REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

8 moduri prin care poți reduce stresul din viața ta

8 moduri prin care poți reduce stresul din viața ta

Replica API 14 aprilie 2021 | 00:00 769

O stare continuă de tensiune psihică fi normală, dar asta nu înseamnă că este și benefică. Când ești stresat sistemul nervos activează un mecanism numit “lupta sau fugi” – mușchii sunt încordați, bătăile inimii sunt accelerate iar adrenalină crește.

Sursă foto: Shutterstock

Problema majoră este că organismul reacționează în acest fel fie că vorbim de un stres major (un câine care te urmărește) sau minor (un prieten cu o atitudine nepotrivită) spune medicul Amit Sood, directorul Mayo Inițiativa Minții și a Corpului parte din Clinică Mayo din Rochester Minnesota. “Este că și cum ai aprinde o lumânare la ține acasă și întreg comandamentul de pompieri ar veni să o stingă.”

O dată cu trecerea timpului acest lucru poate avea repercusiuni majore. Vestea bună este că poți parcurge câțiva pași simpli pentru a-ți proteja corpul de stres. Încearcă, pentru început, aceste sfaturi:

1. Preia controlul finanțelor tale

Căutând ajutor specializat sau citind din cărți despre gestionarea propriilor finanțe te poate ajută. La fel și o schimbare de perspectiva sau ajutorul din partea prietenilor și familiei. Încercați să puneți la punct un program de acțiune comunitar pentru a economisi bani. Apelează la prieteni când vine vorba de ajutor în îngrijirea unui copil sau unui animal de companie. Organizează târguri handmade și de îmbrăcăminte sau planifică tombole cu vecinii.

2. Nu mânca din cauza stresului

Când eșți stresat și ai tendința să poftești la confortul pe care ți-l oferă mâncarea, încearcă alte alternative înainte să te complaci, sugerează Elișa Zied, un nutriționist din New York. Așteaptă 15 minute. Fă o plimbare, îmbrățișează-ți partenerul, spală-te pe dinți sau mănâncă o bomboană mentolată. Concentrează-te pe altceva pentru a-ți distrage atenția de la a mânca. Dacă toate celelalte metode nu dau roade poți apela la mâncare, dar păstrează proporții corecte. Limitează-te la un pahar de vin, o cupa din înghețată ta preferată sau la o pungă mică de chipsuri.

3. Setează limite

Nu sări imediat ce auzi că cineva inițiază o cerere. “Cel mai rău lucru care ți se poate întâmplă este să fii plin de resentimente” spune Dale Atkinson medic doctorand autor al cărții “Sanity Savers”. Te deranjează că nimeni, în afară de ține, nu vede lucrurile împrăștiate pe scară de acasă? Nu ofta dramatic în timp ce le culegi – deleagă acest lucru altcuiva. La birou, întreabă exact ce este de făcut și până când.

4. Practică perfecționismul selectiv

Amintește-ți că nu avem totul sub control. Îndreaptă-ți atenția către unul sau două lucruri care te deranjează și pe care le poți schimbă însă încearcă să lași deoparte restul.

5. Identifica cele mai stresante părți ale zilei…

… și găsește o modalitate pentru a le face mai relaxante. Spre exemplu, dacă diminețile sunt haotice, indiferent cât de mult te organizezi, încearcă să te trezeșți cu 20 de minute mai devreme pentru a avea timp să te organizezi sau chiar să faci un pic de stretching pentru calmare. Sau poți încerca să îți planifici o rutină pas cu pas pentru a știi ce are fiecare de făcut, scrie doc.ro.

6. Planifică ce ai de făcut – nu le trece doar pe lista

Pentru a aborda lucrurile ce trebuie rezolvate integrează-le într-un calendar sau planner pe care să îl poți lua cu ține mereu (nu un calendar de frigider). Scrie-ți lista de lucruri pe care le ai de făcut apoi adaugă două sau trei sarcini în fiecare zi împreună cu timpul pe care preconizezi că ți-l vor ocupă. Exemplu: în loc să scrii pe un post-it “cumpără-i mamei un cadou” încercuiește ora la care te poți duce la cumpărături.

7. Stetează-ți un un temporizator

Când atribui timp rutinei zilnice înveți cât dureză fiecare lucru în parte. Realizând acest lucru îți poți face sarcinile mai ușor de gestionat – este mai ușor să îți sortezi corespondență dacă îți spui că poți face acest lucru în 15 minute.

8. Automatizează

Pune toate treburile care te bat la cap pe pilot auomat. Fă o lista cu 10 feluri de mâncare preferate de ține și de familia ta, comandă-ți online lucrurile necesare în casă și atribuie timp specific treburilor gospodărești (încarcă mașînă de spălat rufe în fiecare dimineață, fă plinul în fiecare marți, și așa mai departe).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108