REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° ConstanÈ›a Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.7° ConstanÈ›a Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

8 vitamine și minerale vitale pentru organismul tău

8 vitamine și minerale vitale pentru organismul tău

Replica API 17 mai 2021 | 00:00 799

Discutăm astăzi despre cele mai importante 8 vitamine și minerale de care are nevoie corpul nostru pentru a funcționa corect.

Sursa foto: Shutterstock

Calciu

Calciul este vital pentru sistemul osos, însă are un rol important și în funcționarea celulelor nervoase. În plus, calciul păstrează tensiunea arterială în limite normale. Nu doar lactatele sunt bogate în calciu, ci și sardinele, somonul, broccoli, tofu, susanul, portocalele, caisele și nucile, scrie doc.ro.

Vitamina D

Numită și vitamina soarelui, pentru că se asimilează cel mai bine în prezența razelor de soare, vitamina D face o echipă de nedespărțit împreună cu calciul pentru sănătatea oaselor noastre. Pe lângă acest rol, vitamina D susține sistemul imunitar, reglează metabolismul și ajută la prevenirea cancerului. Pe lângă soare, cea mai bună sursă de vitamina D sunt peștele și fructele de mare.

Magneziu

Acest mineral este esențial pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul muscular și cel osos. Magneziul ne ajută să ne dezvoltăm masa musculară și să evităm febra musculară după un efort mai intens. Magneziul poate fi găsit în nuci, ciocolată neagră, legume cu frunze verzi, dovleac și semințe de dovleac, cereale integrale și banane.

Vitamina E

Un magician împotriva îmbătrânirii, vitamina E luptă cu radicalii liberi, ne protejează de cancer și de afecțiuni ale sistemului nervos cum este boala Alzheimer. Surse de calitate pentru vitamina E sunt nucile, migdalele, alunele, uleiul de măsline, spanacul, broccoli și roșiile.

Acizii grași Omega 3

Un exemplu pozitiv de grăsimi de care avem nevoie sunt acizii grași Omega 3, vitali pentru inimă, creier și procesul de coagulare a sângelui. Aceștia nu pot fi produși de organismul nostru, ceea ce înseamnă că depindem complet de alimentație pentru procurarea lor. Câteva surse de Omega 3 sunt: somonul, tonul, sardinele, macroul, nucile, avocado, uleiul de măsline şi ouăle.

Fier

Fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei, celulele roșii ale sângelui care au rolul de a transporta oxigenul. De asemenea, fierul are un cuvânt de spus și în privința celulelor albe din sânge, responsabile cu imunitatea. Cea mai bună sursă de fier este ficatul (de pui, de porc), la care se adaugă gălbenuşul de ou, pătrunjelul, spanacul, merele, piersicile, prunele uscate.

Vitamina C

Vtamina C este esențială pentru imunitate, lupta împotriva radicalilor liberi și încetinirea îmbătrânirii corpului. Vitamina C nu poate fi acumulată în organism, de aceea este important să consumăm la intervale scurte de timp alimente cu conținut crescut de vitamina C: ardei, pătrunjel, legume verzi, kiwi, papaya, citrice.

Complexul de vitamine B

Complexul B include o serie de opt vitamine, toate esențiale pentru buna funcționare a organismului: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 și B15. Principalul rol al vitaminelor B este sănătatea sistemului nervos, însă ele au roluri multiple și în funcționarea altor organe. Surse de vitamine B: cereale integrale, spanac, broccoli, conopida, dovleac, drojdia de bere, carnea de curcan și vită, ficatul de pui sau porc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272