REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

3 căni de cafea pe zi înjumătățesc riscul de deces în caz de coinfecţie VHC/HIV

3 căni de cafea pe zi înjumătățesc riscul de deces în caz de coinfecţie VHC/HIV

Replica API 8 ianuarie 2021 | 00:00 1004

Riscul de deces în caz de hepatită C este înjumătățit de consumul zilnic de cafea. Alți factori care contribuie la diminuarea acestui risc sunt: tratamentul antiviral pentru hepatita C, renunțarea la fumat și tratarea HIV, dacă este cazul.

Sursă foto: Shutterstock

Hepatita C este o afecțiune contagioasă a ficatului, declanșată de infectarea cu virusul hepatic C (VHC). Netratată, această afecțiune duce la apariția fibrozei hepatice și crește riscul de ciroză și de cancer la ficat.

Potrivit specialiștilor, consumul a 3 căni de cafea pe zi este asociat cu reducerea riscului de deces în rândul persoanelor care suferă de coinfectie a hepatitei C cu HIV. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie în urmă unui studiu realizat pe o perioada de 5 ani, care a analizat legătură dintre consumul de cafea și decesul în rândul persoanelor infectate atât cu VHC cât și cu HIV. Acest studiu a scos la iveală faptul că beneficiile cafelei în rândul acestor pacienți, comparativ cu ceilalți oameni, sunt mult mai mari, cafeaua având capacitatea de a reduce riscul de deces din cauza coinfectiei.

Studiul acesta este primul care investighează relația dintre consumul de cafea și mortalitatea în caz de coinfectie VHC-HIV. Acest studiu este făcut într-un moment oportun, acum că există un tratament care poate eradica VHC. Chiar și după eliminarea virusului hepatitei C în urmă tratamentului antiviral, paciențîi cu HIV prezintă risc cresut de deces din cauza accelerării procesului de îmbătrânire sau a altor complicații ce pot apărea, scrie doc.ro.

Mai multe studii făcute în trecut au sugerat faptul că această băutură este benefică pentru ficat, mai ales în cazul persoanelor diagnosticate cu hepatită de tip C. În rândul populației sănătoase, 3 căni de cafea consumate pe zi sunt asociate cu o reducere a riscului de deces cu până la 14%, asta pentru că această băutură conține polifenoli care reduc inflamaţia din organism și protejează totodată ficatul. În rândul celor cu coinfecţie VHC și HIV, riscul de deces este cu 50% mai mic.

Oamenii de știință suspectează însă că și cafeaua decofeinizată are aceleași efecte benefice în cazul persoanelor cu hepatită C infectate și cu HIV. Trebuie însă să se facă mai multe studii pe această tema pentru că bănuiala acestora să fie confirmată.

Rezultatele acestui studiu sunt extrem de importante, acestea demonstrând faptul că, pe lângă tratamentul antiviral care este esențial în tratarea hepatitei C, pacientul poate face câteva schimbări la nivelul stilului de viață, schimbări care îi pot îmbunătăți starea de sănătate. Sporirea speranței de viață în caz de infecție cu HIV depinde atât de tratarea hepatitei C, cât și de adaptarea stilului de viață.

Consumul de cafea, renunțarea la fumat, practicarea unui sport – toate acestea sunt de ajutor pentru pacienții cu coinfectie VHC și HIV.

În cazul persoanelor care nu tolerează cantități mari de cafea ingerate zilnic, specialiștii recomandă cafeaua decofeinizată sau extractul de cafea, însă acesta din urmă numai după consultarea medicului specialist.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272