10 alimente pentru sănătatea tiroidei și trei de evitat
10 alimente pentru sănătatea tiroidei și trei de evitat
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDacă aveți probleme cu tiroida, alimentele pe care le consumați pot afecta modul în care vă simțiți. Glanda tiroidă are nevoie de iod pentru a funcționa corect și pentru a produce suficient hormon tiroidian pentru nevoile corpului tău, conform Institutului Național de Sănătate (NIH).
Potrivit Health, medicii au făcut o listă cu 10 alimente bogate în iod și una cu alimente de evitat, toate explicațiile pentru pacienții care au probleme cu tiroida.
1. Iaurt
În lipsa de a mânca câteva salate de varec, probabil că nu trebuie să vă faceți griji că obțineți prea mult iod din orice alte alimente. În special, produsele lactate conțin în medie 85 mg de iod per cană, spune NIH.
Cu toate acestea, cantitatea de iod din produsele lactate variază. Acest lucru se datorează parțial deoarece animalelor li se administrează suplimente de iod, iar procesul de muls implică agenți de curățare pe bază de iod. Potrivit sursei citate, atunci când au fost analizate, s-a constatat că mostrele de lapte degresat conțin un interval de 38 până la 159 mcg per cană.
Iaurtul simplu, cu conținut scăzut de grăsimi sau iaurtul grecesc este o sursă bună – poate reprezenta aproximativ 50% din aportul zilnic de iod.
2. Nuci braziliene
Nucile braziliene conțin un alt nutrient care ajută la reglarea hormonilor tiroidieni: seleniul. Seleniul poate ajuta la prevenirea leziunilor tiroidiene pe termen lung la persoanele cu probleme legate de tiroida, cum ar fi boala lui Hashimoto și boala Graves.
3. Lapte
Laptele și produsele lactate sunt printre cele mai bune surse de iod, potrivit NIH. Cu toate acestea, băuturile pe bază de plante folosite ca înlocuitori de lapte, cum ar fi băuturile din soia și migdale, conțin cantități relativ mici de iod.
O cană de lapte cu conținut scăzut de grăsimi va satisface aproximativ o treime din necesarul zilnic de iod. O altă idee bună: Optează pentru un pahar de lapte îmbogățit cu vitamina D.
Un studiu din 2013, publicat în Jurnalul Internațional de Științe ale Sănătății, a constatat că persoanele cu o tiroidă subactivă (hipotiroidism) aveau mai multe șanse să aibă deficit de D decât omologii lor mai sănătoși.
4. Pui și vită
Zincul este un alt nutrient cheie pentru tiroida – corpul dumneavoastră are nevoie de el pentru a produce hormonii tiroidieni. Consumul prea puțin de zinc poate duce la hipotiroidism, potrivit unui studiu din 2013 publicat în Jurnalul Internațional de Trichologie .
Dar obțineți asta: dacă dezvoltați hipotiroidism, puteți deveni și deficit de zinc, deoarece hormonii tiroidieni ajută la absorbția mineralului, a explicat Ilic. Și atunci când se întâmplă acest lucru, este posibil să aveți, de asemenea, reacții adverse, cum ar fi alopecia severă , o afecțiune autoimună care atacă foliculii de păr și îi face să cadă în aglomerări, potrivit unui raport din 2013 din International Journal of Trichology .
5. Pește
Deoarece iodul se găsește în sol și în apa de mare, peștii sunt o altă sursă bună a acestui nutrient, spune Asociația Americană a Tiroidiei . Cercetătorii știu de mult că oamenii care trăiesc în regiuni muntoase îndepărtate, fără acces la mare, sunt expuși riscului de gușă, așa cum au scris autorii unui studiu din 2014 în BMC Public Health .
„Cea mai convingătoare dovadă pe care o avem [pentru problemele tiroidiene] este absența unei alimentații adecvate”, a spus Salvatore Caruana, MD , directorul diviziei de chirurgie cap și gât din departamentul de otolaringologie-chirurgie cap și gât la Columbia Doctors.
