REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

A mințit sau nu Corneliu Dică în dosarul mitei de 1,5 milioane de euro, al lui Gigi Chiru?!

A mințit sau nu Corneliu Dică în dosarul mitei de 1,5 milioane de euro, al lui Gigi Chiru?!

Ana Maria LIPAN, M.P. 5 iunie 2023 | 00:00 2912

Insolvenţa Eolica Dobrogea SRL, producătorul de energie eoliană deținut de controversatul afacerist Corneliu Dică, a generat falimente în serie. În paralel, există și un dosar pe rol  în care Corneliu Dică e judecat pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, fiind acuzat că a mințit în dosarul care îl viza pe Gigi Chiru, fost senator, cu privire la proveniența mitei pe care Chiru ar fi primit-o. Însă anchetatorii au demontat toate argumentele și declarațiile afaceristului, motiv pentru care i-au întocmit un dosar penal separat, pentru declarații mincinoase. De șapte ori a fost amânată pronunțarea în acest dosar, ultima amânare fiind stabilită pentru 27 iunie a.c.

A mintit sau nu Corneliu Dica in dosarul mitei de 1,5 milioane de euro, al lui Gigi Chiru?!Corneliu Dică

Corneliu Dică, patronul Eolica Dobrogea SRL, a fost trimis în judecată în 28 iulie 2021, pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. Concret, acesta ar fi dat mită fostului senator, pe vremea când acesta era șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, bani care au fost disimulați sub forma unor contracte de împrumut. Anterior ca Dică să ajungă în fața procurorilor, fostul senatorul Gigi Chiru a fost pus sub învinuire de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, spălare de bani și fals în declarații.

A mintit sau nu Corneliu Dica in dosarul mitei de 1,5 milioane de euro, al lui Gigi Chiru?!Gigi Chiru

Potrivit DNA, Chiru a fost urmărit pentru luare de mită şi spălare de bani, pentru că în 2010, când era şeful Inspectoratului în Construcţii Sud - Est, ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a favoriza grup de firme Eolica într-un proiect de construcţie de parcuri eoliene în Dobrogea. În urma cercetărilor, procurorii au aflat că Dică a mințit cu privire la proveniența banilor ajunși la Chiru.

Dosarul lui Dică încă este pe rol, iar judecătorul de caz pare să nu ajungă la un numitor comun: e sau nu Dică vinovat? A amânat de șapte ori pronunțarea în dosar, ultimul termen fiind stabilit pentru 27 mai.

A mintit sau nu Corneliu Dica in dosarul mitei de 1,5 milioane de euro, al lui Gigi Chiru?!

Decăderea Eolica Dobrogea!

Decăderea afacerii Eolica Dobrogea a început în 2011, când partenerii spanioli de la Iberdrola au anunţat că abandonează proiectul eolian de la Cogealac din cauza românilor din firmă.

A mintit sau nu Corneliu Dica in dosarul mitei de 1,5 milioane de euro, al lui Gigi Chiru?!

Eolica avea la data intrării în insolvenţă datorii totale de 86 de milioane de lei, din care 52 de milioane de lei numai către Iberdrola, 9 milioane lei către Primăria Cogealac şi alţi 30 de creditori. Eolica deţine în patrimoniu active din toate categoriile: imobile, participaţii la societăţi comerciale, autorizaţii de construire şi avize corelate producerii de energie regenerabilă iar în anii din urmă a ajuns cu afacerile din eoliene până la 12 milioane de lei.

Istoria unui scandal de miliarde de euro

În anul 2008, Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene cu o capacitate totală de 1.600 MW, se arată în sursa citată. Spaniolii anunţau atunci că vor finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. În 2011, spaniolii au început construcţia primului parc eolian în comuna Mihai Viteazu, din judeţul Constanţa, proiectat pentru o capacitate de 80 de MW. În 2012 însă, Iberdrola a anunţat că nu mai poate continua proiectele eoliene programate pentru piaţa românească, cu o valoare totală de circa 2,5 miliarde euro, din cauza partenerului Eolica. Era vorba despre parcul eolian Mihai Viteazul, de 80 de MW şi o deţinere majoritară în mai multe proiecte cu o capacitate totală de 192 MW, aflate în diferite stadii de dezvoltare.

Motivul supărării? Sub conducerea lui Corneliu Dică, Eolica Dobrogea a acţionat în instanţă Transelectrica şi ANRE, pentru că ar fi refuzat nejustificat să încheie un proces verbal privind îndeplinirea unor condiţii de racordare la reţea a parcului eolian de 600 MW de la Cogealac. Problema e că după puţin timp, asociaţii Eolica au renunţat la proces, în care erau cerute daune de 118 milioane de euro anual. Mai precis, susţineau că acţiunea în instanţă a fost iniţiată de administrator, respectiv Corneliu Dică, fără bază legală şi fără acordul asociaţilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
EOLICA ESTE ISTORIE. LA COGEALAC SE VA CONSTRUI PARCUL DE 800 MW, DE CATRE FIRMA DANEZA. PENTRU EOLICA SE DECLANSEAZA PROCEDURA DE DESCHIDERE A FALIMENTULUI. DICA ASTA ESTE UN PAGUBOS DE NOTA 100. DICA SI CU IUBITA MERITA SA PLECE IN VACANTA LA RAHOVA.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614