rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

40 de MINCIUNI care l-au FĂCUT pe FĂGĂDĂU PRIMARUL CONSTANȚEI!

Constănțenii s-au întors de unde au plecat și se află din nou în fața unor alegeri importante, care le pot modela viitorul în bine sau pot lăsa lucrurile aproape neschimbate în orașul de la malul mării. Constanța a fost bântuită de o sumedenie de promisiuni, care mai de care mai îndrăznețe, dar puține dintre acestea s-au transpus și în realitate.

Proiectele duse la bun sfârșit de actualul primar al Constanței se pot număra pe degetele de la o mână și, din păcate, nici acestea nu au fost îndeplinite în totalitate.

În continuare vă vom prezenta lista cu cele 40 de promisiuni făcute de Decebal Făgădău în 2016, cât şi alte “proiecte” realizate de primar la care nici măcar nu se gândea înainte să fie ales. Veţi putea observa că majoritatea proiectelor nici măcar nu au fost începute, iar cele în curs de implementare au fost demarate în acest an, în apropierea alegerilor. Asemănarea poveştii lui “Ali Baba şi cei 40 de hoţi” cu Decebal Făgădău este făcută strict pentru semnificaţia numărului, identic cu cel al listei din 2016, cu cele 40 de promisiuni ale lui Decebal Făgădău, cu care a câștigatPrimăria Constanța.

Iată lista celor 40 de promisiuni ale lui Decebal Făgădău, în 2016:

1. Realizarea primului pasaj rutier subteran din municipiul Constanța pe bd. I.C. Brătianu (relația spre Gară) pentru fluidizarea traficului în această intersecție.

Nerealizat!

2. Realizarea unei pasarele supraterane pentru siguranța pietonilor – prevăzută cu lifturi în cele 4 colțuri ale intersecției.

Nerealizat!

3. Modernizarea pasajului rutier Cumpenei (Pod Butelii) – reparație capitală, iluminat modern, separator de sensuri și trotuar pentru pietoni.

Reabilitarea Podului de la Butelii a reprezentat prima promisiune îndeplinită, însă doar pe jumătate și cu mare întârziere. Inițial, modernizarea pasajului rutier Cumpenei (Pod Butelii) presupunea reparație capitală, iluminat modern, separator de sensuri și trotuar pentru pietoni. Lucrările au început în luna aprilie a anului 2017 și s-au finalizat în luna octombrie 2019, fără trotuar pentru pietoni și cu o întârziere de peste un an.

Contractul de reabilitare a fost câștigat de asocierea de firme Mobitom SA cu Sielbol SRL, fiind în valoare de 7.479.000 fără TVA. Ulterior Primăria Municipiului Constanța, a decis suplimentarea lucrărilor prevăzute în primul contract, noua investiție fiind în valoare de 1.162.178,25 de lei Nu a existat o licitație efectivă pentru contract, ci s-a negociat direct cu cele două firme. Motivația pentru care primăria a dat contractul prin negociere directă a fost o situație de ”urgență extremă”. “Îmi cer scuze că a durat atât de mult. A fost o lucrare cu multe provocări, dar vă asigur că este o lucrare de calitate, care va ţine 10-15 ani”, preciza atunci Decebal Făgădău.

4. Transformarea piețelor Griviței, Tomis III și I.L. Caragiale.

Nerealizat! Iniţial, Decebal Făgădău promitea transformarea pieţelor “într-un spațiu modern, sigur și multifunctional”. La jumătatea mandatului, primarul Constanţei a reinterpretat promisiunea făcută în 2016 şi a decis că transformarea pieţelor în cauză poate fi făcută doar cu o simplă zugrăveală, aruncând câteva mâini de var şi astfel a considerat că a “modernizat” pieţele.

5. Reabilitarea și modernizarea școlilor și liceelor: Mircea cel Bătrân, Ovidius, Mihai Eminescu, Dimitrie Leonida, LPS Nicolae Rotaru, Sc. 16 M.Ionescu Dobrogianu, Sc.7 Remus Opreanu, Sc. 14 Palazu Mare, Sc. 3 Ciprian Porumbescu, Sc. 10 Mihail Koiciu

Şi acest punct îl putem considera o promisiune nerealizată. Abia în ultimul an de mandat, Decebal Făgădău a semnat contractele de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea câtorva şcoli şi licee, care, bineînţeles, nu vor putea fi finalizate până la terminarea mandatului.

6. Mărirea plafonului de burse

Tot spre final de mandat, Decebal Făgădău a răspuns solicitărilor transmise de Asociaţia Elevilor din Constanţa şi probabil şi-a reamintit că mărirea burselor şcolare reprezenta una dintre promisiunile făcute în 2016. Prin urmare, bursa de ajutor social a fost mărită cu 50 de lei, bursa de studiu tot cu 50 de lei, iar bursa de performanţă fost mărită cu 200 de lei. Un elev constănţean beneficiază de o bursă de ajutor social de 250 de lei, aceeaşi valoare având şi bursa de studiu. Bursa de performanţă este de 500 de lei.

7. Transport pentru elevii olimpici – concursuri și competiții internaționale

Nerealizat!

8. Finanțarea proiectelor educaționale pentru elevi, dascăli și asociații de părinți

Nerealizat!

9. Finanțarea programelor de formare pentru cadrele didactice

Nerealizat!

10. Gala anuală a educației

Nerealizat!

