REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Accesul cu animalele de companie pe plajă va fi permis!

Accesul cu animalele de companie pe plajă va fi permis!

Replica API 18 februarie 2022 | 23:44 1085

În 2022, animalele de companie vor avea acces pe plajele de pe litoralul românesc. Stăpânii patrupedelor au obligația să asigure curățenia în urma lor și siguranța. Chiar dacă mulți nu știau, din 2006 până în prezent, plimbarea cățeilor pe plaje este interzisă. Cristina Rizea explică faptul că, pe timpul verii, turiștii ce vin însoțiți cu animale de companie vor avea nevoie, pentru accesul acestora pe plaje, de acordul operatorului plajei.

Legea adoptată marți, 15 februarie a.c., de către Camera Deputaților, reglementează strict accesul animalelor de companie pe plajele de pe litoralul românesc.

Accesul animalelor pe plajele din Constanța va fi permis începând cu anul 2022.

Stăpânii patrupedelor trebuie să respecte măsurile prevăzute, privind curățenia și siguranța. Aceștia trebuie să posede pungi, pentru a putea strânge materiile fecale, și să țină cont de faptul că animalele trebuie ținute în lesă.

Chiar dacă, în momentul de față accesul animalelor de companie este interzis pe plajele de pe litoralul românesc, mulți dobrogeni nu știu despre acest lucru.

În momentul de față, prezența cățeilor pe plajă poate fi constatată și amendată de garda de mediu. Din momentul promulgării legii privind accesul animalelor de companie pe plaje, prezența patrupedelor poate fi constatată și amendată de către poliția română, poliția locală jandarmeria și garda de mediu, în cazul în care, stăpânul nu respectă normele privind curățenia și siguranța.

Cristina Rizea, deputat USR, a declarat pentru reporterii Replica de Constanța, că legea privind accesul interzis al patrupedelor pe plaje, a fost adoptată în anul 2006. De atunci animalelor de companie li s-a restricționat total accesul pe plaje. Foarte multă lume se plimbă cu patrupedele pe plajă, fara să știe că acest lucru este încă ilegal.

În 2006, Guvernul Tăriceanu a dat o ordonanță de urgență prin care a stabilit că nu mai au voie, nici când și sub nici o formă cățeii pe plajă. Acest lucru era o aberație și mai rău de atât este că nimeni nu cunoștea textul acestei ordonanțe. Practic oamenii se plimbă cu cățeii pe plajă, fără să știe că acest lucru este înca ilegal, pentru că, încă nu s-a promulgat legea. Din momentul în care această lege se va promulga, oamenii vor avea acces cu cățeii pe plaje, dar cu anumite condiții. Aceștia trebuie să strângă mizeria pe care cățeii o fac, să-i țină în lesă, în ham, botniță acolo unde este cazul. Această lege abilitează mai multe organe pentru a constata o contravenție și pentru a da amenzi. Înainte, prezența cățeilor pe plaje putea fi constatată de garda de mediu. I-am întrebat câte amenzi au dat în acest sens în ultimii ani, și răspunsul lor a fost niciuna”, a declarat Cristina Rizea, deputat USR.

Aceasta a mai adăugat că ”Cei de la garda de mediu au foarte multe de făcut și probabil sunt depășiți de situație. Prin această lege acum pot da amenzi inclusiv poliția română, poliția locală, jandarmeria, garda de mediu, sunt mai multe organe abilitate să constate aceste contravenții. Este o lege bună și pentru posesorii de căței și pentru natură pentru că reglementează aceste probleme care apar odată cu plimbatul animalelor pe plajă. Din momentul în care legea va intra în vigoare, cățeii vor avea libertate și vor putea fi duși pe plaje de către stăpânul responsabil”.

Schimbări ale legii în timpul sezonului estival

În sezon, accesul cățeilor pe plaje este permis doar cu acordul operatorilor de plaje. Exact cum sunt și hotelurile prietenoase din Mamaia, care permit accesul cu căței, așa vor fi primiți pe plaje turiștii cu căței. Până acum, turiștii își lăsat cățeii în camera de hotel cât timp ieșeau pe plaje, neavând permis accesul cu aceștia”, a declarat deputat USR, Cristina Rizea, pentru reporterii Replica de Constanța.

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212