REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

A MURIT ELECTROCUTAT, după ce a PUS MÂNA pe un CABLU NEASIGURAT

A MURIT ELECTROCUTAT, după ce a PUS MÂNA pe un CABLU NEASIGURAT

Replica API 11 aprilie 2021 | 20:07 2448

Un eveniment tragic s-a petrecut la o carieră de piatră din judeţul Constanţa, acolo unde o persoană a decedat din cauza unui stop cardio-respirator provocat prin electrocutare. În acest caz, va fi tras la răspundere şeful de carieră, Sorin V., care nu a luat măsurile de securitate şi sănătate în muncă, ce i-au fost stabilite în sarcină prin fișa postului.

Cum s-a desfăşurat totul

Conform anchetatorilor, victima se afla la locul de muncă, respectiv la cariera de piatră situată în extravilanul satului Piatra aparținând societății angajatoare Eurostone. Din cauza ploilor din zilele anterioare, inculpatul Sorin V. șef de carieră, nu a dispus pornirea instalației de prelucrare a pietrei, ci a stabilit ca toți angajații să execute activități administrative, respectiv curățenie, la stația de concasare.

Victima nu purta nici un fel de echipament de protecţie

Victima, în conformitate cu dispozițiile superiorului său, a urcat în utilajul „bobcat” și s-a dus la instalația de prelucrare a pietrei, pentru a face curățenie lângă benzile transportatoare din componența instalației. Întrucât pe calea de deplasare a mini-încărcătorului se afla un cablu prelungitor poziționat pe jos, pe pământ, victima a decis să coboare din utilaj pentru a îndepărta cablul din raza de acțiune a utilajului pe care îl manevra. Victima, care nu purta niciun fel de echipament de protecție, în sensul că era desculț și fără mănuși, a coborât din cabina utilajului tip bobcat în care se afla, pentru a strânge cu mâna cablul respectiv, care era conectat direct la tabloul electric, ceea ce i-a provocat electrocutarea și căderea la sol. A fost chemată ambulanța însă deși echipajul de prim ajutor a procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare, acestea nu au avut succes, aceştia declarând decesul.

Decizia instanței

Instanţa a decis condamnarea firmei Eurostone la amendă penală de 232.000 lei pentru comiterea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Sorin V. , şeful de carieră, a fost condamnat la 2 ani și 2 luni închisoare pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614