11. Premierea celor mai buni profesori și elevi

Primăria Constanţa a avut grijă să îşi premieze anual doar elevii care au obţinut note de 10 la examenele naţionale, alături de profesorii lor îndrumători, cu suma de 1.000 de lei. În acest an, Decebal Făgădău s-a opus unui proiect ce privea majorarea premiilor pentru elevii olimpici la 10.000 de lei.

Într-o proporţie mai mare, Ministerul Educaţiei a premiat elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, cu sume de 1.000 de lei, respectiv 3.000 de lei/elev.

12. Reabilitarea integrală a sălilor și a terenurilor de sport din școli și licee

Cel mai bun exemplu pentru a înţelege modul în care administraţia locală a avut drept grijă reailitarea integrală a sălilor şi terenurilor de sport din Constanţa este reprezentat de Liceul Teoretic “Ovidius”. În luna august 2019, Primăria anunţa că următoarea locație în care se vor executa lucrări de asfaltare este „Liceul Teoretic Ovidius”. Iată-ne ajunşi în aceeaşi lună a anului 2020, iar terenul de sport din curtea „Liceul Teoretic Ovidius” este tot lăsat în paragină. Buruienile sunt ieşite din asfalt, iar porţile de fotbal sunt ruginite.

Primăria Constanţa a avut şi mici realizări, în ultimii patru ani. A refăcut terenul de tenis de câmp, situat în curtea Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” şi amenajat curtea Școlii Gimnaziale Nr. 24 „Ion Jalea”, situată pe strada Griviței. Mai toate cârpelile au venit pe final de mandat, tot acum Primăria Constanţa a început procedurile pentru reabilitarea mai multor unităţi de învăţământ.

13. Săli de sport noi la Școala Ghe. Țițeica și Liceul Traian

Nici acest proiect nu îl va pune într-o lumină prea bună pe Decebal Făgădău. În ultimul său mandat, primarul Constanţei și consilierii PSD s-au opus ca Liceul Traian și Școala nr.37 din Constanța să aibă sală de sport. Conducerea Municipiului Constanţa nu a considerat o prioritate alocarea de fonduri pentru renovarea sălilor de sport, în schimb, 27 milioane de lei au fost prevăzute de primarul Decebal Făgădău pentru finanțarea cluburilor private.

„Voi aveți ceva cu cluburile private? Aveți ceva cu Ponor, cu Halep, cu Gheorghe Hagi? Că ei de la cluburile private produc campioni”, s-a înfuriat Făgădău după ce a fost întrebat de alegerea sa.

14. Sala Polivalentă – cu 5000 de locuri, omologată pentru sporturi de echipă și individuale, dar și pentru spectacole

La doar câteva luni înaintea alegerilor, primarul Făgădău a realizat probabil că a rămas cu mult în urmă şi a apăsat piciorul pe pedală. Primăria Constanţa a anunţat în luna mai 2020 că proiectul Sălii Polivalente a început în forţă şi că sala ar urma să aibă 5.000 de locuri. Doar că nici bine nu au început lucrările că spiritele s-au încins.

Situaţia a stârnit nemulţumirea reprezentanților Asociaţiei Club Sportiv Metalul. Aceștia acuză administraţia locală că ocupă abuziv o parte din terenul destinat investiţiei. Proiectul se pare că nu are nici aprobarea autorităților naționale, întrucât Ministerul Tineretului și Sportului l-a notificat pe primarul Constanței, Decebal Făgădău, că demolarea stadionului este ilegală.

15. Bazin olimpic de înot – în zona Badea Cârțan

Pe vremuri, bazinul de înot de pe Badea Cârțan din Constanța reprezenta principalul loc de antrenament pentru tinerii înotători ai orașului. Acum, zici că este desprins din Cernobîl. După cum vă imaginaţi, nici această promisiune nu a fost îndeplinită. De altfel, acesta a fost şi motivul pentru care Răzvan Florea nu a mai dorit să facă parte de pe listele de candidaţi ale PSD la alegerile locale din 27 septembrie.

16. Premierea sportivilor și a antrenorilor pentru rezultate deosebite

Realizat! Primăria Municipiului Constanţa a avut în vedere premierea sportivilor şi antrenorilor, alocând însă sume modeste pe parcursul celor patru ani.

17. Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” – modernizarea sălii de sport actuale și construirea unei săli noi pentru tenis de masă

Primăria Constanţa se chinuie de peste un an să modernizeze Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”,după ce în 2018 a alocat banii necesari pentru acest proiect, 23.105,15 Lei fără TVA. Problema este că nimeni nu vrea să se apuce de aceste lucrări. Dincolo de modernizarea sălii de tenis de masă, municipalitatea a demarat lucrările de îmbunătăţire a infrastructurii şcolare prin reabilitare. În acest sens, Primăria Constanţa a atribuit contractul unei societăţi din Bucureşti – Hidro Salt B 92 SRL, în valoare de 4.970.276,87 lei, fără TVA. Astfel, ar fi trebuit să fie reabilitată şi cantina si refinisat căminul unităţii de învăţământ, dar firma care a câștigat licitaţia a dispărut şi a abandonat şantierul.

