REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Abrogarea pensiilor speciale. Grefierii din Constanța au ieșit în stradă, amenință cu blocarea instanțelor și parchetelor

Abrogarea pensiilor speciale. Grefierii din Constanța au ieșit în stradă, amenință cu blocarea instanțelor și parchetelor

Replica API 19 decembrie 2019 | 01:10 426

Eliminarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate și nu numai scoate grefierii în stradă. Aceștia amenință cu blocarea instanțelor și parchetelor, dacă legea va fi abrogată.

La Constanța, grefierii au organizat un protest spontan, începând cu ora 10. ”Abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate va genera masive mișcări de protest care vor conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete”, a transmis Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

Poziția președintelui Curții Supreme

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție ia act cu îngrijorare de intenția Guvernului și a Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților, precum și de confuzia indusă, voit sau nu, în spațiul public prin referirea la acestea ca fiind ”pensii speciale”.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție reamintește că indemnizația tuturor judecătorilor și procurorilor din România are natura juridică a unui drept salarial, calculându-se și plătindu-se integral contribuția de asigurări sociale, precum în cazul oricărui alt salariat, astfel încât susținerea că pensiile magistraților nu sunt bazate, fie și în parte, pe principiul contributivității, motiv pentru care s-ar impune să fie eliminate, este inacceptabilă.

Demersul puterilor executivă și legislativă este și în vădită contradicție cu jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care a invalidat o inițiativă cu efect similar, arătând tocmai faptul că pensiile de serviciu ale magistraților fac parte din ansamblul de garanții de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independență și imparțialitate al autorității judecătorești în ansamblu și al fiecărui magistrat în parte.

”Un astfel de demers legislativ afectează grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia și este cu atât mai nepotrivit cu cât autoritatea legiuitoare a decis doar cu câteva zile în urmă amânarea intrării în vigoare a dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților cu doi ani, recunoscând astfel din nou, implicit, rațiunea și necesitatea existenței pensiilor de serviciu ale acestora. Intenția de mai sus a Executivului și a Legislativului, combinată cu reluctanța Guvernului de a respecta autonomia instanței supreme în adoptarea propriului proiect de buget vin în contradicție nu numai cu valorile fundamentale asumate de întreaga arhitectură instituțională a României pentru susținerea independenței justiției și a statului de drept, dar, prin efectele lor indirecte, acestea sunt de natură a veni în contradicție cu voința exprimată cu claritate de poporul român la referendumul din 2019, al cărui spirit, dacă nu chiar literă, a fost tocmai evitarea oricăror ingerințe ale ramurilor cu încărcătură politică ale puterii de stat în justiție. Facem un apel la celelalte puteri ale statului să își asume valorile apărării independenței justiției și garantării unui serviciu public al justiției de calitate nu numai la nivel declarativ, ci în mod efectiv și concret, inclusiv în ceea ce privește corecta finanțare a sistemului judiciar și dreptul la pensie de serviciu al judecătorilor și procurorilor, drept care nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile la care aceștia sunt supuși tocmai pentru asigurarea independenței și imparțialității lor, dar și pentru condițiile concrete în care se desfășoară activitatea judecătorilor (supraîncărcare, sedii improprii, boli profesionale, inflație legislativă ș.a.m.d) și care le afectează în mod real sănătatea, cu impact direct asupra duratei vieții profesionale. Susținerea publică nu trebuie obținută prin mijloace populiste, de natură să producă efecte grave pe termen mediu și lung asupra unui serviciu public care deservește milioane de cetățeni; ea trebuie realizată onest, loial și prin cooperarea tuturor puterilor statului. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție va convoca Secțiile Unite pentru analizarea acestei situații și va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituția României și de lege pentru protejarea autorității judecătorești împotriva oricărui demers apt a-i afecta independența și, mediat, a dreptului cetățenilor la un act de justiție modern, eficient și în acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public”, a transmis președintele ÎCCJ, Corina Alina Corbu,

Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare.

