţară va dori să facă o nouă reevaluare a clădirii. „Acum, o vom reevalua. Acum cer 400.000, dar care îmi prezintă cineva o ofertă serioasă de 380.000- 370.000 de euro negociem şi s-ar putea înţelege cineva cu mine”, a adăugat acesta. Posibili cumpărători au existat, însă ceea ce ofereau în schimb nu coincidea cu ceea ce voia proprietarul.

„Mi s-a spus că au fost câteva persoane destul de interesate, dar m-au sfătuit să mai las la preţ. Dar am avut oferte de genul teren în Valu şi nu ştiu câte apartamente, prostii de genul acesta pe care, în situaţia mea, nu le pot accepta”, a explicat bărbatul. Deşi, în anul 2004, când a intrat în posesia vilei a scos bani frumuşei, proprietarul şi-a dat seama că nu va fi de lungă durată. „Până în anul 2011-2012, eu am avut o firmă şi a funcţionat clădirea în regim hotelier. Am avut 16 camere, 12 clasificate. Nu am investit prea mulţi bani, doar am împrospătat-o, dar făceai destul de mulţi bani pentru ceea ce prezenta.

El este monument istoric, eu am investit în momentul cumpărării. Am făcut o investiţie proastă, în sensul că am dat o groază de bani pe un lucru pe care statul nu mă lasă să modific nimic la el. De ce aş investi în el să-l refac după o idee din 1926? L-am adus în standardele să nu se prăbuşească. De ce aş investi în el, într-un monument istoric din patrimoniul statului când eu nu beneficiez de nimic decât de imagine?! Nu am voie să fac modificări şi atunci eu nu pot să-l refac”, a adăugat acesta. Până se va decide soarta impresionantului monument istoric, timpul nu va ezita să lase urme asupra sa.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218