18. Asfaltarea tuturor străzilor până în 2018

Chiar dacă i-am acorda un răgaz de doi ani primarului Decebal Făgădău, până în 2020, pentru a asfalta toate străzile din municipiu, promisiune ar rămâne tot neonorată. Sunt zone în Constanţa care arată ca după bombardamente, iar fiecare ploaie transformă cartiere din municipiu în zone rurale ale judeţului. Chiar şi pe străzile deja asfaltate, şoferii se plâng de ani buni că îşi rup maşinile din cauza gurilor de canalizare neaduse la nivelul asfaltului.

Potrivit lui Decebal Făgădău, în 2016 au fost asfaltate 22 de străzi, în 2017 au fost asfaltate 31 de străzi dintre cele 33 aflate în plan, în 2018 - 17 străzi. În anul 2019 au fost asfaltate 21 de străzi, iar în acest an sunt propuse asfaltări pentru aproximativ 30 de străzi şi alei.

Pasarela promisă în zona Cora Brătianu

Strada Constantin Bobescu, din cartierul Compozitorilor, este cel mai bun exemplu în această privinţă. Peste un kilometru de şosea care nu a văzut piatră niciodată şi care leagă două zone importante ale oraşului. Dacă ar putea fi practicabilă, ar putea decongestiona traficul din această zonă. Şi aici există o explicaţie. Primăria Constanţa spune că strada nu a fost asfaltată până acum pentru că există o neconcordanţă în actele cadastrele, dar că a început să lucreze la documentaţie şi, cel mai probabil, anul viitor va începe modernizarea drumului.

19. Realizarea primului pasaj rutier subteran bd. I.C. Brătianu – Dezrobirii

Nerealizat!

20. Pasarela pietonală sens giratoriu Bd. I.C. Brătianu – Dezrobirii

Nerealizat!

21. Refacerea trotuarelor

Cu toate că au existat eforturi în acest sens depuse de Primăria Municipiului Constanţa, nu putem spune că trotuarele din oraş sunt refăcute în integralitate. Încă sunt zone bune în care constănţenii preferă să meargă pe străzi din cauza trotuarelor degradate.

22. Patru parcări supraetajate

Nerealizat! “Una este ceea ce își propune să facă un om politic, și alta este ceea ce propun specialiștii. Specialiștii în mobilitate cu care municipalitatea lucrează au spus în felul următor: pe locul întâi, încurajarea transportului în comun. Doi: mijloace de transport alternative.”, declara primarul Decebal Făgădău la finalul anului 2019.

23. O parcare subterană

Nerealizat! “Vor fi atât parcări supraterane, cât și subterane. Una dintre aceste parcări va fi în zona centrală a orașului. Mai exact, sub parcul situat între bulevardul Tomis și strada Mircea cel Bătrân, în zona Teatrului “Oleg Danovski”, va fi amenajată o parcare subterană, foarte mare. Sper să nu mai vedem, pe o rază de un kilometru, nicio mașină parcată pe stradă. Bineînțeles, deasupra parcării va fi menținut actualul parc”, promitea Făgădău în anul 2016.

24. Parcări în cartierele aglomerate

Nerealizat! Municipalitatea nu a reuşit nici în cadrul acestui proiect să realizeze prea multe. Vorbim de parcări făcute în diferite cartiere ale Constanţei, nicidecum în cele aglomerate, majoritatea având o capacitatea de cel mult 20 de locuri. În multe dintre cazuri a fost vorba de locuri de parcare realizate în urma demolării unor garaje.

25. Reparații capitale și modernizarea pasajelor rutiere Cumpenei (Pod Butelii) și Mangaliei (Doraly)

Realizat parţial!

26. Reabilitarea tuturor pasajelor pietonale

Primăria Municipiului Constanţa a avut în vedere reabilitarea pasajelor pietonale, însă lucrurile s-au mişcat în ritmul melcului. Pasajul de la Tomis Mall a fost primul reabilitat, însă lucrările începuseră înainte ca Decebal Făgădău să fie ales primar. Un alt pasaj, cel din zona Gării Constaţa a fost reabilitat abia în vara acestui an din fonduri de stat.

27. Elaborarea strategiei de dezvoltare economică a municipiului Constanța (înglobând activitățile economice din port, turism, din oraș și din zonele limitrofe).

Primăria Municipiului Constanţa este beneficiarul unei strategii de dezvoltare a zonei metropolitane, dar şi a unei strategii de dezvoltare şi promovare a turismului în municipiul Constanţa, însă cam atât. Concret, Decebal Făgădău nu a arătat nimic fezabil până în prezent.

28. Încurajarea investițiilor în zona IT&C (tehnologia informației și comunicațiilor) prin construirea unui Centru de afaceri

Nerealizat!

29. Dialog permanent cu mediul de afaceri (Consiliul Consultativ Economic), mediul universitar și sindicate

Nerealizat în proiecte concrete!

30. Reducerea birocrației pentru activitățile generatoare de locuri de muncă

Nerealizat!

31. Mijloace de transport în comun moderne și adaptate la nevoile constănțenilor

Realizat parţial! Aleşii municipalităţii au ales să transforme Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa într-o societate pe acţiuni numită CT BUS. Făgădău se laudă că a preluat RATC cu 6 milioane de euro datorie şi că în prezent datoria este zero. În prezent, nu toate autobuzele beneficiază de aer condiţionat şi nu a fost înlocuită toată flota de autobuze.

De asemnea, în timp ce în alte oraşe îşi îndreaptă atenţia spre transportul electric, Constanţa nu a avut nicio problemă în a achiziţiona peste zeci de autobuze care circulă pe motorină, fără a opta pentru un întreg pachet electric.

