REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Dum., 23 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6769
19.3° Constanța Duminică, 23 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6769
 

6 persoane au murit în urma conflictelor din Noua Caledonie

6 persoane au murit în urma conflictelor din Noua Caledonie

Georgiana BOGLEA 20 mai 2024 | 00:00 326

Guvernul francez a lansat, duminică, o operaţiune majoră a forţelor de ordine în arhipelagul Noua Caledonie din Pacificul de Sud, pentru a debloca drumul spre aeroport, după ce şase persoane au murit în şase zile de revolte împotriva reformei electorale.

6 persoane au murit in urma conflictelor din Noua Caledonie

Operaţiunea „cu peste 600 de jandarmi" are ca scop „să recâştige în totalitate controlul asupra drumului principal de 60 de kilometri dintre Noumea şi aeroport", a anunţat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, într-un mesaj pe X.

Mai ales că Noua Zeelandă a anunţat duminică dimineaţă că a cerut Franţei să poată ateriza avioane, pentru a-şi repatria cetăţenii.

„Suntem pregătiţi să decolăm şi aşteptăm autorizaţia autorităţilor franceze pentru a afla când aceste zboruri vor putea avea loc în siguranţă", a declarat ministrul de Externe Winston Peters într-un comunicat.

În absenţa zborurilor către şi dinspre Noua Caledonie, suspendate de marţi, guvernul arhipelagului a estimat sâmbătă că 3.200 de persoane au rămas blocate, fie pentru că nu au putut părăsi arhipelagul, fie pentru că nu au putut ajunge la el.

Violenţele s-au soldat cu şase morţi, cel mai recent sâmbătă după-amiază, un Caldoche (caledonean de origine europeană) din Kaala-Gomen, în provincia nordică. Ceilalţi cinci morţi sunt doi jandarmi şi trei civili kanak în zona Noumea.

Într-un comunicat de presă emis duminică dimineaţa, Înaltul Comisariat Francez din Noua Caledonie a raportat o noapte "mai calmă".

„Statul se mobilizează pentru a asigura protecţia populaţiei şi a restabili ordinea republicană", a adăugat reprezentantul statului central. Acesta a anunţat sosirea iminentă a „mai multor sute de forţe de securitate internă, de sprijin logistic şi operaţional şi de securitate civilă", în plus faţă de întăririle deja trimise.

„Realitatea este că există (...) zone fără lege (...) care sunt conduse de bande înarmate, bande pro-independenţă şi bande CCAT. Iar în aceste locuri, ei distrug totul", a declarat sâmbătă, la BFMTV, Philippe Blaise, vicepreşedintele provinciei Sud din Noua Caledonie.

Cellule de coordination des actions de terrain (CCAT) este o organizaţie radicală pro-independenţă acuzată de incitare la violenţă.

Primarul din Nouméa, Sonia Lagarde (Renaissance), a declarat sâmbătă, la BFMTV, că situaţia este "departe de a se calma". "Putem spune că ne aflăm într-un oraş sub asediu? Da, cred că putem", a adăugat ea.

Măsurile excepţionale ale stării de urgenţă au fost menţinute, şi anume interzicerea de deplasare între orele 18.00 şi 6.00 (7.00 şi 19.00 GMT), interzicerea adunărilor, a transportului de arme şi a vânzării de alcool, precum şi interzicerea aplicaţiei TikTok.

Duminică dimineaţa, provincia Sud, unde locuieşte aproape două treimi din populaţie, a anunţat că toate şcolile vor rămâne închise pentru restul săptămânii.

Autorităţile franceze speră ca starea de urgenţă în vigoare de joi să limiteze violenţele, care au început luni în urma unei mobilizări împotriva unei reforme electorale contestate de reprezentanţii poporului indigen Kanak, care se tem de o reducere a ponderii lor electorale, conform stirileprotv.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
3356424623
5/49
19152031230
joker
173645332018