REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

ABADL și Primăria Constanța își dispută mai multe terenuri. Unul dintre acestea este la Pescărie, iar altul în zona Cazino!

ABADL și Primăria Constanța își dispută mai multe terenuri. Unul dintre acestea este la Pescărie, iar altul în zona Cazino!

Replica API 10 august 2019 | 14:50 639

Administrația Bazinală Dobrogea Litoral se chinuie de câțiva ani buni să recupereze niște terenuri aflate pe litoralul românesc de la Primăria Constanța. Terenuri care, din varii motive, au ajuns în proprietatea adminsitrației locale. Unul dintre acestea se regăsește la Pescărie și are o suprafață de 25.971 mp și a ajuns la municipalitate pe vremea fostului primar, Rdau Mazăre, care intenționa să costruiască o pescărie. Proiectul a rămas și astăzi în picioare, fiind continuat de Decebal Făgădău. În 2016, Adminsitrația a deschis acțiune în instanță, la Tribunal, cu obiectul revendicare imobilară, în speranța că imobilul în cauză va ajunje îna dministrare instituției. În zadar. A pierdut acțiunea, recent fiind înregistrat și recursul, la Curtea de Apel. Un alt teren este cel care a ținut, mult timp, primele pagini ale ziarelor. Vorbim despre plaja din zona Cazino adminsitrată de Sorina Hortolomei și care a fost cumpărată în urmă cu mulți ani, de la Primărie, prin dispoziția lui Radu Mazăre, la preț subevaluat. În acest caz, dosarul a fost suspendat până când magistrații se vor pronunța definitiv în dosarul în care Mazăre și Hortolomei sunt acuzați de spălare de bani.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța în 2016, Adminsitrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinala de Apa Dobrogea -Litoral (ANAR-ABAD) a chemat în judecată pe pârâții Primăria Constanța și Statul Român prin Ministerul Finanțelor, solicitând instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța să dispună restituirea imobilului teren – plaja litoralului românesc în suprafață de 25.971 mp, situată în Constanța, zona Spectrum-Pescărie, în patrimoniul public al statului român și în administrarea reclamantei. De asemenea, se solicită radierea din cartea funciarăă amențiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris, aferent terenului în suprafață de 25.971 mp. ABADL a invederat instanței că plaja litoralului românesc este nominalizată în mod expres în HG nr.1705/2006 ca fiind imobil aflat în domeniul public al statului, dat în administrarea Apele Române, care are dreptul și obligația de a intreprinde toate acțiunile necesare în vederea protejării patrimoniului public, susținând că plaja litoralului românesc se află în parte în posesia municipiului Constanța, care a intabulat în favoarea sa dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 25.971 mp.

Ministerul Finanțelor a depus întâmpinare și și-a exprimat acordul cu privire la demersul ABADL, susținând că aceasta are dreptul și obligația de a intreprinde toate acțiunile necesare în vederea protejării patrimoniului public. În mai 2019, Tribunalul Constanța a respins acțiunea ABADL, pentru simplu fapt că apărarea în justiție a proprietății reprezintă o obligație care revine titularului dreptului de proprietate, respectiv Ministrul Finanțelor, și nu a ABDAL.

Acțiunea în instanță a fost depusă după ce DNA, care-l ancheta pe Mazăre, a impus ABADL să recupereze bunul.

”Am pierdut pe fond, urmează recursul. Dar vom câștiga, pe toate le-am câștigat. Este un teren al statului, apăr drepturile statului. Când a fost depusăa cțiunea în instanță, al cererea DNA, eu nu eram director”, a spus, pentru Replica, Hristu Uzun, șeful ABADL. Administrația a formulat recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța. De precizat faptul că Radu Mazăre voia să contruiască în această zonă o pescărie. Proiectul a fost preluat de Decebal Făgădău.

ABADL revendică și terenul de la Cazino administrat de Sorina Hortolomei, vândut de Radu Mazăre la preț subevaluat

De precizat faptul că, pe rolul instanțelor de judecată se află, în acest moment, 11 procese prin intermediul cărora ABADL încearcă să revendice anumite suprafețe de plajă, atât în Constanța, cât și în Tuzla, Eforie și Costinești. Unul dintre acestea este terenul de la Cazino care apare în dosarul de spălare de bani al lui Radu Mazăre și al Sorinei Hortolomei.