32. Mijloace de transport dotate cu sistem de supraveghere video pentru siguranța călătorilor

Realizat parţial! Nu toate autobuzele sunt dotate cu camere video

33. Adaptarea liniilor de transport și modernizarea stațiilor

Realizat parţial! Şi când spunem parţial suntem îngăduitori. În realitate, doar o mică parte dintre staţiile de autobuz au fost modernizate, asemenea liniilor de transport. Autobuzele încă nu beneficiază de o linie specială.

34. Sistem integrat de semafoare inteligente (undă verde) – Mobility City

Proiect nerealizat! În loc să ajute participanţii la trafic, Decebal Făgădău mai mult i-a încurcat, prin deciziile sale inexplicabile. Edilul a decis să scoată cronometrele de la semafoare pentru că “încurcau şoferii”.

35. Aplicație software pentru alegerea traseelor, calcularea timpilor de transport și plata electronică a biletelor

Realizat!

36. Proiect pilot pe artere principale – bandă specială pentru transportul public și mașinile de intervenție

Nerealizat!

37. Înființarea și dotarea Serviciului Public Poliția Locală Constanța – 1 polițist local /1000 de locuitori

Realizat!

38. Realizarea sistemului de monitorizare video – SAFE CT

Realizat parţial! În anul 2017, Primăria Constanţa a demarat dotarea oraşului cu un sistem de monitorizare video. De atunci şi până în prezent sunt montate camere video în mai multe zone ale oraşului.

39. Tel – verde Poliție Municipală

Nerealizat!

40. Supravegherea video a zonelor perimetrale unităților de învățământ.

Realizat parţial!

Menţiuni speciale. Ce spune Decebal Făgădău despre mandatul său

WC-urile de 50.000 de euro/bucata

WC public la preț de apartament. Primăria Constanţa a plătit aproximativ 3 milioane de euro pentru reabilitarea Parcului Arheologic și peste 150.000 de euro pentru construirea a trei WC-uri publice, de 18 mp fiecare. Fiecare toaletă publică a costat 50.000 de euro, însă niciuna dintre ele nu a fost funcţională o bună perioadă de timp. “Grandiosul”proiect a prins viaţă în anul 2018.

“«Exorbitant» este o apreciere a jurnaliștilor. Este un proiect făcut de specialiști, nu de jurnaliști.Eu nu sunt în măsură să zis dacă prețul este mare sau mic.Pe mine mă interesează calitatea lucrării, nu mă interesează aprecierile din mass media asupra valorilor.”, preciza Decebal Făgădău în anul 2018.

Borduri de marmură

După declarațiile controversate privind toaletele de 50.000 de euro, edilul Constanței a recidivat. Astfel, întrebat fiind de ce bordurile de pe podul de la Butelii sunt din marmură, acesta a declarat, la un moment dat: ”borduri de marmură pentru Constanța, e un oraș bogat și trebuie să își arate bogăția”.

Spaţiul VERDE, dat DISPĂRUT din Constanţa

Zeci sau poate chiar sute de constănţeni ne-au alertat cu privire la tăieri masive ale arborilor din municipiul Constanţa şi staţiunea Mamaia, de-a lungul celor patru ani de mandat Decebal Făgădău. Recent, edilul a organizat o conferinţă de presă la localul New Pizzico, unde s-a bucurat de puţinul spaţiu verde existent în Constanţa, întrucât administraţia publică locală nu a dovedit competenţa că poate îngriji spaţiile ce se doresc a fi verzi în oraş.

Să nu ne ascundem după deget, vorbim despre oraşul care a cedat o bucată din parcul Tăbăcărie, în favoarea unei societăţi comerciale, care a construit un mall pe care l-a denumit în “City Park Mall”. Aceeaşi realitate nu este văzută şi prin ochii lui Decebal Făgădău, care a oferit asigurări în urmă cu câteva zile că oraşul este pe mâini bune.

„Am muncit ca un chinez în acest mandat, adunând informații despre fiecare pom, știu totul despre fiecare arbore din Constanța, ce specie este, ce înălțime, ce valoare economică are. Știu toate obiectele de mobilier urban din Constanța și îmi doresc ca aceste elemente să le folosesc într-o planificare a viitorului Constanței, în același timp cu implementarea proiectelor la care muncesc de ani de zile.”, a mai explicat Făgădău.

„Nu am abandonat proiectele”

Cu un discurs plin de patos, Decebal Făgădău a vorbit cei patru ani ai săi de mandat și spune că în fecare zi a plecat de acasă gândindu-se la cei peste 315.000 de constănțeni care depind gândirea sa sănătoasă. În ciuda criticilor aduse edilului, că a promis multe și a livrat puține, primarul Constanței ne asigură că nu a renunțat la nicio promisiune făcută în 2016.

„Nu am abandonat niciun dintre proiectele pe care le-am prezentat în 2016. Sunt și proiecte pe care nu le-am prezentat în 2016, dar la care am lucrat din momentul în care am făcut planul integral de dezvoltare, respectiv strategia integrată de dezvoltare urbană a municipiului Constanța. Adică proiectele de peste 700 de milioane de lei care astăzi sunt în diferite etape de implementare. Așa cum am finalizat Registrul Spațiilor Verzi, îmi doresc să finalizez Planul Urbanistic General. Acum, vreau să lucrez cu specialiștii atât din echipa mea, cât și cu cei de la Banca Mondială, la primul PUG din Constanța capitalistă.”, a declarat primarul Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța.