Proiectul USR prevede abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca nu le convine sa plece. Cu ce drept au parte de pensii speciale ? Au impresia ca munca lor este mai grea decat celor de pe santiere ? Nu le este rusine ?
2
3
pai de greva nu au nevoie ca doar toate drepturile si mai ales cele salariale si le dau prin hotarari judecatoresti imediate nu dupa 7 ani ca la alte dosare, politica nu fac ha ha ha, sa fim seriosi iar afaceri au la greu dar pe numele rudelor!!! Asa ca mucles ciocoilor!!!
1
1
Sa ma cac pe mainile alea care cara carucioare cu dosare masluite de procurorii plmele.Justitia zdrentelor din Romania.
6
5
Vazut sefi minieri cu pensii speciale la 45-55 pensionati.
3
0
Te inseli, Lavinia! Grefierii au cu totii studii superioare juridice. Si nu, nu dam hotarari, dar motivam la greu, emitem mandate de arestare, mandate de perchezitie, interceptari convorbiri telefonice. Habar nu aveti, dar aruncati venin pe anonim.... Ia sa puna "putorile bugetare" pixul jos sa ramana cutitarii, violatorii, proxenetii, pedofilii, dealerii de droguri in libertate. Ca doar na, va descurcati voi si copiii vostri cu ei cumva!
5
9
Acest drept, pensia speciala, a fost dobandita cu concurs, pentru merite deosebite, pentru jertfa in apararea tari? Pai si atunci? Minerii nu sunt si ei oameni? Propun pensii speciale pentru mineri, nu pentru de alde stat la caldurica.
10
1
Cui nu ii convine sa isi dea demisia, auzi la ei... Da ce pula mea aveti stea in frunte? Este democratie si sunteti liberi sa profesati orice nu sa stoarceti statul de bani, la privat cu voi daca nu va convine
15
5
Parerile sunt multe. intradevar unii nu au dreptul la: greva, politica, firme, etc. si trebuie sa fie recompensati cumva.
4
8
Daca tot aveti salarii mari, de ce sa aveti si pensii speciale? Veti avea pensii conform contributivitatii. De ce greva? Sa facem si noi grva. Sa nu mai primim copiii la scoala sau la spital pentru ca vrem si noi pensii speciale.
10
2
Daa , dactilografele tribunalelor merita pensii speciale !! Ba esti prost ? La munca , fetelor!!
14
2
Sa vina iubitori de militie sa plateasca pensiile astora, multi sugatori de militieni la articolul cu baiatul impuscaf in cap, dobitoci
4
7
cititi foile din articol, pensia medie speciala este de ATENTIE 4389 !!!! Cum a fost calculata aceasta pensie oare? si pentru@ pt. mari si pentru altii s-au schimbat reguluile cand s-au taiat salarii cu 25 la suta sau cand s-au impozitat pensii amarate!!
5
2
grefieri cu studii medii, sau superioare cumparate la kg- ati auzit de doctorii ce mor, la propriu, dupa garzi prelungite- din dorinta de a salva vieti omenesti sau, mai trist, de a-si asigura lor si familiilor sale un trai cat de cat decent?, voua nu va este rusine- cu ce sunteti voi superiori doctorilor care si-au tocit coatele pe bancile facultatii si care continuu, dau fel si fel de examene?, ati auzit de bun simt- va bucurati de banii furati- aceste pensii sunt cionstituite din banii furati din buzunarele noastre. Te-ai bucurat de un salariu mare, automat si pensia- pe baza contributiei
11
6
@toti grefierii "dejtepti", potenti si plini de intelepciune si diplome, si care sunt domne ingraditi saracii de legi nedrepte pentru adevarata lor valoare. merge-ti in mortii vostrii si faceti orice altceva in piata libera si castigati jde mii de euro pe inteligenta si flerul vostru in adaceri. lasa-tii pe altii care sunt multumiti cu salariul ala.
15
2
BA LABA TRISTA: NICI FUNCTIONARII PUBLICI NU AU VOIE SA DESFASOARE ALTE ACTIVITATI SI NU URLA CA SUNT VICTIME CA VOI. ASA CA POTI SA O SUGI TU JAVRA ORDINARA.
10
10
Mai pula proasta, grefierii nu au voie sa desfasoare alte activitati decat cea pentru care sunt platiti. Tu muistule poti sa sugi pula in timp ce mananci cacat.
8
20
Uitati cat a trambitat ciroza galbena si drogatii de la usr cu pensiile speciale, nu era zi sa nu latre despre pensii speciale. Si acum ce facusi bre Orbane cel Bun sau bre Catule, v-ati dat indarat. Bai ciroza galbena , terminati odata cu minciunile si cu PROPAGHEAZA, ca i-ati spalati pe creier pe multi prosti.
9
9
