REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

A murit Marian Traian Gomoiu, vestit biolog şi oceanograf român

A murit Marian Traian Gomoiu, vestit biolog şi oceanograf român

Replica API 25 februarie 2021 | 00:22 3033

Vestitul biolog și oceanograf, Marian Traian Gomoiu, a trecut în neființă. Acesta a fost membru titular al Academiei Române, iar în anul 2019, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța.

„Am aflat cu tristețe și compasiune vestea încetării din viață a domnului Acad. Prof. dr. Marian Traian GOMOIU, primul Guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în perioada 1990 – 1993.

Salvată în anii ’90 de la a fi transformată în marele grânar al țării, Delta Dunării a fost declarată rezervație a biosferei în cadrul Programului “Omul și biosfera” (MAB) al UNESCO, sit Ramsar, în cadrul Convenției privind Zonele Umede de Importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice și sit natural al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană în anul 2007, Delta Dunării a devenit și sit al Rețelei Natura 2000. Rezervația Biosferei Delta Dunării deține de asemenea, din anul 2000, și Diploma Europei pentru Arii Protejate, în cadrul Convenției de la Berna privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa.

Pentru toate acestea nu putem decât să mulțumim celui ce a fost Acad. Prof. dr. Marian-Traian Gomoiu, mereu alături de conducerea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării și în calitatea domniei sale de membru al Consiliului Științific, dar și prin multele lucrări și studii publicate, precum “Apercu Ecologique sur les Zones Humides. Cas particullier: Delta du Danube“ in 2004, alături de Onciu Teodore și Skolka M., “Present state of the benthic ecosystem in Razelm-Sinoie Lagoon Complex” în 2008 alături de Begun T., Opreanu P., Teacă A., “Zonele umede – abordare ecologică. Studii de caz: Dunărea-Delta Dunării – Câmpia de Vest a României” în 2010, alături de Ardelean A., Ardelean G., Ardelean I. D., Onciu Teodorea maria, Skolka M., Karacsonyi K. dar și multe altele.

Din partea conducerii și a colectivului ARBDD transmitem cele mai sincere condoleanțe și profundul regret pentru pierderea celui care a fost Acad. Prof. dr. Marian Traian GOMOIU, om de știință, cadru didactic, iubitor de natură, dedicat Deltei Dunării și oamenilor locului în special.

În aceste clipe grele, împărtășim durerea și suntem alături de familia îndoliată și de cei care l-au cunoscut și admirat.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis guvernatorul Ion Munteanu.

D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dumnezeu sa il aseze printre cei drepti!
1
0
Cine mai exploreaza acum oceanele Romaniei,unde ai plecat tu Marianeeeee????
1
2
Dumnezeu sa-l ierte . Sincere condoleante familiei
14
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614