REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

A doua licitaţie: 430.000 de metri pătraţi de plajă, puşi la bătaie. Azi se deschid ofertele

A doua licitaţie: 430.000 de metri pătraţi de plajă, puşi la bătaie. Azi se deschid ofertele

Replica API 9 aprilie 2012 | 00:00 93

Apele Române au scos iar la închiriat sectoare de plajă de la Marea Neagră, ce totalizează 430.000 de metri pătraţi, în principal în staţiuni din sudul litoralului, după ce la finalul lui martie, la prima licitaţie, a fost adjudecată aproape toată plaja din Mamaia de către firme locale. Azi vor fi deschise ofertele pentru sectoarele licitate.

"Nu am calculat încă valoarea contractelor din prima licitaţie, însă în anii anteriori închirierea plajei de la Marea Neagră aduce cam 2 milioane de euro, din care jumătate se duc la bugetul de stat, iar jumătate la Apele Române", susţin reprezentanţii Administraţiei Bazinale Apele Române, citaţi de zf.ro. Până în prezent, după prima licitaţie au fost atribuite 34 de subsectoare de plajă cu o suprafaţă totală de aproximativ 155.000 de metri pătraţi. Acum aproape 393.000 de metri pătraţi de plajă în principal din staţiunile Năvodari, Eforie Nord, Eforie Sud, Olimp, Cap Aurora, Constanţa sunt scoşi spre închiriere pentru două sau mai multe sezoane. Pe de altă parte, doar 36.000 de metri pătraţi de plajă din Eforie Sud, Jupiter şi Mamaia vor fi daţi spre închiriere pentru un singur sezon, potrivit datelor de pe site-ul rowater.ro. Data limită de depunere a ofertelor a fost 6 aprilie, iar deschiderea ofertelor va avea loc pe 9 aprilie. Peste un milion de turişti atrage anual litoralul românesc în vacanţa de vară. Cei mai mulţi închiriază şezlonguri, umbrele, ski jeturi sau folosesc terenurile de tenis sau volei de pe plajă. Pe lângă hotelieri, plajele mai atrag şi firme care nu au activitate în turism, ci în manipulare mărfuri (Romned Port Operator), comerţ al echipamentelor pentru sectorul de telecomunicaţii (Activ GSM 2004) sau chiar fabricarea pâinii şi a altor produse de patiserie (Vanimar Srl din Constanţa). Plaja a devenit o afacere, aşa cum apreciază mai mulţi analişti. La un singur şezlong, un administrator de plajă câştigă 30 de lei pe zi, dar plăteşte o chirie de doar 1,3 lei pe zi pentru zece metri pătraţi. Companiile care administrează plajele din Mamaia, cea mai populară staţiune de pe litoralul românesc, câştigă doar din închirierea şezlongurilor 30 de milioane de euro în sezonul de vară deşi plătesc în total doar 4 milioane de euro pentru a folosi plaja luată cu chirie de la Apele Române, potrivit calculelor ZF. Cu toate acestea, rezultatele primei licitaţii arată că şi firme cu alt obiect de activitate reuşesc să închirieze sectoare de plajă. Un administrator de plajă este obligat să întreţină şi să igienizeze plaja închiriată, să menţină în condiţii bune dotărilor de pe plajă şi să interzică activităţile de comerţ ambulant pe plajă, potrivit Administraţiei Apelor Române.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272