Sorin HULUBEI

miercuri, 16 septembrie 202010721
Comentarii

01fagadau a facut blat cu chitac(16 sep 09:55)
fagadau a facut blat cu chitac - iesiti la vot ca daca nu urmeaza inca 4 ani de praduiala
06replica,(14 sep 20:41)
nu mai stergeti postarile mele in care il fut in gat pe hotul felicsel. Stergand postarile nu faceti decat sa ma convingeti ca am dreptate. Sterse sau nu, porcul tot hot ramane !!! Si acum vrea la judet !!!
07Sper(14 sep 19:30)
Sa l aresteze pe Fagabou ... sigur v a da pe goarna toate spagile luate ai de la cine !
110Alooo(14 sep 11:13)
Fagadau spagar si Corupt - banii ai ia prin arhitectii de casa - Parandarat in stil mafiot !
04Dezbarete(13 sep 21:20)
Electorala televizata cu cei care vor. Sa vada Constantenii cine se ascunde.
27Fatalau(13 sep 15:58)
Vrea primar iaradi, dupa ce 4 ani nu a facut nimic si a lasat machidonii sa distruga orasul!
36Cta(13 sep 10:34)
Ce - i replica, va ofticati ca Fagadau nu va plateste, ca se pisa pe voi si ca ii da flit lui Babu? Sau ca sunt cateva proiecte pe spatii verzi unde stapanii vostrii au luat-o in bot? Sau poate hienele se zgarie pe ochi ca se face inventarul la ANLuri si coclitii zboara iar cei cu concesiuni pe locatiile din oras si Mamaia ori platesc la chiria zilei ori dispar din piesaj , cu tot cu cotinetele lor? Spune-ti sclavilor, i-a lovit la potofel Fagadau pe papusarii vostrii? Vede-ti ca vine DNAul la Raja, atunci sa vezi jale si " anisori"!
52mweeee replica!!!(12 sep 22:49)
sclaveti ordinari!!!
28Replica pulii noastre(12 sep 21:07)
Slugilor, pupti-l in cur pe Stroe, viermele Ctei..Muistilor
11Gelu(12 sep 20:14)
Mai schimbati placa... poantai veche prostii noi. Alexandra Cucu, Sorin Hulubei.
18FAGADAU(12 sep 17:44)
CEL MAI MARE FATALAU!
02Krx(12 sep 06:26)
Cretinii promovati de Iliescu sunt stapanii Romaniei. Iar noi le dam m u i e la alegeri. Apropo, Iliescu cand face puscarie pentru ca a distrus tara?
63Gelu(10 sep 18:01)
Mai schimbati...placa. Fagadau, 40 de minciuni si hoti... Poanta-i veche prostul nou....
52CHITZCAC(9 sep 21:31)
DECI PANA LA URMA FATALAU SIA GASIT MAGARUL PIERDUT IN TOMIS NORD ... DA LA MINE DE CE NU LASATI COMENTARII VREAU SI EU SA FIU BAGAT IN SEAMA ... IMPREUNA CU SLUGA MEA COMANESCU - MINCIUNA ASTA FACE CAT TOATE CELE 40 ALE LUI FATALAU - NA CA LAM INTRECUT !!! HAHAH CHITZ CHITZ !!!
28Constanteni(9 sep 11:10)
IESTITI LA VOT DACA NU VRETI CA BABU SA FIE DIRECTOR IN PRIMARIE DUPA ALEGERI!
314Gicu(4 sep 12:15)
Babu este cel mai mare hot. Fagadau si Babu trebuie sa plece. Au distrus orasul acesti makidoni.
811frog adau(4 sep 09:48)
ce va mai ofticati ca tot eu castig alegerile
512Mihay(4 sep 07:54)
Sunt PSD-ist, si nu voi vota cu Fagadau. Exagereaza cu proiectele mincinoase. Nu a facut nimic din ce a promis in 2016.
811de acord(3 sep 08:16)
dar de ce nu spuneti ce programe au chitac sau stelian ion? dor sa ia ciolanul? poate ne va interesa peste 4 ani care sunt mincunile cu care va spala creierele acum?
517Constanta normala(3 sep 07:48)
MARS Fagadau! Mars naibii din Constanta !
137gogu(2 sep 22:13)
uau ce latra hienele pnl-iste cu gandul la ptinele spatii verzi care le-au mai ramas si lor de vandut cdar si la alte afaceri dubioase pe care abia asteapta sa le ia de la actuala conducere a orasului
114Slugilor(2 sep 20:45)
De la Replica lui Tiberius Nemernicus, dar toate bulelile date de RAJA porcului de Stroe Felix nu le vedeti, viermilor? Pt ca stie ca PNLul va lua puterea si il va scuipa de la RAJA, porcul de Stroe Felix vrea la CJC. Nesimtitul asta cu Moga Nicolae, Babus jr , Tit Brailoiu si restul atarnatorilor psdisti nu au facut nimic pt oras. Niste javre ordinare care o vor lua m m m muie!
41cetateanul turmentat(2 sep 15:07)
eu cu cine votez?
617decebal fagadau(2 sep 12:20)
cel mai slab primar din toate timpurile
27mari(2 sep 12:11)
Nu ai cu cine vota !---toti candidatii sint mediocri nu ies pe strada sa vorbeasca cu lumea ce planuri au ----Un oras distrus de Mazare nu-l poti reface usor !Centrul orasului e plin de cersetori drogati tiganci cu copiii la cersit mizerie cit cuprinde si nimeni nu-i vede ----Pol locala inexistenta polarisul se face ca da cu maturoaela de sorg ca pe vremea lui Decebal Radetul isi bate joc de noi toata iarna cu avarii ----Bancile ce sint amplasate sint facute de mintea unor handicapati ----cladirile parasite pe St cel Mare stau sa cada sau locuite de tigani cu refele pe tratuar etc----
67huuoo(2 sep 11:09)
Rares Bogdan si cei din acest partid de mincinosi si borfasi!
317DNA(2 sep 03:34)
Dupa 24 de ani de STAPANIRE MAFIOTA PESEDISTA, constanta este o RUINA !!! constanta a ajuns CEA MAI INAPOIATA CAPITALA DE JUDET DIN ROMANIA !!!! Pana si Vasluiul arata de zeci de ori mai bine !!! NU MAI SUNT PARCURI, NU MAI SUNT TROTUARE, NU MAI ESTE PETIC DE VERDEATA, NU MAI SUNT STADIOANE, NU MAI ESTE FOTBAL, NU MAI ESTE SPERANTA, NU MAI ESTE NIMIC BUN IN CONSTANTA !!! CEL MAI MARE PORT al Romaniei a ajuns o RUINA, datorita CLANULUI MAZARE-PORCstantinescu-STRUTinsky, care l-au capusat si FALIMENTAT !!!
135Paul M(1 sep 13:38)