Porțiunea de plajă adminsitrată de societatea Sorina Gina Hortolomei Moscu, respectiv Mehmetoglu SRL estye revendicată de ABADL, însă dosarul de la Tribunal este suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului penal 2310/118/2015. Speță în care Radu Mazăre a fost cercetat pentru infracțiunea de spălare de bani, fiind acuzat de procurori de înstrăinarea unor terenuri din staţiunea Mamaia la preţuri subevaluate. El a fost condamnat, de Tribunal, la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare, iar Sorina Gina Hortolomei Moscu a fost condamnată la 2 ani și 11 luni. Firma sa, SC Mehmetoglu SRL, a fost condamnată la pedeapsa complementară a suspendării activităţii pe timp de 3 luni şi pedeapsa complementară a interzicerii pe timp de 3 ani, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice prevăzute de lege. În aceleași dosar au mai fost cercetate și alte două firme ale Sorinei Hartolomei, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA. În cazul celor trei societăţi al căror reprezentant era Sorina Gina Hortolomei Moscu, magistraţii Tribunalului Constanţa au dispus condamnarea acestora la plata unor amenzi penale, în cuantum de un milion de lei, precum şi pedeapsa complementară a interzicerii, pe perioade între un an şi trei ani, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice prevăzute de lege. Instanţa de judecată a desfiinţat contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor respective şi a dispus restabilirea situaţiei anterioare încheierii acestora, în sensul predării terenurilor libere de orice sarcini către Primăria Municipiului Constanţa şi restituirii preţului vânzării.

Mazăre ar fi îngăduit vânzarea unui teren de 11.890 metri pătraţi de teren din zona Cazino către SC Mehmetoglu SRL, teren ce face obicetul dosarului deschis de ABADL. La data de 31 mai 2007, Sorina Gina Hortolomei-Moscu şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un alt teren, în suprafaţă de 502,81 metri pătraţi, cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante tot de Hortolomei-Moscu. Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestora.

Astfel, la Tuzla, vorbim despre o suprafață de teren de pe faleză. Dosarul se află din 2015 la Tribunal și încă se judecă pe fond, cu termen în 13 septembrie. La Eforie Nord se revendică un teren din zona Belona. Judecătoria Constanța a admis, anul trecut, cererea ABADL și a obligat Primăria Eforie prin primar să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român și în administrarea ABADL, terenul de pe faleză, în suprafaţă totală de 19.072 m.p. Decizia nu este definitivă.

Ce terenuri mai revendică Apele Române!

În Constanța, ABADL revendică plaja situată la Nord de Prelungirea Ion Rțiu și la Sud de Prelungirea Bucovinei. Include și zona ZOOM Logistic. Dosarul se află pe rolul Tribunalului. Un alt teren este situat la sud de strada Cirprian Porumbescu și la Nord strada LT.GH.Economu. O lată porțiune de plajă revendicată de ABADL este la Cazino, în stațiunea Mamaia. În acest caz, drept de proprietate are, în prezent, municipiul Constanța, dar drept de administrare are RAEDPP și drept de folosință Cofetăria-Pizzeria Mimoza SRL. Dosarul se află la Tribunal. Un alt teren tot în zona Cazino este cel administrat de Best Hotels Tours SRL. Dosarul se află pe rolul Tribunalului din 2017.

Și înEforie Nord se revendică două porțiuni de plajă: una vizează zona Acapulco-Steaua de Mare, iar cealaltă este situată în zona hotelurilor Riviera, respectiv Maria. Și la Eforie Sud revendică ABADL un teren. Acesta este situat în zona Capul Turcului-Hotel Riviera/hotel Maria. Termen în dosarul d ela Judecătorie este pe 2 septembrie.

În Costinești, ABADL revendică o suprafață de pe faleză, situată la nord de Restauratntul Valea Pescarilor până la limita cu Comuna Tuzla. Dosarul este pe rolul Tribunalului din 2017.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
are ordin sa dea falezele baietilor destepti? Unde au fost pana acum, cand s-au facut hoteluri pe nisip? La Tuzla, au blocat un proiect european aprobat, de cca 1,5 milioane euro! Cine plateste? Si ne miram de ce in Romania nu se acceseaza fonduri europene!
0
0
...si copiiilor lor !
1
0
Daca vin aia de la dna si spun ca trebuie sa ia abadl ul si bulevardul tomis, astia sunt in stare sa dea primaria in judecata si sa l ceara. S au suit machedonii in copac
4
3
A inceput batalia cipanilor din Primarie cu cipanii din ABADL...
14
1
apele aromane vor mai multe locuri de baldachine pt cipanii din neam
15
1
Ai ucis gramatica
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272