REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume

A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume

Replica API 24 iunie 2022 | 00:00 1045

Cea mai mare bacterie din lume, de 5.000 de ori mai mare decât „rudele” sale şi cu o structură mult mai complexă, a fost descoperită pe insula Guadelupa, în Marea Caraibelor, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science. Deși în mod normal bacteria este un organism unicelular care nu se vede cu ochiul liber, cea recent descoperită ajunge până la 2 centimetri lungime.

Thiomargarita magnifica măsoară până la 2 centimetri, seamănă cu o geană şi răstoarnă codurile microbiologiei, a declarat Olivier Gros, profesor de biologie la Université des Antilles şi coautor al studiului, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

În laboratorul său din campusul Fouilloles din Pointe-a-Pitre, cercetătorul prezintă cu mândrie o eprubetă care conţine mici filamente albe. În condiţiile în care dimensiunea medie a unei bacterii este de 2 până la 5 micrometri (1 micrometru = 0,001 mm, a mia parte dintr-un milimetru), aceasta „se vede cu ochiul liber, o pot lua cu o pensetă!”, explică el.

Cercetătorul a observat pentru prima dată bacteria în mangrovele din Guadelupa, în 2009.

„La început am crezut că este orice altceva în afară de o bacterie, pentru că ceva de 2 centimetri lungime nu poate fi o bacterie”, a povestit acesta.

Destul de curând însă, tehnicile de descriere celulară cu ajutorul microscopiei electronice au arătat că era într-adevăr vorba de un organism bacterian. Dar cu o astfel de dimensiune, explică profesorul Gros, „nu aveam nicio siguranţă că era vorba de o singură celulă” - o bacterie fiind un micro-organism unicelular.

O bioloagă de la acelaşi laborator a dezvăluit că aceasta aparţine familiei Thiomargarita, un gen de bacterii despre care se ştia deja că utilizează sulfurile pentru a se dezvolta. Iar cercetările efectuate la Paris de o specialistă de la Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) sugerează că aveam de-a face cu „o singură celulă”, a explicat Gros.

Convinsă de descoperirea sa, echipa a încercat o primă publicare într-o revistă ştiinţifică, care a refuzat-o. „Ne-au răspuns: Este interesant, însă avem nevoie de mai multe informaţii pentru a vă crede, deoarece dovada nu era suficient de solidă din punct de vedere al imaginii”, îşi aminteşte biologul, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920