REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

7 milioane de euro! Atât încasează ABC Val pentru lucrările de la Cumpăna! Casele din zona de risc vor fi evacuate

7 milioane de euro! Atât încasează ABC Val pentru lucrările de la Cumpăna! Casele din zona de risc vor fi evacuate

Replica API 6 august 2019 | 22:42 688

Se surpă malul!

Se surpă malul!

În data de 1 mai 2019, o alunecare minoră existentă pe malul stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră, cuprinsă între km 56+935 și km 56+164, din zona Cumpăna, s-a extins până la limita terenului administrat de Compania Canalelor Navigabile SA și s-a apropiat de case la circa șapte metri. Pentru stoparea fenomenului de alunecare, autorităţile au luat măsuri, urmând ca ABC VAL SRL să se ocupe de lucrările de reparații.

Lucrările de reparaţii vor începe chiar de marți, 6 august, anunță autoritățile. Luni, 5 august a.c., prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în contextul procesului evolutiv de prăbușire a malului canalului din zona comunei Cumpăna, a convocat membrii comitetului într-o ședință extraordinară. Scopul acesteia a fost de a adopta o hotărâre CJSU de evacuare a familiilor din zona de risc și de a stabili măsurile concrete ce decurg din această decizie. Hotărârea a fost votată în unanimitate, pe considerentul de a fi eliminat orice risc ce ține de siguranța oamenilor și pentru ca experții proiectanți și constructorii să poată începe, în regim de urgență, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare. Firma care va executa lucrările în regim de urgență este ABC VAL, iar valoarea contractului este de aproximativ 7 milioane de euro. Potrivit directorului ACN, Daniel Georgescu, compania va contribui cu un milion de euro, urmând ca restul sumei să fie asigurată din fondul de rezervă de urgență al guvernului.

”La fiecare două ore se monitorizează alunecarea de teren. Au găsit, acum cauza exactă. Sunt create niște pungi de apă, e calamitate natură, e o argilă roșție care nu conduce apa. Se umple cu apă, atunci când plouă. La momentula cesta, am înțeles că lucrurile sunt cât se poate de clare. Vor pune zidul de protecție jos, la malul canalului, nu va mai fi alunecare. Apoi începe etapizarea lucrărilor”, a declarat Daniel Georgescu, șeful ACN. Reprezentanții firmei și-au exprimat speranța că după șapte luni de lucrări, casele oamenilor vor fi în siguranță.

Factorii de decizie au punctat în timpul ședinței de luni, 5 august, următoarele aspecte: prăbușirea malului este evolutivă și se impune evacuarea a opt case din prima linie, astfel încât viața localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experții tehnici să poată demara lucrările de consolidare a taluzului. În eventualitate agravării situației astfel încât să fie necesară continuarea evacuării aceasta se va realiza în mod etapizat; soluțiile tehnice, contractate prin coordonarea Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile, se vor realiza în paralel cu măsurile de urgență în ceea ce privește siguranța populației; proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 m liniar, pentru a putea fi luate măsurile de siguranță și măsurile administrative și operative optime; prin colaborarea primăriei Cumpăna cu Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi se vor pune în aplicare măsurile de ordine publică și paza gospodăriilor ce fac obiectul evacuării; evaluarea locuințelor celor opt familii evacuate, astfel încât, în situația producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri; solicitarea sprijinului Administrației Rezervelor de Stat și Probleme Speciale pentru asigurarea de locuințe modulare, dotate pentru racordarea la utilități, pentru populația ce va urma a fi evacuată, în completare la soluțiile temporare puse la dispoziție de Primăria Cumpăna.

Cum populația din zona de risc este reticentă la măsura evacuării, se fac eforturi pentru simplificarea procedurilor și prin limitarea consecințelor asupra familiilor în cauză.

În total, 8 case sunt în curs de evacuare din zona de risc.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A verificat cineva daca nu cumva surparea malului se datoreaza tocmai constructiilor neautorizate care acum sunt in pericol? Planurile de alunecare ale malurilor de pamant se formeaza in special din cauza canalizarilor sau alimentarilor cu apa defecte. Cat despre manga atribuirii directe datorate urgentei in cazul de fata se vede de pe luna. Suma este umflata de cel putin 3 ori.
2
0
Mai bine facea un bloc de 10 etaje se mutau toti in el si lasau acel mal exact asa cum este. si tot nu ajungea la 7mil de euro
2
0
ABC Val este firma care a reabilitat centrul vechi la Constantei. De cacao reabilitare. Tot ei au construit o parte din blocurile tiganilor din cartierul Henri Coanda. Deh, firma de casa a PSD, Mazare & co. Asa se fura banul public direct sub nasul nostru. Licitatii trucate, comisioane grase..., lucrari de mantuiala.
10
0
Dar Tov. Gaju , cum le-a dat dreptul sa construasca casele , celor care au fose si casute in apropierea malului ??
6
0
Problema e ca nu au expertiza pentru astfel de lucrari si mi-e ca o sa plece malul ca in mesterul manole.
6
0
7.000.000 sa consolidezi 250 m.l. de teren???? Sa spuna ABC o singura lucrare similara pe care a executat-o, din ce se stie astia abia stiu sa zugraveasca si sa puna pavele. Decat sa consolidati, pana data viitoare cand incepe sa se surpe din nou, cu 7.000.000 nu este mult mai simplu si mai ieftin sa relocati cele 8 case si sa lasati terenul sa se stabilizeze natural printr-un taluz?
9
0
nu se poate face nimik. cautam solutii. scoateti nataraii din case si musamalizati tot. to contiune...
2
1
abc nu sunt astia care au montat minunea de pavele in peninsula , care acum sta sa crape ??? la ce dracu li se mai dau lucrari daa nu au oameni capabili
9
0
Trei milioane la pesede, un milion la cuc, un milion la tutuianu, un milion la coana gaju restul punem niste biscuiti pe mal. Multa muie hotilor !!! Cu cacat !!!
10
2
ABC VAL sunt jegurile care au construit cu mazare mizeriile de blocuri pentru tineret de pe baba novac. Muie, repet, MUIE PSD!
13
1
Abc val firma preferata a lui mazare
16
1
lucrarile deconsolidare pentru stabilizarea malului sunt foarte complexe , se fac studii de fezabilitate, forajr, proiectul reia in complexitatea lui variantele de executie.ABC VAL ma tem ca este inafara executiei lucrarii , banii sunt multi si or sa mai fie, vom trai si vom vedea!!!!
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212