REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

A dat Ministerul Sănătății în judecată: este captiv în propria casă, din cauza unei boli cumplite

A dat Ministerul Sănătății în judecată: este captiv în propria casă, din cauza unei boli cumplite

Replica API 4 decembrie 2019 | 00:56 557

Cere un transplant de piele care să îi redea o înfăţişare normală!

Cere un transplant de piele care să îi redea o înfăţişare normală!

Un constănțean își cere dreptul la viață! Rozaceea a pus stăpânire pe viața lui și cere ajutor! Este o boală dematologică gravă, ce se caracterizează prin episoade de piele înroșită, uneori cu umflături, îndeosebi pe mijlocul feței, cateodată pe întreaga față. Nu se cunoaște exact ce cauzează această afecțiune, dar se pare că sunt implicate genele și expunerea la mediu.

Un constănțean în vârstă de 49 de ani se luptă de ceva timp cu această boală care l-a făcut să renunțe la serviciu şi care-l ține captiv în propria casă de ani de zile. Durerile sunt din ce în ce mai dese și de nesuportat. R. M. a transmis zeci de petiții la Ministerul Sănătății, la președintele țării, la Parlament prin intermediul cărora solicită o rezolvare urgentă a problemei sale. În 2015, un parlamentar a adus în atenția ministrului Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, cazul, însă nu s-a rezolvat nimic. R. M. s-a văzut nevoit să deschidă acțiune în instanță.

”Susţine că are nevoie de un transplant de piele şi că se află în imposibilitatea financiară de a-şi rezolva pe cont propriu această problemă de sănătate, dar cazul i-a fost refuzat de Clinica de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti pe motiv că este doar o problemă de dermatologie. Este posibil ca, în situaţia de faţă, să beneficieze totuşi de un transplant de piele în România şi, astfel, cazul să intre sub incidenţa Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii- Efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic? Există posibilitatea ca această operaţie chirurgicală să se efectueze într-un alt stat membru UE, în baza asigurării de sănătate obligatorii pe care o deţine petentul şi a formularelor medicale pentru obţinerea de finanţare pentru tratamente în străinătate?”, se arată în adresa transmisă, în 2015, de deputatul Gheorghe Udriște ministrului Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu. La 3 ani de la această interpelare, constănțeanul R.M. nu a primit rezolvare, nici răspunsuri, starea sa continuând să se agravească. Nu mai are viață socială, familială, economică, nu mai are nimic, decât speranța unui vieți normale.

Mărturiile lui R.M., despre boala de care suferă și efectele asupra vieții sociale

”Pielea feței mele se comportă ca o rană deschisă, incapabilă să își mai îndeplinească funcțiile, și care mă afectează fizic, social și economic, este foarte sensibilă și reactivă (sensibilitate la căldură, umezeală, căldură, vânt, ger, deshidratându-se rapid, cu senzații de uscăciune, usturime și durere, și care se regenerează greu, fiind aproape imposibil de controlat medical(dermatologic). Această stare a debutat că urmare a unor tratamente făcute pentru acneea seboreică în perioada 1989-1996 și care au lăsat pielea feței roșie, sensibilă și reactivă și ca urmare greu de controlat. Peste ani, lucrurile s-au agravat pielea feței devenind ceea ce este astăzi, o rană vie”, s-a plâns R.M., într-una din petițiile transmise către autoritățile centrale. ”Simple activități ca spălarea părului capului sau bărbieritul sunt adevărate dureri pentru mine. În aceste condiții a trebuit să renunț la servici și, în prezent, sunt prizonier în casă. La simplul contact cu aerul cald și soarele pielea feței mele devine grenă și durerile din piele (arsură) sunt insuportabile făcând imposibilă concentrarea asupra unei activități. Tot ceea ce pot să fac este să plâng. În prezent, condiția pielii feței mele este diagnosticată dermatologic că rosacee eritematoasa(cf. prof. dr. Călin Giurcaneanu). Tratamentele dermatologice nu aduc nici o îmbunătățire condiției pielii feței mele. Rosacea eritematoasă îmi distruge chipul. În aceste condiții, în iunie 2014 am solicitat domnului prof. dr. Ioan Lascăr un transplant facial și mi-a fost refuzat și trimis la dermatolog(care nu mă poate ajută cu nimic). La doar 46 de ani sunt prizonier în casă și nu îmi mai pot câștiga existența. Doresc să mi se facă un transplant de piele să pot trăi și munci din nou”, a încheiat constănțeanul.

Acesta a scris petiții în atenţia Președintelui României, Președintelui Senatului, Ministerul Sănătății și Presedintelui Casei Naționale de Sănătate, dar problema sa nu s-a rezolvat nici astăzi. A solicitat în petiții ca rozaceea eritematoasa să fie considerata boală care produce dizabilitate/ invaliditate deoarece ”te reduce la tăcere ca ființă umană, te izolează transformandu-te într-o persoana pe care nu o mai recunoști in oglindă”. ”Cui pot cere dreptate? Vreau să traiesc și să muncesc. Revendic dreptul meu la viață cu tot ce înseamnă ea fizic, psihic, economic și social. Singura mea vină este că vreau să traiesc”, a mai scris R.M. Pentru că nu s-a găsit o rezolvare pentru boala sa, acesta a deschis, pe 28 noiembrie a.c., la Curtea de Apel Constanța, o acțiune împotriva Ministerului Sănătății. Deocamdată, nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa foloseasca BURKA
2
5
taiati salariile uriase si nejustificate ale medicilor si dati legea ori la stat ori la privat
6
2
Sa plateasca si dermatologii care l-au tratat de acnee, inteleg ca este urmarea acelor tratamente.
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920