A bătut mișelește un polițist și apoi a sunat la 112 să anunțe că a fost agresat
A bătut mișelește un polițist și apoi a sunat la 112 să anunțe că a fost agresat
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPetru A. este acuzat că l-a agresat fizic și amenințat pe un agent de poliție aflat în exercitarea atribuțiunilor de serviciu. Mai exact, acesta fusese solicitat să intervină după ce inculpatul agresase un alt localnic. Mai mult decât atât, inculpatul a încercat să reclame că de fapt el a fost agresat de polițist.
Potrivit rechizitoriului, agentul de poliție a fost solicitat să intervină la apelul unui localnic, care a reclamat faptul că fusese agresat de inculpat. Ajuns la fața locului, agentul de poliție a găsit-o pe concubina acestuia, iar la scurt timp a venit de pe o stradă alăturată și inculpatul, care era într-o stare avansată de ebrietate. La invitația inculpatului, agentul de poliție a intrat în curtea acestuia și l-a întrebat care este obiectul sesizării. Inculpatul a explicat într-un mod incoerent cele întâmplate, iar agentul de poliție a ascultat și a menționat că va efectua verificări cu privire la cele semnalate, exprimându-și intenția de a părăsi curtea.
Agentul de poliție s-a întors cu spatele la inculpat, moment în care a simțit că a fost lovit de către acesta cu pumnul în zona spatelui lateral dreapta. Întorcându-se cu fața, inculpatul a început să tragă de uniforma cu care polițistul era îmbrăcat, a smuls două pixuri pe care agentul de poliție le avea în buzunarul exterior al gecii lucrătorului de poliție și a început să amenințe că îl va înțepa cu ele în gât. Inculpatul a continuat să tragă de hainele polițistului și după câteva momente acesta din urmă a reușit să se desprindă din mâinile lui Petru A., care a alunecat și a căzut la pământ. Ulterior, inculpatul a apelat serviciul 112 reclamând că a fost agresat de polițist.
Acţiunea inculpatului de a ameninţa persoana vătămată cu exercitarea unor acte de violenţă, prin aceea că a scos din buzunarul hainei un cuţit şi i-a spus „vino încoace că îl bag în tine”, realizează elementul material al acestei infracţiuni. Urmarea imediată constă în atingerea adusă, în principal, autorităţii de stat, prin prisma protecţiei oferite profesiei de agent de poliţie şi atribuţiilor exercitate în cadrul acesteia şi, în subsidiar, integrităţii psihice a persoanei vătămate. În speţă, urmarea tipică este realizată, având în vedere că inculpatul a ameninţat-o pe persoana vătămată, având calitatea de agent de poliţie, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, ameninţare care a fost de natură să îi provoace victimei o stare de temere, iar acţiunea inculpatului a determinat-o să se retragă pentru a se feri.
Pentru aceste considerente, instanța a decis condamnarea inculpatului la 2 ani de închisoare, cu suspendare. Sentința nu este definitivă.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.