REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° ConstanÈ›a Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.4° ConstanÈ›a Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

28 de mii de găini, sacrificate politic la ferma primarului Matei

28 de mii de găini, sacrificate politic la ferma primarului Matei

Replica API 20 ianuarie 2012 | 00:00 270

"Haita de la DSV vrea să îmi închidă afacerea"

"Haita de la DSV vrea să îmi închidă afacerea"

La sfârşitul anului trecut, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a emis un ordin care interzice, din ianuarie 2012, "creşterea găinilor ouătoare pentru ouă consum în sistem de cuşti neîmbunătăţite". Populaţiile de păsări crescute astfel urmează să fie sacrificate, iar ouălele produse de acestea, marcate "03", nu vor mai fi utilizate pentru consumul uman. Cam aceasta este decizia autorităţii, justificată prin aceea că România trebuie să se conformeze normelor UE. Numai că graba României de a se alinia politicilor Uniunii loveşte investitorii, între care şi constănţeanul Nicolae Matei, nimeni altul decât primarul oraşului Năvodari. Cum edilul a demarat deja o investiţie considerabilă pentru modernizarea fermei (implicit a cuştilor în care sunt crescute găinile), controalele DSV i se par un atac direct împotriva lui, ca întreprinzător, şi nu exclude ca şi politicul "să-şi fi băgat coada".

Ferma primarului din Năvodari a fost "vizitată", chiar în primele zile ale noului an, de către inspectorii sanitar-veterinari, care i-au transmis acestuia că trebuie să-şi sacrifice toate păsările, pentru a se "armoniza" cu Uniunea Europeană. "Pe data de 3 ianuarie reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară au venit la fermă. Haita de la DSV vrea să îmi închidă ferma. Mi-au cerut grafic de sacrificare a efectivelor de păsări", a spus, iritat, primarul Năvodariului. El a continuat explicând faptul că directiva UE avea termen de aplicare până în 2014, numai că România s-a grăbit şi a fost emis ordin de conformare pentru ianuarie 2012. Totodată, mai explică primarul, "reprezentanţii autorităţii care au spus că ouăle marcate 03 nu sunt bune, fiindcă sunt găini crescute în cuşti, nu ştiu ce vorbesc. 98% din producţia mondială şi naţională provine de la găini ţinute în cuşti. Oficialii de la ANSVSA nu ştiu să explice despre ce este vorba", a mai spus Matei. "Eu am o solicitare aprobată de Ministerul Agriculturii, referitoare la fermă, pentru modernizare. Planul se referă la o fermă cu capacitatea 113 mii de găini. Vorbim despre o investiţie considerabilă. Dar, chiar şi aşa, inspectorii DSV mi-au cerut grafic de sacrificare a efectivelor, 28 de mii de găini în momentul de faţă", a precizat edilul. Revolta acestuia faţă de controalele DSV şi graba de punere în aplicare a planului de conformare, este privită cu relaxare de către şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa, Romeu Lazăr. "Înţeleg cine este supărat pe mine, dar din 2009 producătorii au tot fost atenţionaţi cu privire la acest aspect. Probabil că proprietarul fermei, care este şi primar, PSD din câte ştiu, sau PDL, nici nu mă interesează, a crezut că mă impresionează că şefa de fermă a fost colegă cu mine de facultate", a spus Lazăr.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212