Sa mergem la vot si sa votam in conformitate cu OMUL care face ce trebuie pt orasul nostru.Cei care halesc maron si vor facute lucrurile fara acte si fara aprobarile necesare sa ne pupe in rect.Succes dnl-e DECEBAL leprelesa spumege.Cum cum care dealde Chitac pardon Comanescu si dealte Ion cel bolnavior pt garsoniera.
314Stelian Fagadau(31 aug 16:38)
Iesiti la vot cat mai multi, dragii mei. Sa gandim bine cum votam. Depinde doar de noi.
216Europarlamentar(31 aug 15:54)
Constantenii au aratat la europarlamentare ca sunt o forta, ca sunt uniti , ca isi doresc ceva mai bun. Haideti sa aratam incaodata ca sunt uniti si reprezentam o putere la alegerile din 27 septembrie.Sa iesim masiv la vot indiferent cu cine votam.TOTUL DEPINDE DE NOI!
015fagadau(31 aug 11:20)
Incapabil sa struneasca putin RADET ul si sa functioneze in favoarea platitorilor. Numai ageamii si diletanti care inlocuiesc 2 tevi si uita apa inchisa dupa aia. Huoooo
122Dan(30 aug 18:13)
STROE nu vrea da citesca si parerea noastra despre el? COMUNISTUL ASTA CORUPT crede ca ne pacaleste iar? Du te TATAIE in parc cu nepotii si lasa ne! Daca ti e frica de parerile noastre atunci nici NOUA NU NE PASA DE TINE, IA MILIARDELE PROMISE SI DU TE CAT MAI DEPARTE DE CONSTANTA, SA NU MAI AUZIM DE TINE!!!
158MERGETI LA VOT TINERI(30 aug 12:05)
VA PLACE NU VA PLACE , EL VA CONDUCE INCA 4 ANI DE ACUM INCOLO . AM SA SPUN SI DE CE VA IESI . PENTRU CA INTRETINUTI SOCIAL VOR FII INTERESATI SA MEARGA SI SA VOTEZE PENTRU CA PSD-ISTI AU UN PROTOCOL CU INTRETINUTI . LI SE OFERA LOCUINTE SI TOT FELU DE FACILITATI . CEILALTI LOCUITORI , ORI NU VOR IESI DIN PREA MULTA LENE , ORI VOR SPUUNE CA NICI UN CANDIDAT NU MERITA . SI CU 10 % DACA VA FII TOT FAGADAU VA FII PRIMAR IN CONSTANTA . ASA CA LUATIVA GANDU CONSTANTENILOR . LENEA ESTE CUCOANA MARE . LA CONSTANTA .
243Nu va mai agitati...(30 aug 10:16)
Fagadau va ramane Primar si dupa alegeri , ce este asa greu de inteles....
323Cetatean(30 aug 09:25)
Dak mai iese primar Fagadau, Constanta in 4-5 ani se scufunda de tot in gunoaie,betoane, constructii facute aiurea, sa nu mai zicem de mizerie! Groapa de gunoaie vom deveni! Pana si judetele invecinate ne vor depasi! Rusine ca Constanta a avut parte de acest primar incompetent!! Pacat de acest oras,mare pacat!!
316ioan(30 aug 07:26)
fagadau are sanse sa fie reales datorita pensionarilor si cazurilor sociale. cei cu cazurile sociale sunt de inteles, oameni fara scoala, dar pe pensionari nu-i inteleg, oameni trecuti prin viatta accepta sa umileasca atatia cetateni prin realegerea lui fagadau ca primar. pensionarii nu se gandesc la tineri? ar trebui..
424Fagadau prost la scoala(29 aug 10:54)
Avea corijente peste corijente, un analfabet, de-abia a trecut clasa. Lingusitor desavarsit al lui Mazare si Asociatii parveniti, alti repetenti
226Beidaudis(29 aug 10:42)
Intr o tara normala,intr un oras normal,aceasta nulitate nu era primar,ba mai era si cercetata pt activitatea prestata..dar ct e un oras de asistati sociali,pomanagii si grupuri de interese
267Cta(28 aug 23:51)
Articolul este manipulare si comentariile apartin postacilor platiti ptr astfel de munca. Pai cum sa alegi candidati care sustin manipularea? Faga va iesi primar, asa ca joc de glezne, baieri!
522Nume(28 aug 15:31)
41.Continuarea repatrierii si inmultirii ciorilor in centrul constantei. Realizat
315Fagadau(28 aug 12:55)
Capiii tai ai gandit sistematizarea strazilor?Ne scoti ochii acum si 4 ani nu ai facut nimic
316Fagagau(28 aug 09:50)
Ati vazut ceea ce a facut.Trebuie sa mergem inainte cu alt primar pana gasim acel om care sa poata sa faca acest oras frumos sa inceapa sa semene cu Clujul.
9715 55(28 aug 01:11)
Tarade cacat si asa vom putrezi? Eu imigrez, idiotule. Cu atat mai bine daca iese Fagadau primar. Sa putrezeasca MA-TA.
88mweee replicaaa(27 aug 22:44)
mwepnl!!!!!
629Mimi(27 aug 13:47)
Slab ca primar fagadau. Nu are viziune deloc. E omul clasic care face lucrari urate si banale pt oras. nu merita reales
529Iesiti la vot pe 27 sept!(27 aug 11:02)
Iesiti la vot pe 27 sept! Indemnati si pe altii sa iasa la vot! Parinti, bunici, alte rude. Daca dorim sa se schimbe ceva. Cum dorim sa fie in casa noastra, asa ar trebui sa ne dorim sa fie si orasul nostru.
525Constantean(26 aug 20:50)
In afara de aprobarea hg pt a incasa bani din parcari desi parcari noi nu a construit, nu a facut nimic altceva. Politia locala in loc sa aiba alte activitati, stau cu aparatul in mana si s-au transformat in hingheri, vaneaza doar daca cetatenii platesc parcarea, altfel ii amendeaza... au nevoie de bani la buget!
719EXCEPT CHITAC(26 aug 18:08)
Daca iese oricare dintre mincinosii astia Primar, cu exceptia lui Chitac, veti vedea numai grozavii de-astea. O sa ajungeti sa va construiasca blocuri si-n propriile voastre balcoane si veti avea masini parcate pana si la voi in dormitor. Treaba voastra.
44NICU(26 aug 12:02)
DORELE , te-am intrebat noi cum esti ?
217numaitu(26 aug 09:29)
nu se face nici macar curatenie,avem un oras mizerabil
Vremea
2.6°2.6° - 5.3° joi, 4 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 91%
Vânt: 6.73 m/s
Presiune: 1023 milibari

