REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

A fost aleasă firma care va reconstitui Castrul Roman din Ovidiu

A fost aleasă firma care va reconstitui Castrul Roman din Ovidiu

Replica API 6 mai 2019 | 00:00 999

Lucrări de 10 milioane de lei

Lucrări de 10 milioane de lei

Primăria oraşului Ovidiu va cheltui zece milioane de lei pentru lucrările de reconstituire a Castrului Roman, monument de însemnătate naţională. Contractul finanţat din fonduri europene a fost atribuit unei asocieri conduse de o cunoscută firmă dobrogeană, cu experienţă în reconstituirea monumentelor istorice. Reabilitarea sitului arheologic pentru introducerea în circuitul turistic ar urma să dureze 18 luni.

Primăria Ovidiu a atribuit pe 25 aprilie 2019 contractul pentru proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi executia de lucrări pentru obiectivul de investitii „ Servicii de proiectare (întocmire proiect pentru autorizarea executării lucrărilor şi proiect tehnic de execuţie, asistenţă tehnică din partea proiectantului pe durata de execuţie a lucrărilor) şi execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţie “Sit arheologic Ovidiu- conservare, reconstituire parţială şi punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman“”. Castrul Roman din Ovidiu este înscris în Lista Monumentelor Istorice 2016 la poziţie 363.

Cine sunt câştigătorii

La procedura simplificată de achiziţie iniţiată pe 27 decembrie 2018 au participat asocierea Actaeon Invest SA- Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL- Princer SA- Groma Societa di Ingegneria SRLS Napoli Sucursala Bucureşti şi asocierea Coral SRL- Remon Proiect SRL. Câştigătoare a fost desemnată asocierea Coral SRL din Tulcea (lider, reprezentată de Alexandru Florentin Bratu) şi Remon Proiect SRL din Bucureşti (reprezentată de Constanţa Cerna Carp). Cele două firme vor încasa pentru serviciile lor 9.901.032,89 lei, fără TVA.

Primăria oraşului Ovidiu a lansat în octombrie 2018 proiectul de reconstituire a sitului arheologic, prin integrarea în circuitul turistic a Castrului Roman, în urma unei finanţări europene de aproximativ 3 milioane de euro.

Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea Insulei lui Ovidiu, pe o suprafață totală de 7120 mp (domeniul public al primăriei fiind inițial de 2816 mp iar diferența a fost obținută prin 2 acte de donație).

Obiectivul este compus dintr-un castru roman (fortificație romană sec.VI), o bazilică paleocreștină care se află în afara zidurilor castrului, o așezare romană și un apeduct roman.

Investiția este împărțită în 3 obiective:

- Obiectivul 1 - Castru roman: a fost cercetat de arheologi începând cu anul 1979 și avea rolul de a proteja apeductul ce alimenta Tomisul (orașul Constanța de azi). Tomisul era străbătut de o rețea de canale-galerii, la o adâncime de cca. 15-17 m și o înalțime de 1,60 m, iar principala conductă pleca din Ovidiu, de unde erau captate o serie de izvoare, fiind opera armatei romane. Ca arhitectură, castrul are 4 turnuri la colțuri, 2 circulare și 2 dreptunghiulare. Cele 2 turnuri dreptungiulare au doar 2 laturi ieșite în afara incintei (particularitate nemaiîntâlnită la alte fortificații de acest gen. Cele 2 turnuri circulare ies foarte mult în afara incintei, interiorul turnurilor fiind de 4x4,5 m. Culoarul de intrare 1,8 m la exterior și la interior 1,3 m, podeaua în interiorul turnului fiind la o cotă mai joasă cu 0,5 m. Suprafața interioară a fortificației este de 2200 mp (55 x 40 mp) din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în acest moment. În incinta castrului a fost descoperit în anul 1984 un depozit monetar, cu piese de pe vremea împaratului Zeno (474-491). Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate și o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn. Va fi acoperit parțial cu o structură metalică ușoară și va avea dotări multimedia de ultimă generație, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecții, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii, etc.

- Obiectivul 2 - Bazilica romană (paleocreștină): a fost construită înaintea castrului roman, dar a fost descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetății. A fost indentificată în anul 1998 și cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ținutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Dimensiunile exterioare sunt de 20,5 x 8,5 mp (175 mp). Bazilica fost abandonată odata cu fortificația în perioada anilor 580 – 600 . Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora.

- Obiectivul 3 - Lucrări conexe : spații tehnice, digitalizare, grupuri sanitare, alei pietonale, parcări (10 parcări auto, 2 parcări pentru persoane cu dizabilități, 1 parcare pentru autocare).

R.C.

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/castrul-roman-de-la-ovidiu-va-fi-reconstituit-pentru-a-fi-inclus-in-circuitul-turistic-362329/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Il pupi in cur pe primar pt ca te duci cu cerseala si iti da si pe gura si pe nas, locul pe care ti la dat si ai ridicat un grajd l-ai vandut fara macar sa fie al tau locul ala. La munca nu iesi ca ai frezoane dar in schimb te duci la cerseala in primarie...
0
0
decebal baa sa scoateti la lumina si prostia si sa-i faceti o statuie care se pisa si dimineata sa va duceti sa va spalati pe ochi si sa cititi de pe soclu gravurile: aici dainuieste de mii de ani prostia eterna. ave si sa te chis in freza
1
0
Bv primare dale clasa la analfabetii care scriu aberatii...mai deschideti cate o carte de istorie nu dinalea de poker apoi comentati frustratilor! M E PSD
3
3
Istoria tarii noastre trebuie scoasa la lumina ! Este un act necesar si o prezentare in fata lumii intregi a vesniciei noastre pe aceste meleaguri !
7
0
Sunt bani de la Bruxelles. Daca aia sunt prosti sa-i dea, de ce sa nu-i cheltuim? Castrul asta nu intereseaza pe nimeni, dar ce conteaza? Europa plateste.
5
3
Alde Funda ... Scupra ... Giumba ? Daca or sa faca iar ca cu statuia de calcar a lui Ovidiu ... e clar !
8
1
Neinteresant esti un idiot. Felicitari primariei, fericitari primarului. Bravo!
6
4
Alo DNA-ul sunteti pe faza. La diamai tortul oferit de Romanes s-au inghesuit c-am multe firme de bucatari si arhitecti detasati din lojele sataniste. Iar avem BCA si betoane ca la CAPIDAVA? Chiar asa nu-i verifica nimeni pe acesti satanisti cu sabii si cu sortulete albe cu manusi.
4
1
Asta mai lipsea in Ovidiu, in rest avem de toate.
6
6
Felicitari primariei Ovidiu! Oare de ce acolo se poate face ceva cu bani europeni iar la Constanta, totul se ruineaza? De ce primaria Cta a avizat extinderea City Mall si nu a conditionat refacerea gradinii de vara Soveja si a amfiteatrului de pe malul lacului Tabacarie, unde pe vremuri se organizau spectacole de Muzica si Poezie, iar acum a devenit o mlastina scarboasa? Cand vor da socoteala nemernicii din primaria Cta care au slutit orasul in asa hal, de arata ca dupa razboi?
9
3
Gen: O fabrica in plm nu puteati sa o refaceti de la zero cu parcari si grupuri sanitare, o cantina pentru muncitori.... sau cacamas pe arheologia voastra de idioti, mancati cacat despre acum 2000ani si istoria se scrie azi, dar voi latrati la luna si mai mestecati niste ciolane degeaba
8
0
Sa vezi ce ,,inghesuiala" o sa fie la licitatia pentru refacerea Cazinoului!
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218