REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

3 momente cheie în apariția televizorului

3 momente cheie în apariția televizorului

Victor ROTARU 17 martie 2023 | 14:23 546

Dacă ai impresia că televizoarele există din totdeauna și te-ai obișnuit atât de mult cu prezența lor, încât nu-ți poți imagina cum ar fi viața fără ele, gândește-te că nu au trecut încă 100 de ani de la apariția dispozitivului electric. Și pentru că acest aparat este prezent atât în casa ta, cât și în restaurante, hoteluri sau alte spații asemănătoare, ți-am pregătit un scurt istoric al evoluției sale.

3 momente cheie in aparitia televizorului

Iată 3 momente cheie în apariția televizorului:

1.    Dispozitivul mecanic, strămoșul celui pe care îl cunoști astăzi

Majoritatea dispozitivelor tehnologice pe care le cunoști și pe care le utilizezi au o istorie foarte bogată în spate, iar un punct comun al acestora este faptul că, înainte să funcționeze cu ajutorul electricității, au luat naștere datorită mecanicii.

Prototipul dispozitivului pe care îl folosești astăzi a apărut în secolul al XIX-lea și presupunea scanarea și transmiterea ulterioară a imaginilor care urmau să apară pe ecran. În acest punct al evoluției sale, nu putem vorbi despre o calitate foarte bună a imaginii sau despre culori și nuanțe diferite, deoarece atenția se concentrează asupra procesului de transmitere a imaginilor și nu asupra calității lor.

Încercările de îmbunătățire a acestui dispozitiv au fost multe, iar la începutul secolului XX, doi inventatori de origine scoțiană și americană au inventat concomitent un aparat mecanic, care presupunea, de această dată, folosirea unui disc rotativ care să transmită imaginile cu ajutorul unui transmițător și al unui receptor – un upgrade față de scanarea și transmiterea imaginilor de până atunci.

2.    Apariția televizorului electric

În același an în care România Mare își pierdea regele, pe Ferdinand I, în Suedia lua naștere compania Volvo, iar în Japonia se deschidea prima linie de metrou, în SUA apărea dispozitivul electric care avea să schimbe, peste câțiva ani, viețile tuturor oamenilor. Anul 1927 marchează, așadar, apariția dispozitivului electric. Iar cu cât se investește mai mult în dezvoltarea acestuia, cu atât predecesorii săi, care funcționează mecanic, devin mai irelevanți.

Prin urmare, începând cu anul 1934, toată atenția se mută către dispozitivul electric, iar patru ani mai târziu, acesta devine disponibil pe piață, pentru orice cumpărător.

Cu toate acestea, accesoriile obișnuite cu care asociem astăzi acest dispozitiv au apărut mult mai târziu. Prima telecomandă care să poată schimba canalele s-a lansat abia în 1955, până atunci dispozitivul fiind controlat exclusiv prin intermediul butoanelor sale.

Cât despre primele culori, acestea au devenit accesibile abia în 1946, transformând imaginile privite pe ecran într-un adevărat spectacol, mult mai aproape de realitatea de zi cu zi.

3.    Un nou secol, noi upgrade-uri – aparatul inteligent

Pentru că piața produselor tehnologice s-a diversificat și a crescut considerabil, companiile care produceau aceste dispozitive au început să testeze noi funcții, care să fie disponibile consumatorului de rând.

Acestea s-au întrebat până unde pot duce experiența privitului la ecran și au creat dispozitivul inteligent. Tv-ul Samsung Smart a fost promotorul noii generații de astfel de aparate, care au început să ia cu asalt piața produselor tehnologice. Primul model a apărut în anul 2008, în Coreea, iar un alt model a apărut trei ani mai târziu și a fost disponibil pretutindeni în lume.

Acesta îi permitea utilizatorului nu doar să privească la canalele obișnuite, ci să-și aleagă el singur filmul sau serialul preferat, fiind conectat la aplicații de streaming precum HBO, Amazon Prime sau Netflix. Mai mult, consumatorul putea să caute știri pe internet sau să urmărească videoclipuri pe YouTube, fără să mai aibă nevoie de alte dispozitive alături.
Nu doar aceste funcții suplimentare au stârnit interesul asupra noului dispozitiv. Față de aparatele clasice, acesta aducea o rezoluție mai bună, o claritate a imaginii mult mai apropiată de realitate, un sunet de calitate, dar și un design mai simplu și mai elegant.

Între timp, a apărut și primul televizor curbat, putem folosi comenzile vocale și putem adăuga extensii suplimentare, precum lumini de atmosferă sau chiar soundbar pentru un sunet mult mai intens. Nu știm cum vor evolua în continuare aceste aparate, dar cu siguranță vor continua să ne surprindă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218