REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

A murit cântăreața irlandeză Sinead O'Connor

A murit cântăreața irlandeză Sinead O'Connor

A.F. 26 iulie 2023 | 21:11 2635

Cântăreața irlandeză Sinead O'Connor (56 de ani) a murit, anunță miercuri irishtimes.com. Artista a devenit celebră în 1990 datorită piesei 'Nothing Compares 2 U', compusă de Prince.

A murit cantareata irlandeza Sinead O'ConnorSinead O'Connor

Ea este cunoscută şi pentru faptul că a provocat o serie de polemici. Artista a declarat că a fost maltratată de mama ei în copilărie şi a criticat aspru Biserica Catolică, pe care a acuzat-o că nu a protejat victimele abuzurilor sexuale.

În 1992, ea a rupt la televiziunea americană un poster care îl reprezenta pe papa Ioan Paul al II-lea.

În urmă cu 5 ani a anunţat pe contul său de Twitter că s-a convertit la islam. „Vă anunţ că sunt mândră că am devenit musulmană. Este concluzia firească a parcursului oricărui teolog inteligent", a scris Sinead O'Connor. "Voi primi un nou nume. Va fi Shuhada'', a precizat artista, care şi-a schimbat deja numele în Madga Davitt.

Celebră pentru craniul său ras, Sinead O'Connor a dispărut treptat de pe scenă, încercând să se lanseze în muzica reggae, în 2005, cu albumul său 'Throw Down Your Arms', după ce s-a instalat o perioadă în Jamaica şi a explorat credinţa rastafariană.

În ultimii ani, ea şi-a expus stările de spirit pe reţelele de socializare, ameninţând cu justiţia foştii săi asociaţi, mărturisind problemele sale fizice şi mentale, împărtăşind gândurile sale suicidare, sau dezvăluind relaţiile sale complicate cu familia şi copiii săi.

A murit cantareata irlandeza Sinead O'Connor

Sinead O'Connor s-a născut la 8 decembrie 1966, în Irlanda. Copilăria ei a fost marcată de evenimente triste - divorţul părinţilor, apoi moartea mamei într-un accident. La vârsta de 15 ani, a fost remarcată de Paul Byrne, bateristul trupei irlandeze In Tua Nua, colaboratori ai trupei U2.

După ce a scris, în colaborare cu membrii trupei, single-ul "Take My Hand", Sinead O'Connor a părăsit şcoala pentru a se dedica unei cariere muzicale. Ulterior a studiat canto şi pianul la Dublin College of Music, potrivit site-ului bestmusic.ro.

În 1985 a semnat un contract cu Ensign Records şi s-a mutat la Londra. În anul următor, şi-a făcut debutul pe soundtrack-ul filmului "The Captive", împreună cu chitaristul The Edge de la U2. A produs primul album, intitulat "The Lion and the Cobra", acesta fiind desemnat drept unul dintre cele mai reuşite albume de debut ale anului 1987. Hiturile "Mandinka" şi "Troy" au fost îndelug difuzate de posturile radio de muzică alternativă.

Chiar de la începutul carierei, Sinead O'Connor a fost o figură controversată. Şi-a distrus multe relaţii în industria muzicală după ce i-a atacat pe cei de la U2, a căror muzică o numea "bombastică".

În 1990 a lansat albumul "I Do Not Want What I Haven't Got". Propulsat de single-ul "Nothing Compares 2 U" preluat de la Prince, albumul a impus-o drept un star cu drepturi depline.

A murit cantareata irlandeza Sinead O'Connor

A urmat o perioadă în care a refuzat să apară la emisiunea "Saturday Night Live" a canalului NBC şi şi-a retras numele din competiţia pentru Grammy Awards, deşi primise patru nominalizări - Best Album, Best Song, Best Female Vocalist, Best Alternative Album. Videoclipul piesei "Nothing Compares 2 U" a câştigat MTV Award pentru Videoclipul Anului, iar O'Connor a fost desemnată Artist of the Year în 1991 de publicaţia Rolling Stone.

A lansat "Am I Not Your Girl?" în 1992. După doi ani de pauză, timp în care se alătura turneului lui Peter Gabriel, în 1994 Sinead O'Connor se reîntoare la muzica pop cu LP-ul "Universal Mother".

În 1997 a lansat LP-ul "Gospel Oak" şi ''So far... the best of Sinéad O'Connor'', iar la jumătatea anului 2000 a apărut albumul "Faith and Courage". Doi ani mai târziu a fost lansat albumul "Sean-Nós Nua", aclamat îndelung pentru reîntoarcerea la tradiţia folk irlandeză, mai notează site-ul bestmusic.ro.

În 2003, a apărut dublul-disc "She Who Dwells..." catalogat drept "cântecul de lebădă" al artistei. A urmat o serie de colaborări în 2005, după care a lansat pe piaţă "Throw Down Your Arms", o colecţie de clasic-reggae care a ajuns numărul 4 în Billboard's Top Reggae Albums chart. S-a reîntors în studio anul următor pentru "Theology", apărut în 2007.

După o perioadă lungă a înregistrat albumul "How About I Be Me (And You Be You)?" lansat în 2012. Următorul material înregistrat a fost "I'm Not Bossy, I'm the Boss" (2014).

În iunie 2021, Sinead O'Connor a anunţat că renunţă la turnee şi că se va retrage din industria muzicală anul viitor, confirmând totodată că următorul ei album de studio, "No Veteran Dies Alone", va fi ultimul pe care îl va lansa, conform site-ului contactmusic.com.

Ea a scris, în câteva mesaje publicate pe Twitter, că va părăsi industria muzicală deoarece se simte "obosită", citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu-i nici o paguba! S-a dus o cretina convertita la Islam care a ales sa se stearga la cour cu viata ei!
6
2
A murit un om sarac cu duhul, altfel nu se explica anumite decizii ale ei. Ai mila Doamne de toti pacatosii !
4
5
Cine da negative să mă poopi in salam pe mine și pe turist.succesuri gugalanilor duși cu freza
2
6
Am vorbit cu ea când am frecat p**a in Europa vre 10 ani de zile și vreau să merg după ea la 2 m urgent
5
5
Multumesc mult. Am tradus cu google translate ce mi ai scris
5
6
Miai facut adolescenta mai frumoasa !Dumnezeu sa te odihnească!
12
3

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468