REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

A murit Olga Duțu, reputat dascăl constănțean!

A murit Olga Duțu, reputat dascăl constănțean!

Replica API 28 iunie 2022 | 00:00 7493

Doliu în învățământul constănțean! Olga Duțu, fostul rector al Universității Spiru Haret din Constanța, fost inspector școlar și fost director al Liceului Pedagogic, a încetat din viață!

Olga Duțu este o personalitate cunoscută și complexă a Dobrogei, dascăl și scriitor constănțean de prestigiu.

A urmat cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, devenind profesor de liceu, apoi inspector şcolar general (1979-1989), inspector general în Ministerul Învăţământului. Şi-a dat doctoratul în Lingvistică, tema tezei fiind „Dezvoltarea comunicării orale la copii“. A fost director al Liceului Pedagogic și preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Filologice - filiala Constanţa.

A organizat zeci de conferinţe naţionale şi sesiuni ştiinţifice, cu participarea unor elite din literatură şi lingvistică. A publicat sute de articole, a susţinut referate şi comunicări în cadrul sesiunilor ştiinţifice şi congreselor organizate de Societatea de Ştiinţe Filologice, Grupul Român de Lingvistică Aplicată, Asociaţia Internaţională de Lingvistică Aplicată, Societatea Internaţională de Psiholingvistică Aplicată.

A evidenţiat importanţa adaptării verbale şi nonverbale la partenerul de dialog, prezentă la şcolarul mic (Barcelona, 1985), realizarea dialogului la vârsta şcolarităţii prin „sintaxa dialogată“ (Kassel, 1987), comunicarea copil-computer (Tescani, 2001). A fost prorectorul Universităţii „Spiru Haret“ şi prof. univ. dr. de limbă contemporană şi retorică la Universitatea „Ovidius“.

Este mama a doi băieți, Tibi Duțu - profesor la Universitatea „Spiru Haret“ și cunoscut muzician - și Mugur Duțu.

Lasă în urmă moștenire o carieră prodigioasă de dascăl și creator de școală, dar și de scriitor publicat, eseist și critic literar.

Cei care doresc să-și ia un ultim rămas bun o pot face de miercuri, 29 iunie, ora 13:00, în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Petru și Pavel”, iar slujba de înmormântare va începe joi, 30 iunie, ora 13:00 și va fi săvârșită de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Dumnezeu s-o odihnească și s-o călăuzească spre lumină!

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine denigreaza pe cine, noi spunem ca universitatea spiru haret e un gunoi de facultate
1
0
Citesc postarile de mai jos si sunt stupefiat. Dispute sterile, acuze nedrepte, jigniri sau dialoguri la distanta lipsite de orice substanta. Asta e tot ce pot spune niste forme de viata, acum, cand pleaca dintre noi una din cele mai distinse parsonalitati ale scolii constantene. Regret tot ce se intampla. Sunt sigur ca cei care o denigreaza acum nici macar n-au cunoscut-o...Dumnezeu s-o odihneasca in pace!
1
0
Am 12 clase dar miar fii rusine cu acest jeg de facultate spiru slobozz
1
1
o borfasa mai putin.toti directorii de la pedagocic,inclusiv actuala machi au fost sisintborfasi pesedisti notorii.spritzul haret,fabrica de hirti si de bouari.o s.o ia drequl cu spagi cu tot!
1
0
Mie mi ar fi rusine sa termin acest circ de facultate !
2
0
Si Dumnezeu sa o ierte pe doamna Dutu! Condoleante familiei!
0
0
Cred ca esti invidios ca nici pe aia n-ai reusit sa o termini. Adica esti mai p***t ca noaptea.
0
1
Cea mai p*****a facultate, Spiru Sange la tava Haret
1
2
Dumnezeu sa o odihneasca in Pace! A fost una dintre femeile de exceptie ale Constantei!
3
1
general de securitatea, asta ii era gradul cu care a iesit la pensie, de-acolo i se tragea respectul.
0
1
Dumnezeu sa o odihneasca in pace!
0
0
Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace! A fost o mare doamna, care a ajutat multi elevi sa ajunga undeva in viata
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367