Loto
6/494045639914
5/40221628111530
joker34452037218
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 mar 00:00SportLivingston - Rangers 0-1 | Ianis Hagi nu a prins niciun minut pe teren în trupa lui Steven Gerrard

...96

4 mar 00:00SportRepetiție pentru "remontada" cu PSG? Barcelona a întors calificarea și merge în finala Cupei Spaniei

Barcelona a învins-o din nou pe Sevilla, după ce echipa blaugrana a câștigat și în LaLiga, în urmă cu doar 5...143

4 mar 00:00SportAstra, victorie categorică pe terenul Petrolului - Giurgiuvenii s-au calificat în semifinale

Astra Giurgiu s-a calificat, miercuri, în semifinalele Cupei României, după ce a trecut de Petrolul Ploiești (Liga...120

4 mar 00:00SportViitorul Pandurii Târgu Jiu, în semifinale (3-1 vs Universitatea Cluj)

Viitorul Pandurii Târgu Jiu s-a calificat, miercuri, în semifinalele Cupei României, învingând, în deplasare cu...107

Local
4 mar 21:54LocalATENŢIE! Razii la TRECERILE la NIVEL cu CALEA FERATĂ

Polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au organizat, la data de 2 martie a.c., în intervalele orare...711

4 mar 21:54LocalBRACONIERI, PRINŞI pe lacul Siutghiol

o acțiune pe linia prevenirii braconajului piscicol, pe faleza lacului Siutghiol din orașul Ovidiu. În urma...733

4 mar 21:53LocalBEŢI şi FĂRĂ PERMIS, pe drumurile din Constanţa

482

4 mar 00:07LocalUtilaj agricol în FLĂCĂRI, în apropierea eolienelor

Pompierii militari tulceni, la data de 3 martie, în jurul orei 14.45, au fost solicitați să intervină la un...914

4 mar 21:54LocalCONDAMNAT pentru CONTRABANDĂ, INTRODUS în PENITENCIAR

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat un bărbat, la data de 2 martie a.c., de 47...899

4 mar 21:54Local115 noi CAZURI de COVID în Constanţa

Pe teritoriul României, până miercuri-3 martie, au fost confirmate 812.318 cazuri de persoane infectate cu noul...1040

4 mar 21:53LocalHaine 'de firmă' introduse, pe bandă rulantă, în Constanța!

