REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

9 întrebuințări inedite ale bicarbonatului de sodiu

9 întrebuințări inedite ale bicarbonatului de sodiu

Replica API 13 decembrie 2021 | 13:34 715

Bicarbonatul de sodiu e nelipsit din orice bucătărie, însă nu toate gospodinele știu câte întrebuințări poate avea acest aparent banal ingredient, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

La gătit, la curățenie, în rutina de beauty și chiar și pe post de remediu pentru problemele gastrice, bicarbonatul de sodiu pare să fie de ajutor indiferent de nevoile pe care le ai.

Iată toate modurile în care poți folosi bicarbonatul de sodiu

1. Împrospătarea respirației – bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și pentru împrospătarea respirației, pe post de apă de gură. Amestecă 1 linguriță de bicarbonat cu o ceașcă de apă și clătește-ți gura cu acest amestec.

2. Albirea dinților – nuanța dinților tăi poate fi deschisă cu un ton cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Tot ce trebuie să faci este să pui bicarbonat de sodiu pe periuța de dinți și să te speli apoi ca și cum ai folosi o pastă de dinți. Nu este însă recomandat să se folosească această metodă de albire zilnic pentru că bicarbonatul poate fi prea abraziv pentru smalțul dinților tăi.

3. Exfolierea pielii – pentru o piele catifelată, e necesară o exfolierea pentru ca celulele moarte să fie îndepărtate. Amestecă 3 părți de bicarbonat de sodiu cu o parte de apă și masează-ți apoi, cu mișcări circulare, pielea. Clătește la final pielea cu apă călduță și bucură-te de rezultate.

4. Calmarea arsurilor și a iritațiilor de la nivelul pielii – senzația de mâncărime cauzată de arsurile solare, dar și de iritațiile cutanate, poate fi ameliorată cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Dizolvă 1-2 căni de bicarbonat de sodiu în cada plină cu apă călduță, apoi fă-ți o baie relaxantă în apa cu pricina. Vei observa că senzația de mâncărime va dispărea odată ce ieși din apă.

5. Poate calma aftele bucale - aftele sunt ulcere mici, dureroase, care se pot forma în interiorul gurii. Spre deosebire de herpesul bucal, aftele nu se formează pe buze și nu sunt contagioase. Deși sunt necesare mai multe dovezi, unele studii mai vechi sugerează că apa de gură cu bicarbonat de sodiu calmează durerea cauzată de aftele bucale. Clătește gura cu amestecul de apă și bicarbonat, o dată pe zi, până când afta se vindecă.

6. Curățarea suprafețelor – bicarbonatul de sodiu nu numai că are capacitatea de a curăța petele de pe suprafețe, însă îndepărtează și mirosurile neplăcute. Pentru a folosi bicarbonat pentru curățarea cuptorului, a blatului de bucătărie, a chiuvetei, a cuptorului cu microunde sau a plitei de la aragaz, nu trebuie să faci altceva decât să prepari o pastă din bicarbonat și apă. Folosește apoi pastă pe post de produs de curățare și vei observa rezultatele imediat.

7. Îndepărtarea petelor de pe covor – prepară o soluție pe bază de bicarbonat de sodiu și oțet și folosește-o pentru a curăța petele de pe covoare.

8. Curățarea fructelor și a legumelor – dacă îți faci griji din cauza pesticidelor cu care sunt tratate fructele și legumele pe care le consumi, e bine să știi că acestea pot fi îndepărtate în proporție de 100% cu ajutorul bicarbonatului. Înmoaie fructele și legumele într-un recipient cu apă, în care ai dizolvat în prealabil bicarbonat de sodiu. Un studiu făcut pe această temă a concluzionat faptul că 12-15 minute petrecute în apă cu bicarbonat de sodiu sunt suficiente pentru îndepărtarea completă a pesticidelor.

9. Odorizant pentru pantofi – pune câte o lingură de bicarbonat de sodiu într-un săculeț din tifon, apoi introdu fiecare săculeț în câte un pantof. Lasă bicarbonatul să absoarbă mirosurile neplăcute peste noapte și bucură-te a doua zi de mirosul proaspăt din încălțări.

La ce mai poate fi bun bicarbonatul de sodiu:

Neutralizează mirosurile din frigider

Se mai întâmplă ca unele alimente din frigider să fie expirate și să înceapă să se strice. Mirosul lor poate persista mult timp după ce golești și speli frigiderul. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la împrospătarea unui frigider care miroase neplăcut prin neutralizarea mirosurilor. El elimină particulele de miros în loc să le mascheze. Pentru a încerca acest truc, umple o ceașcă cu bicarbonat de sodiu și pune-o în frigider.

Odorizant de cameră

Nu toate odorizantele comerciale elimină mirosurile neplăcute. Unele pur și simplu eliberează molecule de parfum care maschează alte mirosuri. În plus, mai puțin de 10% dintre odorizantele au o listă de ingrediente. Acest lucru este problematic dacă ești sensibil la substanțele chimice care se găsesc în odorizante.

Bicarbonatul de sodiu este o alternativă sigură la odorizantele comerciale, deoarece nu conține substanțe chimice industriale și neutralizează particulele de miros.

Pentru a crea odorizant cu bicarbonat de sodiu, ai nevoie de:

un borcan mic

1/3 cană (74 de grame) de bicarbonat de sodiu

10-15 picături din uleiurile esențiale preferate

o bucată de pânză sau hârtie

o sfoară sau o panglică

Pune bicarbonatul de sodiu și uleiurile esențiale într-un borcan. Acoperă-l cu cârpă sau hârtie, apoi leagă-l cu șnur și pune-l în camera de zi, dormitor, baie sau bucătărie. Când parfumul începe să se estompeze, scutură borcanul.

Agent de albire pentru rufe

Bicarbonatul de sodiu este o modalitate ieftină de albire și curățare a rufelor. Asta pentru că este un alcaliu - o sare solubilă - care poate ajuta la îndepărtarea murdăriei și a petelor. Conform cercetărilor mai vechi, un alcaliu precum bicarbonatul de sodiu funcționează prin interacțiunea cu acizii din pete atunci când este dizolvat în apă. Pentru a-l încerca, adaugă 1/2 cană (110 grame) de bicarbonat de sodiu la cantitatea obișnuită de detergent de rufe.

Curăță obiectele de argint

Bicarbonatul de sodiu este o alternativă la îndemână la soluțiile comerciale de curățare a obiectelor de argint. Vei avea nevoie doar de câteva ingrediente suplimentare:

o tavă de copt de aluminiu sau o tavă de copt tapetată cu folie de aluminiu

1 cană (240 ml) de apă clocotită

1 lingură (14 grame) de bicarbonat de sodiu

1/2 cană (120 ml) de oțet alb

Adaugă bicarbonatul de sodiu în tava de aluminiu și toarnă încet oțetul. Apoi, pune apa clocotită. Scufundă obiectele de argint în tava de copt. Petele ar trebui să înceapă să dispară aproape imediat. Poți scoate majoritatea articolelor de argint din tigaie în decurs de 30 de secunde, dar ar putea fi nevoie să stea în amestec până la 1 minut dacă sunt foarte oxidate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212