REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

115 UNITĂȚI de ÎNVĂȚĂMÂNT NU au AUTORIZAȚIE de SECURITATE la INCENDIU

115 UNITĂȚI de ÎNVĂȚĂMÂNT NU au AUTORIZAȚIE de SECURITATE la INCENDIU

Replica API 11 septembrie 2021 | 18:50 1233

Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, zeci de unități de învățământ nu au obținut toate autorizațiile necesare funcționării. Situația de la nivelul județului Constanța este una terifiantă. Din totalul de 732 de construcții aflate pe raza județului Constanța, doar 57 de clădiri dețin autorizație de securitate la incendiu, 115 clădiri nu dețin această autorizație, iar 560 de unități nu necesită acest document. În ultimele trei luni au fost gestionate cinci solicitări de emitere a avizelor de securitate la incendiu și șapte solicitări de emitere a autorizaților de securitate la incendiu.

Elevii din județul Constanța vor învăța și anul acesta în condițiile igienico-sanitare ca şi anii precedenţi. Zeci de unități nu au avize ISU sau DSP, unele dintre acestea având încă wc-urile în curte, iar apa potabilă nici nu există. Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar situația unităților de învățământ este una groaznică: 115 clădiri nu dețin autorizație de securitate la incendiu, iar unități nu dețin aviz DSP pentru că au grupurile sanitare în curte, dar nici apă curentă sau canalizare.

115 unități de învățământ nu dețin autorizație ISU

Din totalul de 732 de construcții aflate în evidențele actuale ale ISU Dobrogea, la nivelul județului Constanța funcționează doar 57 de unități de învățământ (56 preuniversitare și 1 universitar) ce dețin autorizație de securitate la incendiu, iar 115 nu dețin autorizație. Dintre cele 732, 560 nu necesită acest document administrativ deoarece nu se încadrează în prevederile HGR 571/2016, pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării autorizării de securitate la incendiu, sau au fost puse în funcțiune înainte de 1998 când nu exista obligativitatea solicitării și obținerii acestui document, transmit reprezentanții ISU Dobrogea.

În perioada 1 iunie - 1 septembrie au fost solicitate 5 avize și 7 autorizații ISU

În perioada 1 iunie - 1 septembrie a.c., au fost gestionate 5 solicitări de emitere a avizelor de securitate la incendiu și 7 solicitări de emitere a autorizațiilor de securitate la incendiu, atât pentru unitățile de învățământ preuniversitar, cât și pentru unitățile de învățământ universitar.

,,Trebuie menționat faptul că avizele/autorizațiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcțiile noi sau pentru dezvoltarea, modernizarea ori pentru schimbarea destinației celor existente. Categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se stabilesc în funcție de categoria de importanță, regimul de înălțime, destinație, suprafețe construite desfășurate sau numărul de utilizatori. De asemenea, unitățile de învățământ nu intră sub incidența HG 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor care nu dețin autorizație de securitate la incendiu”, au mai transmis reprezentanții ISU Dobrogea.

10 unități nu sunt avizate din punct de vedere sanitar

Mai sunt doar câteva zile până la începerea noului an școlar, așa că prefectul s-a asigurat că unitățile de învățământ sunt pregătite să-și întâmpine elevii, preșcolarii, în siguranță. ”Unitățile de învățământ sunt pregătite, la nivel guvernamental s-au organizat niște conferințe cu toți prefecții, la care am participat și eu, ministrul Sănătății, Ministrul Educației, iar în teritoriu a fost inspectorul școlar, reprezentații structurilor MAI, toți cei care au de-a face și au responsabilități în ceea ce privește începerea noului an școlar. Avem în Constanța un număr de 10 unități care nu sunt avizate din punct de vedere sanitar, e vorba de unități din Tortomanu, Dobromir, zona Ciobanu, care nu au apă curentă. Acestea vor funcționa sub atenta supraveghere a DSP Constanța și prin discuțiile cu autoritățile locale vom vedea exact cum se va rezolva această problemă”, a explicat Coșa, într-un interviu acordat ziarului Replica de Constanța.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cadrele didactice trebuie sa se ocupe si de asta, sa faca tot felul de hartii si pe urma vin habarnistii si spuna ca nu fac nimic!!
0
0
Si daca ai autorizatie la incendiu nu iti mai ia foc scoala???...Bani aruncati pe geam.Mai bine puneti bani si luati va sisteme de stingere profesionale
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272