REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

5 mituri despre răceală și gripă

5 mituri despre răceală și gripă

Replica API 28 noiembrie 2020 | 00:00 1187

Probabil că ați citit deja multe articole, ați auzit multe păreri ale celor din jur dar aș dori să clarific câteva lucruri deși sezonul virozelor respiratorii este pe sfârșit.

Răceala și gripa sunt cuvinte care descriu aceeași boală

Fals.

Răceaa se manifestă prin secreții nazale apoase (rinoree), tușe (fără expectoratie sau cu expectoratie de culoare alb-gălbuie), dureri în gât și uneori febra. Răceală este cauzată de peste 200 de virusuri (virusuri paragripale) dintre care cel mai frecvent este rinovirusul dar imunitatea noastră este suficient de puternică încât să ducă la vindecarea bolii în 7-10 zile (tocmai din această cauza nu se fabrică vaccinuri). Tratamentul este simptomatic.

Gripă este cauzată de virusul gripal iar manifestările sunt mult mai severe: stare generală alterată, febra mare (39-40 grade C), dureri musculare, dureri de cap (cefalee). Poate pune în pericol viață, mai ales în cazul persoanelor imunodeprimate (copii, bătrâni, persoane ce suferă de anumite boli cronice). Tratamentul este simptomatic dar în cazurile grave se pot folosi medicamente anti-virale (doar la recomandarea medicului). Vaccinarea previne eficient apariția bolii.

Pot preveni apariția răcelii dacă iau paracetamol sau aspirina, dacă beau ceaiuri sau dacă iau vitamine.

Parțial adevărat.

Paracetamolul (valabil și pentru aspirina) este util în răceală doar pentru ameliorarea durerilor sau scăderea febrei (doar când această depășește 38 de grade C), în rest nu are nici un efect!

O hidratare corespunzătoare asigura și un răspuns imunitar mai bun deci ceaiurile pot ajută. Și vitaminele asigura un răspuns imunitar bun, dar dacă alimentația este echilibrată, necesarul de vitamine este asigurat. În majoritatea cazurilor aportul suplimentar nu este necesar.

Dacă am febră, trebuie să iau antibiotic.

Fals!

Antibioticul trebuie recomandat doar de medic! Dacă apare febra, de obicei dispare de la sine în 2-3 zile. În acest caz, singurul tratament este cu paracetamol sau antiinflamatorare nesteroidiene (de ex. ibuprofen). Dacă febra persistă, consultați un medic. Automedicația cu antibiotice nepotrivite de obicei face mai mult rău decât bine din multe puncte de vedere, scrie doc.ro.

Răceala a trecut dar tusea presistă. Trebuie să iau antibiotic.

Parțial adevărat.

Uneori, infecțiile virale se pot suprainfecta cu bacterii. Atunci persistă febra, starea generală rămâne la fel sau se înrăutățește, iar expectorația devine galben-verzuie sau ruginie. Este o situație care poate impune tratament antibiotic dar iarăși, doar cu recomandarea medicului!

M-am vaccinat dar tot am răcit. Vaccinul nu a fost eficient.

Fals!

Vaccinul anti-gripal este eficient doar împotriva virusurilor care cauzează gripă. Răceală nu necesită vaccin, cum am menționat mai sus. Astfel, este posibil că în timpul unui sezon rece să contactăm 2-3 virusuri paragripale și să nu contactăm un virus gripal. De asemenea este posibil să fi existat un contact cu un virus gripal dar să nu știm tocmai pentru că vaccinul a fost eficient.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367