REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

A murit Roberto Cavalli, designerul extravagant care a revoluționat industria modei

A murit Roberto Cavalli, designerul extravagant care a revoluționat industria modei

Virgil STOIAN 12 aprilie 2024 | 21:47 1083

Creatorul de modă Roberto Cavalli a murit la Florența, la vârsta de 83 de ani, după o lungă boală.

A murit Roberto Cavalli, designerul extravagant care a revolutionat industria modeiRoberto Cavalli

Designerul italian și-a lansat pentru prima dată produsele în 1970 și a dezvoltat un proces inovator de imprimare pe piele și denim, construind o afacere globală de modă și stil de viață cu modelele sale îndrăznețe, blugii învechiți cu bijuterii și rochiile sexy.

Cavalli provenea dintr-o familie de artiști,bunicul său Giuseppe Rossi fiind o figură principală a mișcării Macchiaioli, cu lucrări expuse la Galeria Uffizi din Florența.

Cavalli a studiat la Institutul de Artă din Florența, și-a lansat brandul de modă în 1970, dezvăluind prima sa colecție la Salon du Prêt-à-Porter din Paris, care a avut loc la Porte de Versailles și a deschis primul său mic magazin numit Limbo în Saint Tropez în 1972.

După o primă căsătorie cu Silvanella Giannoni în 1977, Cavalli a fost arbitru la Miss Universe din Republica Dominicană, unde a cunoscut-o pe concurenta Eva Maria Düringer, cu care s-a căsătorit în 1980. Ea a devenit principala lui colaboratoare și a fost numită director de creație în 1994. Împreună au avut trei copii, Rachele, Daniele și Robin. Cu prima soție, Giannoni, a avut doi copii: Cristiana și Tommaso.

Viața lui Cavalli a reflectat moda strălucitoare

Avea să navigheze pe Marea Mediterană cu iahtul său violet metalic RC, distrând prietenii și celebritățile – și au fost mulți care de-a lungul anilor l-au purtat pe Cavalli pe covorul roșu, de la Charlize Theron și Gwyneth Paltrow până la Madonna. Pufăind din trabucuri, nu i-a fost niciodată frică să vorbească și să-și exprime opiniile, fie că pune la îndoială minimalismul sau discută despre sex, imitații sau despre ceea ce el considera ca fiind o modă proastă.
Arta și fotografia, precum și animalele, au fost unele dintre principalele sale pasiuni. Un portret al designerului Julian Schabel realizat cu farfurii sparte a ocupat un loc principal în apartamentul său din Milano, iar vila sa întinsă de pe dealurile cu vedere la Florența a fost plină cu un amestec eclectic de piese importante, dintr-un tablou de Giovanni Boldini asigurat la o licitație în New York la o colecție rară de porțelanuri Gallé.

Motto-ul său: „Excesul este succes”

„Excesul este succes” a fost unul dintre citatele sale des menționate și el spunea fără sfială că nu putea sta în afara magazinului său din New York fără a atrage zeci de fani-clienți și că în timpul unui concert reunit al Spice Girls din 2008, întreg stadionul l-a ovațit cand a ajuns.

El a fost unul dintre primii designeri care a înțeles importanța de a-și invita clienții în lumea lui, așa cum spunea el. În 2002 a deschis un Just Cavalli Cafè, cu o bară de oțel proiectată de arhitectul și sculptorul Ron Arad, în celebrul Turn Branca din Milano, care a fost proiectat de Giò Ponti în 1933. Șase ani mai târziu, și-a deschis primul club în Florența într-o biserica desfințită din secolul cu ajutorul arhitectului Italo Rota.

În 2011, Cavalli a semnat licențe pentru mai multe categorii, inclusiv mobilier, tapet, gresie și textile pentru casă, lansând o linie de casă încă de succes și cu scopul de a mobila cluburile și cafenelele Cavalli planificate după Florența și Dubai.

În 2014, a scris o autobiografie numită „Doar eu!”. „Aceasta nu este o carte despre modă, este vorba despre un băiat dintr-o familie modestă care a obținut succesul datorită puterii sale puternice de voință”, a spus atunci Cavalli, reiterând scopul său de o viață, „de a face femeile să arate frumoase”.

Vorbind cu studenții de la Universitatea Oxford cu un an mai devreme, sosind cu avionul său privat Challenger 604, a spus că  „în spatele fabulosului iaht, a șampaniei, a petrecerilor, este un bărbat pe nume Roberto Cavalli, care a lucrat foarte, foarte mult să creeze această viață minunată”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272