REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.1° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea vaccinului Polidin care a salvat generaţii întregi

A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea vaccinului Polidin care a salvat generaţii întregi

Replica API 24 mai 2022 | 00:25 2068

Sylvia Hoișie, medicul care a inventat vaccinul Polidin s-a stins din viaţă azi dimineaţă la vârsta de 94 de ani. Deportată cu întreaga familie în 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria, pe când avea doar 14 ani, Sylvia Hoișie a supraviețuit celor 4 ani de lagăr și s-a întors în România.

Sylvia Hoișie

A studiat medicina la Iaşi, după care s-a angajat la Institutul Cantacuzino, în același oraș, unde a devenit unul dintre cercetătorii care, la începutul anilor ‘60, au inventat cunoscutul medicament Polidin, stimulator al imunităţii utilizat zeci de ani de o ţară întreagă, scrie antena3.ro.

În urma invenţiei, Sylvia Hoişie s-a ales cu un nume nou: „dna doctor Polidin”.

Iar munca de cercetare a continuat descoperindu-se chiar și utilizări spectaculoase până și în tratarea cancerului, iar pasul următor a fost unul revoluționar: OROSTIM-UL adică un derivat al Polidinului cu administrare pe cale orală, fără durerea înțepăturii de seringă la fel de celebră ca și leacul în sine.

A păstrat toată viața certificatul de inovator al Polidinului, alături de multe altele obţinute în urma celor 61 de ani dedicaţi medicinii şi cercetării.

Până la sfârșitul zilelor a locuit într-un apartament modest, cumpărat în rate, în cartierul ieșean Tătăraşi, dar „acasă” pentru ea a rămas mereu orășelul de munte din Bucovina.

În 2018, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România a fost decorată, alături de alți 43 de supraviețuitori ai Holocaustului, de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Decoraţiile le-au fost acordate „în semn de deosebit respect pentru suferinţele îndurate în timpul deportărilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ţinută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieţii, precum şi pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”.

Peste exact o lună, dr. Sylvia Hoișie ar fi împlinit 95 de ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va multumim pentru inventie!!! Drum lin spre cer.
0
0
Eu n-am auzit ca cineva sa se nasca de doua ori intr-o viata... Ai fost atat de profund, incat m-ai pus in dificultate...
1
0
.***i are Romania ! Si astia cu mass-media vanduta ne bag pe gat si ne intoxica zilnic cu " SLAVA UCRAINA ! " Oameni buni... noi suntem romani , nu rusi , nici ucrainieni , nici evrei si nici nemti ! Traiasca Romania romanilor ! PACE ! PACE ! PACE ! Nu ne tarati in razboiul slavilor ! Astia , dupa ce se vor impaca... vor tabara ca ulii pe Romania ! DUMNEZEU sa ocroteasca Romania ! Inca mai sunt destui patrioti ! Amin !!!
1
1
Ma mir ca nu a fost anchetata de DNA?.Aurolacii,interlopii,proxenetii sunt la putere in Ro.
3
0
Asemenea oameni se nasc o data in viata .Onoare fostei m**i Doamne..Romania a pierdut un om glorios
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369