REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

ABC VAL-ul lui Costea, în CONFLICT de INTERESE, după ce a CÂȘTIGAT un CONTRACT cu BANI EUROPENI

ABC VAL-ul lui Costea, în CONFLICT de INTERESE, după ce a CÂȘTIGAT un CONTRACT cu BANI EUROPENI

Replica API 17 iulie 2021 | 00:00 6782

În urma unei licitații, ABC Val a câștigat un contract cu Asociația Română pentru Dezvoltare Durabilă Constanța (ARDD) pentru construcția a 3 puncte de informare a vizitatorilor ariilor natural protejate la Cernavodă, Murfatlar și Băneasa. Procedura a avut loc în urmă cu 8 ani, valoarea contractului fiind de 755.077,79 lei, plus TVA de 181.218,66 lei. După ce s-a bătut palma, Curtea de Conturi a luat la puricat documentele în baza cărora s-a derulat tranzacția, auditorii constatând că ABC Val, și un alt participat, Ro Mat Construct, s-au aflat în conflict de interese. Aveau același acționariat, respectiv Vasile Costea. Acestea fiind spuse, afaceristul ar putea fi sancționat prin returnarea sumei de peste 600.000 lei, după ce s-a aplicat proiectului o corecție de 100 % din valoarea contractului de lucrări, considerându-se că suma de 708.004 lei este neeligibilă. Așa că, afaceristul ar putea fi obligat să restituie suma de bani, după ce s-a aplicat o corecție proiectului o corecție de 100 % din valoarea contractului de lucrări, considerându-se că suma de 708.004 lei este neeligibilă.

ABC Val, câștigătoarea unui contract încheiat cu ARDD

Asociația Română pentru Dezvoltare Durabilă Constanța ( ARDD) a aplicat, în urmă cu 10 ani, și a beneficiat de o finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Finanțarea s-a acordat pentru construcția a 3 puncte de informare a vizitatorilor ariilor natural protejate la Cernavodă, Murfatlar și Băneasa. În urma unei licitații, la care au participat ABC Val, Ro – Mat Construct S.R.L. și Opal S.R.L, cea dintâi a ieșit câștigătoare. Reprezentantul legal al ABC Val S.R.L., a declarat, pe propria sa răspundere, că nu constituie un grup de interese, mai precis că societatea nu este membru al nici unui grup sau rețele de operatori economici. Contractul de lucrări s-a derulat în perioada august 2013 – aprilie 2015, cele trei centre de informare fiind realizate conform proiectului.

ABC VAL s-a aflat în conflict de interese, deoarece a mai participat la licitație o altă firmă a lui Costea: s-a aplicat corecție de 100 %

În perioada mai – iunie 2015, ARDD a fost supusă unui control al Curții de Conturi, având ca obiect verificarea procedurii de achiziție publică în baza căreia a fost încheiat contractul de lucrări între părți. Auditorii au luat la puricat documentele, constatând că ABC Val, și un alt participat, Ro Mat Construct, s-au aflat în conflict de interese. Aveau același acționariat, respectiv Vasile Costea.

Curtea de Conturi a apreciat că a existat un conflict de interese între acești doi ofertanți și a recomandat o corecție de 100 % din valoarea contractului nr. 6/09.07.2013, corecție ce cuprindea și suma ce face obiectul prezentei cauze. Acestea fiind spuse, afaceristul ar putea fi sancționat prin returnarea sumei de peste 600.000 lei, după ce s-a aplicat proiectului o corecție de 100 % din valoarea contractului de lucrări, considerându-se că suma de 708.004 lei este neeligibilă.

ARDD a contestat decizia Autorității de Management pentru Programul Sectorial de Mediu, dar a pierdut

ARDD a formulat cererea de rambursare a plăților, dar Autoritatea de Management pentru Programul Sectorial de Mediu nu a autorizat plata sumei. motivul refuzului a fost tocmai existența acestui conflict de interese între doi dintre participanții la procedura de ofertare: ABC Val S.R.L. și Ro – Mat Construct S.R.L. A fost întocmită de către Autoritatea de Management POS – Mediu Nota de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare nr. 4-61/14.01.2016, în care s-a reținut că sunt incidente privind Conflictul de interese și s-a aplicat proiectului o corecție de 100 % din valoarea contractului de lucrări, considerându-se că suma de 708.004 lei este neeligibilă. Ulterior, s-a realizat o revenire la nota de constatare, în care s-a menționat că valoarea creanței existentă împotriva ARDD și rezultată din aplicarea corecției financiare este de 616.029,27 lei. ARDD a mers la Curtea Supremă, solicitând anularea deciziei emisă de Autoritate, însă acțiunea a fost respinsă definitiv. S-a reținut, astfel, culpa ARDD , neobservarea prevederilor legale cu referire la existența conflictului de interese între participanții la procedură.

Asociația cere banii de la ABC Val

Așa se face că ARDD cere recuperarea banilor chiar de la firma aflată în conflictul de interese, în speță ABC Val. Vorbim despre suma de 616.029,27 lei. Pe fond a pierdut, urmând să se judece recursul .

Vasile Costea a fost acționar, cu 75 % din capital, la Ro Mat Construct, alături de Nicolae Bogdan Grădinaru, până în 2016, atunci când s-au retras și au vândut acțiunile Mihai George Orman, acesta devenind unic asociat.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O FIRMA DE DAT TEPE COLABORATORILOR! NISTE EXCROCI !
0
0
Mafiotul care ii cara luiMazare banii cu sacosa.
0
0
ABC ,OPAL, Cum dracului se face ca tot castiga desi ce este in urma lor este jale. Directoarea economica de la ABC stie cum si-a facut casuta ? Daca sunt oamenii bara bara cu sistemul !
2
0
Dale de granit ? Ei sunt ?
8
0
Mai este un birou de informare a turistilor care trec prin zona si nu le deschide nimeni usa.De cand sa infiintat acest birou acea doamna care doarme non stop isi ia banii de la Primaria Cernavoda...Deci un alt birou de frecat menta in primarie.
10
0
Firma asta trebuie bagata la puscarie cu toti angajatii si directorii ei
16
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468