O porție de de cod la cuptor conține aproximativ 158 de micrograme de iod (suficient pentru a vă satisface nevoile zilnice dacă nu sunteți însărcinată sau alăptați).
6. Scoici
Ca regulă generală, crustaceele precum homarul și creveții sunt surse bune de iod, a spus Ilic.
Bonus: crustaceele pot fi, de asemenea, o sursă bună de zinc. Porțiile de crab sau homar conțin 6,5 și, respectiv, 3,4 miligrame de zinc, spune NIH.
7. Ouă
Un ou mare conține aproximativ 16% din iod zilnic și 20% din seleniul zilnic de care aveți nevoie, conform NIH, făcând din ouă un superaliment pentru tiroida.
Dacă nu ați fost instruit altfel de către furnizorul dvs. de asistență medicală, mâncați oul întreg (încercați trucul nostru fără greșeală pentru a găti ouăle cu ușurință) – o mare parte din acel iod și seleniu se află în gălbenuș, a spus Ilic.
8. Fructele de pădure
Cea mai bună dietă pentru tiroida ta necesită mai mult iod, seleniu și vitamina D, a spus Ilic. Poate deloc surprinzător, alimentele bogate în antioxidanți (substanțe care se găsesc în anumite alimente care ajută la combaterea distrugerii celulelor) sunt, de asemenea, bune pentru tiroida.
Zmeura neagră oferă niveluri foarte ridicate de antioxidanți, fibre și relativ puțin zahăr natural.
9. Legume crucifere
Legumele crucifere ( broccoli, conopidă, kale, varză de Bruxelles) pot provoca probleme pentru tiroidă. Deși este adevărat că aceste legume conțin compuși numiți glucozinolați, care ar putea interfera cu producția de hormoni tiroidieni de către organism în cantități mari, este destul de puțin probabil ca acestea să vă afecteze tiroida dacă mănânci porții de mărime normală.
10. Soia
Efectul soiei asupra sănătății tiroidei a fost inconsecvent. Există unele îngrijorări că soia poate avea un impact negativ asupra funcției tiroidiene și poate modifica nivelurile de hormoni tiroidieni, așa cum este descris de autorii unei meta-analize din 2019 în Nature.
După ce au analizat numeroase studii, autorii Nature au scris că au descoperit că suplimentarea cu soia nu afectează hormonii tiroidieni.
Alimente de evitat dacă ai probleme cu tiroida
1. Gluten
Acest lucru se referă numai la persoanele cu boală celiacă sau intoleranță la gluten.
Conform unui studiu din 2021 publicată în Nutrients , boala celiacă și bolile tiroidiene autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto și boala Graves, afectează nu numai sistemul imunitar și absorbția micronutrienților, ci și funcția tiroidiană.
Deși nu este complet clar dacă o dietă fără gluten poate ajuta la tratarea bolii tiroidiene singură, dacă ați fost diagnosticat cu boală celiacă, este important să mențineți o dietă strictă fără gluten pentru a ține la distanță simptomele.
2. Alimente procesate
„Producătorii nu trebuie să folosească sare iodată în produsele lor”, a spus Ilic. Și conform NIH, „aproape niciodată” o fac.
Rezultatul: este posibil să luați prea mult sodiu (care vă poate determina hipertensiune arterială, apoi boli de inimă), minus iod.
3. Fast Food
Similar cu alimentele procesate, lanțurile de fast-food, de asemenea, nu sunt obligate să folosească sare iodata în alimente.
Potrivit Asociației Americane de Tiroidă (ATA), ar trebui să evitați alimentele de la restaurant, deoarece nu există o modalitate rezonabilă de a determina ce restaurante folosesc sare iodata.
Analiza conținutului de iod al alimentelor comune de către Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) a constatat că o chiflă de hamburger de tip fast-food conținea 3,3 mcg de iod la 100 g, în timp ce o chiflă de carne de vită măcinată non-fast-food conținea 8 mcg de iod la 100 g, scrie doctorulzilei.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News