Nu sunt in masura sa judec cine, cum si cat merita. Ca sunt lacune legislative, discrepante salariale, lege neunitara a salarizarii, da, sunt de acord. Dc toti suntem contra unor categorii salariale cand trebuie militat sa fim toti ca si ei. Nu trebuie sustinut sa taie la unii ci militat pentru cresteri la ceilalti. Tara europeana-salarii europene. Vrajba dintre oameni- bucuria politicienilor.
12
1
Ce interzicere si limitare au acceptat niste GREFIERI bai asta !! Revino bai cu picioarele pe pamant si nu mai face speciala o meserie banala ! Nu merita nicio pensie speciala pt ca in fapt grefierii nu fac numic special. De mult trebuia spus adevarul asta! Si faptul ca spui ca blochezi instantele este deja o amenintare la adresa securitatii nationale ! In rest, spor la blocarea lor si mai vb dupa ce va sunt talhariti copii de xerbedeii
16
3
Toate toapele cara carucioare cu dosare facute de panaramele de procurori.Sa ma cac pe vou si pe cei care au facut un maldar de dosare sa le carati voi necalificatiilor !!!
15
5
Observ ca este plin de cretini in comentarii. unul mai expert ca altul, dar nimeni dintre acestia nu s-a obosit sa citeasca acel comunicat si sa observe motivele protestului.
5
16
Cand si-au ales meseria asta au acceptat interzicerea si limitarea unor drepturi fundamentale stiind ca vor primi, in compensatie, o pensie speciala. Daca s-a schimbat regula in timpul jocului poate apela la dreptul la greva. Ca si tine, mari. Cu m mic, cum si scris tu...
7
18
Cind au ales meseria asta stiau ca e de munca !---sa-si schimbe jobul nu sa ceara pensie necuvenita !
21
3
Sa le sugeti p.u.l.a. la GREFIERI pana le-o ramane de 1 metru
17
27
Terminati cu tampeniile de pensii speciale, de serviciu, etc. Nu urlati ca voi munciti peste program, in toata lumea civilizata munca suplimentara este ori remunerata corespunzator ori beneficiezi de zile libere.
25
13
Cat contribui atat primesti! Ce-i cretinismul asta cu specialele? Doar academiciana si cu carmaciul aveau pretentii "speciale". Si uite cum au sfarsit!
29
1
Mergi la privat
23
4
Muie multa astea care vor pensie spciala ca tot fraca martanu degeaba
25
2
Este foarte normal sa nu existe pensii speciale. Aaaa.. .daca un judecator judeca corect si drept ,da ,e special ,dar eu nu am vazut pana acum. Pai cum un judecator de da unui talhar 5 ani, altul da 2 ani, altul il achita. Chiar sunt speciali dar nu judecatorii, ci talharii
34
2
sa le fie rusine!cu ce sunt mai presus de ceilalti romani care muncesc in alte sectoare?
31
2
Pensii bazate pe contributivitate! Altfel nu se mai poate! Cum e posibil sa existe in Romania pensii mai mari ca salariul lui Trump, adica cca 33000 usd lunar?
35
3
Mi se pare normal sa primesc pensie superioara, pt ca lucrez ore suplimentare neplatite, am studii sup economice, uneori sunt nevoita sa merg si in weekend la munca si mai sunt obligata sa suptot la judecatori libidinosi.
9
31
Ce e mai buna: ciuma rosie sau ciroza galbena? Ati luat plasa!!!!
23
15
un amarat care lucreaza in industrie sau economia privata , sta in fiecare zi cu morcovul in cur , ca s-ar putea sa ramana fara loc de munca. Putorile bugetare vor : salarii de zeci de mii de lei , vochere de vacanta si loc de munca asigurat pana la pensie !NESIMTITILOR !!
41
7
Bah, penelistilor, daca nu sunteti in stare sa desfiintati TOATE pensiile speciale si sa ramana doar cele bazate pe contributivitate, ca asa e in economia reala, degeaba ati mai venit la putere.
33
6
Pentru toti babuinii de mai jos , vreti,va rugam frumos sa ne invatati si pe noi cum sa fim egali cu restul lumii? Vad la lume ca fiecare se descurca cum poate, afaceri, una alta, ca sa nu aiba griji la batranete, ca intr-adevar, nu poti trai cu o pensie de 2000 de lei, isi investesc profiturile mai departe. Spre exemplu consilierul juridic sau avocatul, si noi daca am avea voie sa oferim consultatii juridice, nu mai avea nevoie de nici o pensie speciala. Sau macar Traducator, dintr-o singura speta mi-as putea scoate salariul, care si acesta este unul mizer, pe 5-6 luni.
5
33
