REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.8° Constanța Mie., 11 Dec. 2024
Anul XX Nr. 6940
4.8° Constanța Miercuri, 11 Decembrie 2024 Anul XX Nr. 6940
 

1 aprilie, Ziua păcălelilor. Care este originea farselor

1 aprilie, Ziua păcălelilor. Care este originea farselor

Bianca NEDELCU 1 aprilie 2024 | 13:52 672

Ziua păcălelilor este sărbătorită pe plan mondial în fiecare an pe 1 aprilie. Această tradiţie s-a cristalizat de-a lungul secolelor, inspirându-se dintr-un festival din Roma Antică, denumit ”Hilaria”, s-a transformat într-un prilej de glume în Evul Mediu şi a devenit un veritabil fenomen în epoca modernă, la care participă, prin intermediul unor farse elaborate, atât oamenii de rând, cât şi ziarele, posturile de radio-TV şi site-urile unor publicaţii de prestigiu.

1 aprilie, Ziua pacalelilor. Care este originea farselor

Poate că nu a fost declarată în mod oficial zi de sărbătoare, însă ziua de 1 Aprilie este celebrată cu farse în mai multe ţări ale lumii. Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste ocean şi apoi s-a răspândit pe tot globul.

Originea acestei zile speciale, celebrată de mai multe secole în diverse culturi, este controversată şi învăluită în mister.

Acest obicei al farselor, vechi de secole, ar fi, potrivit presupunerilor şi teoriilor istoricilor, o împletire de tradiţii populare locale specifice fiecărei ţări, legende străvechi şi ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi ulterior, a primăverii.

Unele teorii au la bază introducerea calendarelor Iulian şi Gregorian. Din timpuri străvechi, popoare din Europa au celebrat Anul Nou în jurul datei echinocţiului de primăvară, însă, noile calendare stabileau data de 1 ianuarie ca primă zi a anului. Cei care uitau de schimbare sau respectau vechiul calendar din alte motive au devenit victime ale glumelor sau farselor, fiind etichetaţi drept nebuni, de unde şi denumirea de "Ziua nebunilor".

Unii istorici consideră că acest obicei este originar din Franţa, pornind de la mutarea zilei de Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie, odată cu adoptarea calendarului Gregorian, în secolul al XVI-lea. Cei care au continuat să celebreze Anul Nou pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie erau numiţi ''păcăliţii de aprilie''.

Prima referinţă certă provine de la un poem comic flamand din 1561, aparţinând lui Eduard de Dene, în care un nobil îşi trimitea slujitorul după comisioane fără rost. Iar la sfârşitul fiecărei strofe, servitorul se îngrijorează că ceea ce i se cere să facă nu este altceva decât o glumă.

Ziua păcălelilor s-a răspândit în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea. Aici farsele ''Fool's Day'' - se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă devine chiar el ''April Fool''. În Franţa, Belgia, Olanda, Italia şi zonele unde se vorbeşte franceza din Canada şi Elveţia, tradiţia de 1 aprilie este cunoscută ca ''Poisson d'Avril'' (''peşte de aprilie''), potrivit telegrafonline.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
5493740244
5/49
351728244038
joker
442431139