REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.9° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

4 plante din bucătărie, cu beneficii extraordinare

4 plante din bucătărie, cu beneficii extraordinare

Replica API 16 decembrie 2020 | 00:00 1079

Le folosești la gătit, pentru a da savoare mâncărurilor tale preferate. Fie că îți amintesc de copilărie și de grădina bunicilor, fie că dau aromă când le folosești proaspete, aceste plante aromatice au și numeroase beneficii pentru sănătate.

Cimbrul de grădină

Are un miros plăcut, aromatic și este folosit în domeniul culinar, cât și pentru proprietățile sale medicinale. Conține un ulei esențial cu componente benefice. Astfel, cimbrul de grădina are acțiune carminativă, cu alte cuvinte calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale, cât și acțiune astringentă.

Fitoterapeuții recomandă cimbrul de grădina pentru stimularea poftei de mâncare, este un bun antidiareic și, în asociere cu busuiocul, el poate înlocui sarea din alimentele dietetice. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile cimbrului de grădina, poți prepară o infuzie, folosind 2 lingurițe de plantă la o cană cu apă clocotită. Se beau 2 sau 3 căni pe zi, iar cel mai indicat ar fi să discuți mai întâi cu un medic specialist. Uleiul esențial de cimbru de grădina nu este recomandat în timpul sarcinii și nu e indicat pentru uz extern.

Leușteanul

Frunzele sale mari au un miros foarte puternic și sunt folosite adeseori pentru a da savoare ciorbelor, fiind foarte apreciat pentru aromă să. În scop medicinal, poți folosi atât leuștean proaspăt, cât și uscat, pentru a prepară infuzii. De asemenea, medicul fitoterapeut îți poate recomandă leuștean sub formă de tincturi sau că pulbere, în funcție de nevoile tale.

Leușteanul conține substanțe active importante, vitamine, minerale, așa că specialiștii îl recomandă că diuretic; este un bun expectorant, are acțiune carminativă (favorizează eliminarea gazelor intestinale) și poate regla funcția tractului intestinal. La recomandarea medicului specialist în fitoterapie, leușteanul poate fi folosit pentru a trata colicile abdominale la copii, bronșite, traheite, durerile menstruale și constipațiile.

Mărarul

Mirosul frunzelor de mărar este deosebit de puternic, așa că nu este de mirare că este folosit des în bucătărie, atât în salate, cât și în alte preparate pe baza de legume. Mărarul conține o serie de substanțe active importante, iar în scop medicinal, foarte valoroase sunt atât frunzele, cât și semințele plantei. Specialiștii spun că din frunzele sau din semințele de mărar se pot prepară infuzii și alte remedii.

Este un bun revitalizant pentru întregul organism, ajută în respirație și ajută la bună funcționare a sistemului digestiv. În plus, ajută la relaxarea organismului, având efect sedativ. Poate ameliora flatulență și ajută digestia. La copii și la sugari, semințele de mărar sunt bune pentru a trata indigestia și sughițul. În plus, uleiul esențial de mărar, masat pe piele, poate opri senzația de greață. Pentru vindecarea infecțiilor, fitoterapeuții recomandă preparatele din semințe de mărar, aplicate extern în cataplasme.

Pentru probleme digestive, prepară o infuzie din 4-8 grame de semințe uscate, la un litru de apă clocotită. Lasă semințele să infuzeze 10 minute, apoi bea câte o cană, după mesele principale, la recomandarea medicului specialist.

Pătrunjelul

Deliciosul pătrunjel este folosit pentru a da savoare multor mâncăruri în bucătăria românească. El poate fi folosit și în scop medicinal, iar utile în acest sens sunt frunzele și rădăcina plantei, cât și semințele. Pătrunjelul conține vitamine, săruri minerale și ulei esențial, iar fitoterapeuții îl recomandă pentru că are efecte hipotensive și revigorante. În plus, reglează activitatea ficatului.

Vitamina K din pătrunjel ajută în menținerea sănătății sistemului osos, iar cantitatea mare de vitamina C face din pătrunjel un aliat pentru stimularea imunității. Există chiar unele dovezi care arată că pătrunjelul poate contribui la bună funcționare a rinichilor. Are proprietăți antiinflamatoare, iar dacă îl folosești zilnic, vei simți o ameliorare a durerilor articulare. Pentru că are un conținut bogat în fier, pătrunjelul este recomandat inclusiv pacienților cu anemie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212