A murit comandantul fregatei „Mărășești“ – 111, comandorul Valentin-Marian Toma
A murit comandantul fregatei „Mărășești“ – 111, comandorul Valentin-Marian Toma
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDoliu în ForÈ›ele Navale Române! Comandantul fregatei „MărășeÈ™ti” – 111, comandorul Valentin-Marian Toma a murit în seara zilei de joi, 7 noiembrie, din cauza unor probleme de sănătate. OfiÈ›erul se afla din data de 2 august 2021 la comanda celei mai mari nave de război construite în România, iar la parada militară organizată cu prilejul Zilei NaÈ›ionale a României din acest an ar fi trebuit să conducă detaÈ™amentul Flotei din compunerea blocului de defilare al ForÈ›elor Navale. Valentin-Marian Toma era căsătorit È™i avea doi copii.
„Doliu în ForÈ›ele Navale Române! În seara zilei de joi, 7 noiembrie, din cauza unor probleme de sănătate, a trecut în neființă comandantul fregatei „MărășeÈ™ti” – 111, comandor Valentin-Marian Toma.
OfiÈ›erul se afla din data de 2 august 2021 la comanda celei mai mari nave de război construite în România, iar la parada militară organizată cu prilejul Zilei NaÈ›ionale a României din acest an ar fi trebuit să conducă detaÈ™amentul Flotei din compunerea blocului de defilare al ForÈ›elor Navale.
Statul Major al ForÈ›elor Navale transmite familiei îndurerate sincere condoleanÈ›e È™i o asigură de sprijinul necesar în aceste momente grele.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!“, au transmis reprezentanÈ›ii ForÈ›elor Navale Române.
Comandorul Valentin-Marian Toma, născut la data de 14 iulie 1973 È™i originar din localitatea PlopÈ™oru, JudeÈ›ul Gorj, a îmbrăcat haina militară pentru prima dată la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din ConstanÈ›a, pe care l-a absolvit în anul 1991.
Ulterior, a urmat cursurile Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Marină Militară, SecÈ›ia Arme sub apă, iar în anul 1996 a primit primul grad de ofiÈ›er.
A parcurs toate etapele necesare dezvoltării ca ofiÈ›er de marină, îndeplinind funcÈ›ii de execuÈ›ie È™i de conducere, atât la bordul navelor militare, cât È™i la nivelul comandamentelor.
După absolvire, a fost repartizat în funcÅ£ia de comandant de unitate de luptă artilerie È™i arme sub apă la Vedeta Torpiloare Mare 212 din cadrul Divizionului 126 Vedete Torpiloare din Mangalia.
În perioada 2000-2003, a încadrat succesiv funcÈ›iile de ofiÈ›er cu operaÈ›iile la Corveta 264 „Contraamiral EustaÅ£iu Sebastian” È™i comandant serviciu de luptă arme sub apă la Corveta 260 „Amiral Petre Bărbuneanu” din cadrul Divizionului 50 Corvete.
Apoi, timp de un an, a fost ofiÈ›er specialist în Biroul instrucÈ›ie la Comandamentul OperaÈ›ional Naval, iar în perioada 2004-2007 a încadrat funcÅ£ia de ofiÈ›er specialist în domeniul instruirii în Biroul planificare, evaluare È™i instrucÈ›ie în Statul Major al ForÈ›elor Navale.
Pregătirea profesională începută în anul 2000, prin participarea la cursul avansat pentru comandanÅ£i de nave, organizat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, a continuat, iar în anul 2006 a absolvit Cursul de ofiÈ›eri de stat major nivel tactic tip brigadă organizat de Universitatea NaÈ›ională de Apărare „Carol I” din BucureÈ™ti.
În perioada 2007-2009, a încadrat funcÈ›ia de ofiÈ›er secund la Corveta 264 „Contraamiral EustaÅ£iu Sebastian” din Divizionul 50 Corvete.
În perioada 2009-2012, a fost ofiÈ›er specialist în Biroul evaluare È™i instrucÈ›ie la Comandamentul Flotei.
În anul 2009, a urmat, timp de È™ase luni, „Colegiul de stat major – ForÅ£e Navale” în Newport, SUA, iar în anul 2011 a participat la OperaÈ›ia „Atalanta”, ca ofiÈ›er de stat major, în cadrul Comandamentului OperaÈ›ional de la Northwood din Marea Britanie.
Din anul 2012 până în anul 2014, a urmat studiile universitare de masterat, în domeniul ȘtiinÈ›e Militare, „Conducere interarme ForÈ›e Navale” la Universitatea NaÈ›ională de Apărare „Carol I”, iar după absolvire a fost promovat în funcÈ›ia de comandant al navei purtătoare de rachete „PescăruÈ™ul” din cadrul Divizionului 150 Rachete Navale.
În anul 2016, a fost numit în funcÈ›ia de È™ef Birou conducere operaÈ›ii din cadrul Componentei OperaÈ›ionale Navale.
Un an mai târziu, în 2017, a absolvit cursul Conducere ForÈ›e Navale, program postuniversitar de formare È™i dezvoltare continuă, la Universitatea NaÈ›ională de Apărare „Carol I” È™i, în acelaÈ™i an, a fost numit comandant secund la fregata „MărășeÈ™ti” – 111.
În anul 2024, a absolvit cursul „Conducere strategică” de la Universitatea NaÈ›ională de Apărare „Carol I”, Facultatea de Comandă È™i Stat Major.
De-a lungul carierei militare, a participat la numeroase exerciții NATO și NATO-PfP (Partnership for Peace), iar printre acestea se numără Strong Resolve, Allied Action, Cooperative Partner, Black Sea Partnership, Rescue Eagle, BLACKSEAFOR, Sea Breeze sau ASW LIVEX.
În semn de apreciere pentru rezultatele deosebite, obÈ›inute de-a lungul celor trei decenii de carieră, i-au fost conferite următoarele însemne È™i medalii: Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 È™i 25 de ani de activitate, distincÈ›ia „Omul Anului în ForÈ›ele Navale”, Titlul de „Veteran din teatrele de operaÈ›ii” È™i Emblema de Onoare a ForÈ›elor Navale.
Comandorul Valentin-Marian Toma era căsătorit și avea doi copii.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News