REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

A mâncat FRUCTE de MARE în OȚET și... de asta a fost PRINS 'băut' la VOLAN

A mâncat FRUCTE de MARE în OȚET și... de asta a fost PRINS 'băut' la VOLAN

Replica API 12 aprilie 2021 | 23:41 2353

Un bărbat din Izlaz, din județul Alba, rămas fără permis de conducere pe litoral după ce a fost prins cu o alcoolemie de 0,08 mg/litru alcool pur în aerul expirat, a solicitat înlocuirea sancțiunii amenzii cu sancțiunea avertismentului și înlăturarea sancțiunii complementare a reținerii permisului de conducere și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Acesta a susținut faptul că a mâncat preparate specifice zonei, printre care pește, fructe de mare și icre, iar fructele de mare au fost gătite în oțet. De asemenea, la rubrica mențiuni, acesta a scris că a consumat și un pahar de vin pe plajă în urmă cu 12 ore și că nu dorește recoltarea de probe biologice de sânge.

foto: digi24.ro

Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, bărbatul a solicitat înlocuirea sancțiunii amenzii cu sancțiunea avertismentului și înlăturarea sancțiunii complementare a reținerii permisului de conducere și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. În motivarea plângerii, în fapt, petentul a arătat că a fost sancționat contravențional întrucât ar fi condus autoturismul sub influența băuturilor alcoolice, în urma testării cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,8 mg/l alcool în aerul expirat. Petentul a invocat excepția nulității procesului-verbal de contravenție, motivat de împrejurarea că agentul constatator nu a indicat ocupația și locul de muncă al contravenientului, nu a arătat toate împrejurările ce pot duce la aprecierea gravității faptei și nu a indicat societatea de asigurări sau măcar numărul poliței de asigurare ori data valabilității acesteia.

În calitate de turist se afla pe litoral, iar în seara respectivă se întorcea împreună cu familia de la Cherhanaua Tașaul din Năvodari, unde a mâncat preparate specifice zonei, printre care pește, fructe de mare și icre, preparatele din pește fiind servite cu mujdei, iar fructele de mare au fost gătite în oțet, iar la masă nu a consumat alcool iar la ultima oară când consumase alcool trecuseră mai mult de 12 ore.

Ce a decis instanța?

În ceea ce privește critica de nelegalitate semnalată de către petent, respectiv faptul că agentul constatator nu a precizat toate împrejurările care pot servi la aprecierea gravității faptei, instanța apreciază că este neîntemeiată. În cuprinsul procesului-verbal există o scurtă descriere a faptei în concret, astfel încât pot fi reținute informațiile esențiale cu privire la această faptă. În plus, instanța reține că împrejurările la care a făcut trimitere petentul reprezintă, în realitate, apărarea acestuia cum că nu a consumat băuturi alcoolice, ci fructe de mare cu mujdei de usturoi și gătite în oțet, apărare cu privire la care avea posibilitatea să facă mențiuni în cuprinsul rubricii destinate contravenientului „Mențiuni contravenient”.

Agentul constatator a aplicat petentului amenda minimă prevăzut în clasa a IV-a, respectiv 9 puncte de amendă, instanța apreciind că aceasta a fost corect individualizată, întrucât conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice are un grad ridicat de pericol social și este sancționată ca atare de legiuitor, fiind de natură a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Pentru considerentele arătate anterior, apreciind că procesul-verbal de contravenție este legal și temeinic întocmit, iar sancțiunea corect individualizată, instanța a respins plângerea formulată de către petentul A.C.I., ca neîntemeiată.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
otetul e un acid nu un alcool, daca spunea ca a mancat dulciuri cu maltitol era mai credibil dar atunci singurul scaun pe care s-ar fi asezat ar fi fost ala de wc
0
0
Hai ba.....0.0.0.09...
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102