Eu nu stiu de ce nu cereti patronilor sa ne angajeze si dupa varsta de 40 de ani, sau sa iesim la pensie mai devreme. Voi cereti doar sa moara capra vecinului dar drepturi tot nu veti primi ca asa e romanul, INVIDIOS si RANCHIUNOS. Veti fi multumiti cand o sa ii vedeti si pe cei lalti in aceeaasi groapa cu noi, Habar n-aveti.
7
24
de ce pensii speciale?de ce pensii de serviciu?toate lumea plateste acelasi procent din salariu la stat.de ce unii sa primeasca mai mult?se numeste contributivitate.cat dai atat primesti.de ce sa primesti mai mult? sunteti cu 3 coaie? spor de lucru cuprafu cu cafeaua cu orice.numai sporuri.da dec e ati fost ma angajati acolo?nu va convine valea la munca n port.
43
5
PNL VA DA CU RESPECT MULTA MUE
21
14
Ce va trebuie mai milogilor? Sunteti mai speciali decat restul lumii?
42
4
Ne le ajung spagile speciale vor si pensii speciale. Puturosii p mele
42
6
leneshii din justitie sa si dea demisia dar nui angajeaza nimeni
36
3
Sa ma cac pe sufletele voastre flamande dupa bani, spagi, cadouri. Secretare impaiate cu salarii de 7000 ron tuvan cristosii mamelor voastre. Un doctor cat are ma.pensie sau alte meserii intr adevar stresante... muie cu cacat javrelor mars acasa secretaro care faci copii xerox...atat copii xerox
44
2
Niste secretare, ca asta sunt grefierii, vor pensii speciale. Un grefier castiga peste 6000 lei.
47
3
Da ce fac grefierii astia de vor pensii mai mari. Magistratii stau si dau din pix sentinte intinse pe luni si ani de zile la un dosar. Sunt pamanteni ca si noi. Contribuie si ei la fel ca noi sau poate mai putin la pensie. Asa ca pune-ti osul la treaba pentru ca nu sunteti cu nimic mai presus. La munca nu la afisat coli A4 pe scarile insitutiei. Va faceti de ras. Sunt atatia absolventi care deabia asteapta sa ocupe un loc de munca. Ganditi-va bine toti cei care stati cu coli A4 in mana pe scarile tribunalului ca sa aratati cat sunteti de indispensabili adica sunteti ca izmele pe calator.
41
2
deci ...din nou nu este bine!
12
2
Pensiile speciale sa fie anulate la toate categoriile de personal. Iar justitia in opinia noastra nu este o justitie dreapta. Judecatorii trateaza cetatenii ca pe niste plebei.
49
3
Legea pensiilor sa contina cateva articole in care sa fie cuprinse varsta de penionare si calculul pensie dupa contributivitate.Nu le convin grefierilor sa plece caci sunt multi care asteapta la rand.Zeci de legi s-au dat in ultimii 30 de ani.
42
2
pai ia veniti voi si judecati atunci, dar, a, am uitat, voi nu aveti scoala, hahaha
21
26
Ce ma nu va convine si amenitati cu blocarea instantelor?,haideti ca va dau eu o idee mai buna:DATIVA DARCULUI OADATA DEMISIA SI PLECATI ACASA.
45
2
Eu zic ca tot rumanul la 18 ani sa primeasca o diploma de facultate si o pensie speciala , zic bine?
44
1
...vor pensii speciale ?! cu ce sunteti mai presus decat cei care ies la pensie la limita de varsta ?!
55
1
Grefierii multi si puturosi sunt bagati sageti la inaintare de judecatori, procurori si alti spagari. Fara pensii speciale !
59
2
Ati vrut PNL ... felicitari hahahaha
23
37
Ati votat cu SASU ,Acum trageti belele,,
17
33
Da de ce nu iesiti in strada cand judecatorii corupti de la curtea de apel dau sentinte prin care oamenii mor cu dreptatea in mana. Luatio pe bruneta cu parul lung de la curtea de apel ......
50
2
Aveau pensii speciale,si contabilele?pai sunt 6contabile in birou:una face salariile judecatorilor,alta face intrarile,alta inchide bilantul.La privat o singura contabila face tot,aici tb 6 contabili, ?bani aruncati pe geam.Iar tipografistele sa fie date afara,gasim altele in loc.Ce smechere,vor pensii speciale!hai sictir!cu ce sunteti voi mai presus decat altii care au invatat atata si care ies la pensie la65 cu o pensie de cacat?ca sefii vostri pot sa isi faca singuri pensii si nu le pot taia?iau si spaga si au si mii de lei salariu si tot nu se satura.Lui Mazare i-au dat 7 ani,ca deh,spaga
53
2
sa dam pensii speciale la toti oamenii din Romania,nu trebuiesc date pensii speciale nimanui,cit ai contribuit frate atit iei pensie,daca grefierii blocheaza propun sa blocam si noi spitalele ,autostrazile si altele pentru ca nu este normal ca anumite categorii sociale sa aiba facicilitati si altele nu.
53
6

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272