REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

7 moduri de a vă menține rinichii sănătoși

7 moduri de a vă menține rinichii sănătoși

A.F. 20 martie 2023 | 00:00 247

Menținerea unui stil de viață activ și a unei diete nutritive poate ajuta la prevenirea problemelor renale. Dar unii factori pot crește riscul de a dezvolta leziuni sau boli renale.

7 moduri de a va mentine rinichii sanatosi

Rinichii sunt organe de mărimea unui pumn, situate în partea inferioară a pieptului, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Ei îndeplinesc mai multe funcții. Cea mai importantă dintre acestea este că filtrează produsele reziduale, excesul de apă și alte impurități din sângele dumneavoastră. Aceste produse reziduale sunt stocate în vezica urinară și ulterior excretate prin urină.

În plus, rinichii reglează pH-ul, nivelul de sare și potasiu din corpul dumneavoastră. De asemenea, ei produc hormoni care reglează tensiunea arterială și controlează producția de globule roșii.

Rinichii sunt, de asemenea, responsabili de activarea unei forme de vitamina D care ajută organismul dumneavoastră să absoarbă calciul pentru a construi oasele și a regla funcția musculară.

Menținerea sănătății rinichilor este importantă pentru sănătatea dumneavoastră generală și pentru bunăstarea generală. Păstrând rinichii sănătoși, corpul dumneavoastră va filtra și elimina în mod corespunzător deșeurile și va produce hormoni care vă ajută organismul să funcționeze corect.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă mențineți rinichii sănătoși.

1. ȚINEȚI-VĂ ACTIVI ȘI ÎN BUNĂ CONDIȚIE FIZICĂ

Exercițiile fizice regulate nu numai că sunt bune pentru talia dumneavoastră, dar pot reduce și riscul de boală renală cronică. De asemenea, vă pot scădea tensiunea arterială și vă pot îmbunătăți sănătatea inimii, ceea ce este important pentru a preveni afectarea rinichilor.

2. GESTIONAȚI-VĂ GLICEMIA

Persoanele care suferă de diabet sau de o afecțiune care provoacă un nivel ridicat de zahăr în sânge pot dezvolta leziuni renale. Atunci când celulele corpului dumneavoastră nu pot folosi glucoza din sânge, rinichii sunt nevoiți să lucreze suplimentar pentru a filtra sângele. De-a lungul anilor de efort, acest lucru poate duce la leziuni care pun viața în pericol.

3. MONITORIZAȚI-VĂ TENSIUNEA ARTERIALĂ

Tensiunea arterială ridicată poate provoca leziuni renale. Dacă tensiunea arterială ridicată apare împreună cu alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau colesterolul ridicat, impactul asupra organismului dumneavoastră poate fi semnificativ. O tensiune arterială sănătoasă este de 120/80.

4. MONITORIZAȚI-VĂ GREUTATEA ȘI MÂNCAȚI O ALIMENTAȚIE ECHILIBRATĂ

Persoanele supraponderale sau obeze sunt expuse riscului de a suferi de o serie de afecțiuni care pot afecta rinichii. Printre acestea se numără diabetul, bolile de inimă și bolile renale. O dietă echilibrată, săracă în sodiu, carne procesată și alte alimente care dăunează rinichilor, poate ajuta la reducerea riscului de afectare a rinichilor. Concentrați-vă pe consumul de ingrediente proaspete care sunt în mod natural sărace în sodiu, cum ar fi conopida, afinele, peștele, cerealele integrale și multe altele.

5. BEA MULTE FLUIDE

Nu există magie în spatele sfatului clișeic de a bea opt pahare de apă pe zi, dar este un obiectiv bun tocmai pentru că te încurajează să te hidratezi. Consumul regulat și consistent de apă este sănătos pentru rinichii dumneavoastră. Apa ajută la evacuarea sodiului și a toxinelor din rinichi. De asemenea, scade riscul de boală renală cronică.

Țintiți să consumați cel puțin 1,5 până la 2 litri pe zi. Cantitatea exactă de apă de care aveți nevoie depinde în mare măsură de starea dumneavoastră de sănătate și de stilul de viață. Factori precum clima, activitatea fizică, sexul, starea generală de sănătate și dacă sunteți însărcinată sau alăptați sunt factori importanți de luat în considerare atunci când vă planificați aportul zilnic de apă.

6. NU FUMAȚI

Fumatul dăunează vaselor de sânge din corpul dumneavoastră. Acest lucru face ca fluxul de sânge în tot corpul dumneavoastră și la rinichi să încetinească. De asemenea, fumatul vă expune rinichii la un risc crescut de cancer. Dacă fumați și renunțați la fumat, riscul va scădea. Cu toate acestea, va dura mulți ani pentru a reveni la nivelul de risc al unei persoane care nu a fumat niciodată.

7. FIȚI CONȘTIENȚI DE CANTITATEA DE PILULE pe care le luați FĂRĂ PRESCRIPȚIE

Luarea regulată a analgezicelor fără prescripție medicală poate provoca leziuni renale. Inclusiv ibuprofenul și naproxenul, vă pot afecta rinichii dacă le luați în mod regulat pentru dureri cronice, dureri de cap sau artrită. Persoanele fără probleme renale care iau medicamentul ocazional sunt probabil în regulă. Cu toate acestea, dacă utilizați aceste medicamente zilnic, este posibil să vă puneți sănătatea rinichilor în pericol, scrie esquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614