În ultimele 24 de ore poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche au descoperit,...1472

4 mar 21:53LocalIncidenţa cazurilor de COVID, în Constanța, în continuă CREȘTERE

Potrivit informaţiilor oferite de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, incidenţa cazurilor de coronavirus este...1469

4 mar 21:53LocalACCIDENT rutier în zona Institutului de Marină!

2619

Politică
4 mar 21:20PoliticăCSM, după ce sentința în Dosarul 10 august a fost CONTESTATĂ: Magistrații condamnă DERAPAJELE

Faţă de comunicatul alianţei USR-PLUS şi declaraţiile publice ale mai multor oameni politici cu referire la...399

4 mar 21:20PoliticăFlorin Cîțu respinge categoric propunerile HORECA

Cu Bucureștiul aproape de scenariul roșu, premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că nu este de acord cu...981

4 mar 21:20PoliticăTraian Berbeceanu NU mai este PREFECT al Capitalei

765

4 mar 21:20PoliticăCălin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată în dosarul mitei de 800.000 de dolari

Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei...450

4 mar 21:20PoliticăLucian Bode despre tragedia Onești: 'Dacă negocierile nu duceau la un deznodământ fericit pentru poliție, care era planul doi?'

Ministrul de Interne Lucian Bode a vorbit pentru Antena3 despre tragedia de la Onești, spunându-le jurnaliștilor că...627

4 mar 21:20PoliticăRareș Bogdan, după clasarea Dosarului 10 August: 'Atacăm decizia la CEDO'

750

Interviuri
3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video

Prefectul Silviu Iulian Coșa a fost prezent în studioul Replica de Constanța, iar în cadrul interviului a vorbit...1272

26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...1754

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

2960

9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul...3488

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...4380

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

3099

Monden
4 mar 00:00MondenTheo Rose, pe mâinile medicilor! Cu ce boală cruntă s-a confruntat artista: „Nu mă mai puteam controla”

Theo Rose a ajuns pe mâinile medicilor, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate severe. Artista le-a povestit...285

4 mar 21:01MondenUnde s-a dus averea lui Dan Bittman! În ce afacere a investit artistul un milion de euro, în plină pandemie

Face ce face și ajunge din nou în atenția presei! Unde s-a dus averea lui Dan Bittman? În ce afacere a investit...443

4 mar 00:00MondenLoredana Chivu, surprinsă în timp ce a îmbrâncit-o pe Ana-Maria Mocanu în club

252

Mapamond
4 mar 00:00MapamondFostul premier italian Matteo Renzi a primit un plic cu două gloanţe

Fostul premier italian Matteo Renzi a primit miercuri un plic anonim conţinând două gloanţe, o acţiune de...231

4 mar 00:00MapamondOficial ONU: 38 de morți în urma protestelor din Myanmar. Este cel mai grav bilanț de la lovitura militară

Ambasadorul ONU în Myanmar spune că 38 de persoane a murit miercuri în această țară, în „cea mai sângeroasă...198

4 mar 00:00MapamondSecretarul american de stat, despre relația cu China: Este singura ţară care poate submina grav sistemul internaţional

218

4 mar 00:00MapamondPosibil „atac terorist” în Suedia. Un tânăr a înjunghiat opt oameni pe stradă

Opt oameni au fost înjunghiați pe stradă, într-un oraș din sudul Suediei, într-un atac pe care poliția îl...226

4 mar 21:29MapamondPelerinajul de la Mecca va fi permis doar musulmanilor care se vaccinează

Arabia Saudită le va cere musulmanilor care doresc să participe la pelerinajul din locurile sfinte de la Mecca şi...508

4 mar 21:29MapamondOMS: Este nerealist să credem că pandemia se va încheia în acest an

470

Sănătate
4 mar 00:00SănătateVanilia: ce beneficii are acest condiment

Vanilia (Vanilla planifolia) este o plantă originară din America Centrală și reprezintă unul dintre cele mai scumpe...209

4 mar 00:00SănătateVaccinul anti-COVID-19 de la Johnson&Johnson, autorizat de FDA

După examinarea datelor sale de siguranță și eficacitate, FDA a acordat pe finalul lunii februarie 2021 autorizația...241

4 mar 00:00SănătateIpohondria: cauze, simptome si tratament

200

4 mar 00:00Sănătate10 alimente care nu te îngrașă

Un motiv pentru care anumite alimente par să ne îngrașe ține de nivelul de sațietate pe care îl oferă. Astfel,...243

4 mar 00:00SănătateCum să folosești uleiul de ricin pentru a estompa ridurile

Uleiul de ricin este un tip de ulei vegetal și este utilizat în multe produse cosmetice și de îngrijire a pielii....203

4 mar 00:00SănătateExercițiile Kegel: bune pentru sănătate, dar și pentru viața intimă

Tehnica Kegel reprezintă o serie de exerciții simple de încordare și eliberare pe care le poți face pentru a...206

4 mar 00:00SănătateSenzația de rece în piept: din ce cauze poate apărea?

O senzație neplăcută de răceală în piept poate avea mai multe cauze, unele inofensive, altele mai grave. Ce poate...191

4 mar 00:00Sănătate8 fructe cu conținut scăzut de carbohidrați

Fructele conțin carbohidrați sănătoși, dar, dacă vrei să slăbești, e bine să fii atent ce fel de fructe alegi....212

4 mar 17:37SănătateSarcoidoza: ce este, cauze, simptome și tratament

208

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT